Arsenal

Armureria Resboiu: SVU

dragunov_svu

dragunov_svu

Dragii moşului, vom bârfi azi despre o sculă făcută în dulcele stil sovietic, fără să reinventeze apa caldă, după principiul bancului “americanii au inventat un pix care scrie sub apă, scrie cu susul în jos, scrie în condiţii de imponderabilitate, în orice condiţii meteo, etc. Preţul său: un milion de verzişori. Pentru aceleaşi condiţii, ruşii au folosit un creion”. Scula este numită în frumoasa limbă sovietică Snayperskaya Vintovka Ukorochennaya, sau puşcă scurtă cu lunetă, dar cocălarii ruşi, ceceni şi ce mai au ei pe acolo o ştiu sub numele de SVU.

Spetznaz SVU

Spetznaz SVU

SVU a apărut la cererea tupelor speciale de poliţie OMON, ce aveau nevoie de o armă scurtă, folosibilă în mediul urban şi uşor de transportat în interiorul maşinilor civile de intervenţie sau a transportoarelor blindate. Gândită iniţial ca un upgrade la venerabila puşcă cu lunetă Dragunov, proiectul a luat o turnură mai complicată, ducând la apariţia unei arme cu totul noi.

SVU Dragunov

SVU Dragunov

Vechea puşcă Dragunov a fost reconfigurată într-un bulpup uşor de folosit, cu mânerul pistol instalat în centrul de greutate a armei, ducând astfel la o manipulare facilă. Cutia mecanismelor a primit un umerar cu arc lamelar pentru reducerea reculului, transformându-se astfel în pat, cel clasic din lemn fiind eliminat. Pe ţeava scurtată cu 10 cm a fost instalată o frână de gură/ascunzător de flacără multifuncţional, ce elimină total flacăra de la gura ţevii, reduce reculul cu 40% şi asigură o bună reducere a sunetului. Sistemul clasic de ochire mecanic a fost înlocuit cu o cătare şi înălţător rabatabile, sistemul primar de ochire fiind luneta standard sovietică de tip PSO-1. Arma poate fi echipată cu un bipod special, ce se instalează într-un locaş special din faţa gărzii trăgaciului. Muniţia folosită este acelaşi 7,62x54R.

SVU Zemen

SVU Zemen

Folosită prima dată în Primul Război Cecen, arma şi-a câştigat o bună reputaţie, fiind folosită cu precădere în zone urbane, dimensiunile reduse (lungime 87 cm, greutatea de 3,8 kg) şi fiabilitatea proverbială asigurându-i un loc preferenţial în arsenalul forţelor speciale ruse.

 

12 Comments

 • Cu completarea ca initial a fost gandita pt VDV.
  Si ca poate sa traga si foc automat, daca apesi mai cu convingere pe tragaci (varianta mai recenta, SVU-AS)
  Si ca ar avea cam aceeasi precizie ca Dragunov (mai putin la distante mari, dar asta-i “de oras”, nu de “autostrada”)

 • Eu nu inteleg cum astora “inapoiati” le ies armele cu masa de 3.8kg si la calibrul de 7,62x54R si la noi arma de asalt are masa de peste 4.2 kg?!

 • Nu cunosteam arma aceasta. Dacà poate sà tragà si în rafalà de trei gloante, mi se pare un produs excelent pentru lupta urbanà si peri-urbanà.

 • eu unul sunt cam pe dinafara de subiecte de astea 🙂

  dar teoretic, un cartush care are inauntru o anumita cantitate de pulbere de un anumit tip, are (cel putin teoretic) o lungime “optima” a tzevii, ca sa aiba glontul viteza maxima la gura tzevii

  prea scurt – fie ramane pulbere nearsa in momentul in care cartusul paraseste teava, sau presiunea gazelor e prea mare, si atunci trebuie sa faci artificii ca la pusca asta cu frana de gura,

  prea lunga, ghinturile si frecarea cu tzeava deja franeaza glontul inainte sa iasa din tzeava, pierzi din viteza si din precizie

  La fel ca la tunuri, de exe 120mm ca e de 44 sau 55 de calibre, cantitatea de pulbere din tubul cartus ar trebui sa fie diferita ca sa functioneze “optim”, fie la 44 sau 55 de calibre

  adica e un echilibru delicat intre toate astea, inteleg ca se vrea toata munitia standard de cat mai putine tipuri
  Ca e foarte fiabila arma cu tzeava scurtata, asta e clar, cu cat mai mare lungimea, cu atat mai greu de forjat corect teava armei

 • I-am vazut pe astea cu casti si mi-am adus aminte de spetznazul Ministerului de Interne rusesc
  Au o “pista” pentru a primi bereta, pe care din 204 oameni o trec doar 40 si majoritatea din 4,5 sau a 6 incercare…
  http://www.youtube.com/watch?v=GXVkGtja8Hg
  La minutul 13 luptele corp la corp foarte reale…

  • foarte interesant, tipul ala mihail nu-stiu-cum, ce e? seful cercetarii fortelor speciale din MVD? ce-nseamna practic “nachal’nik otdela razvedupravleniya general’nogo shtaba” ?

   • seful sectiei directiei cercetare a statului major

    Interesanta chestie, la lupta corp la corp, un instructor ( care are bereta “krapovii” ) i-l ciomageste pe concursant astfel ferificindu-i capacitatile si in special rezistenta la durere…, dar daca se intimpla ca concursantul i-l bate pe instructor… atunci instructorul are sansa sa piarda bereta… 🙂
    Interesant de mentionat ca printre participanti sint multi ofiteri si soldati care incearca sa treaca acest concurs din a 6 sau chiar a 8 oara….

    • deci au directie cercetare si la mvd, nu stiam. la noi la jandarmi de ex e cercetare-documentare, care e un fel de struto-camila intre cercetare si info.

     se pune accent mare pe lupta corp la corp din cate am vazut, ceea ce e normal pt mvd.

     mi-a placut parcursul ala cand trebuiau sa loveasca o macheta cu ambele picioare si apoi sa se rostogoleasca, chestiile alea sunt extrem de utile si desi par facile sunt destul de greu de facut.

     • loviturile alea cu picioarele si lupta corp la corp o fac dupa “marsh – brosok” ( dupa trecerea distantei.. )
      Nici eu nu stiam de cercetare la mvd, nu stiu, s-ar putea ca seful ala sa fie si din cercetarea armatei, acum mai recent ei vor sa bage tot spetnazul intr-o singura structura, un fel de ramura nou formata: sili spetialinih operatii ( fortele pentru operatiuni speciale a Rusiei. )
      Pentru prima oara i-am vazut aici incepind cu minutul 14 al video-lui
      http://www.youtube.com/watch?v=EWyCSjgnkiA

      In prima faza sunt aruncati de 6.500 metri!

      • “acum mai recent ei vor sa bage tot spetnazul intr-o singura structura, un fel de ramura nou formata: sili spetialinih operatii ( fortele pentru operatiuni speciale a Rusiei. )”

       Se pare ca incep sa adopte si ei niste conceptii mai din vest, cu organizarea asta. Tin minte ca vazusem mai demult niste imagini cu exercitii de pregatire ale unitatii Alfa la Moscova, si parca erau si niste americani cu ei, la schimb de experienta, mai ales pe partea anti-tero.

       Oricum toate unitatile speciale din tarile “respectabile” au teste si o pregatire cu adevarat mai speciala, de la lupta corp la corp la trageri, tactici, rezistenta fizica si psihica. Diferentele nu cred ca sunt foarte mari aici. In est s-a pus mai mult accent pe pregatirea fizica etc, in vest cred mai mult pe cea tactica, trageri etc. Cine reuseste sa le combine cat mai armonios e cel mai castigat.

       Asta asa, din ce vad eu din afara

       • Probabil ca ai dreptate.
        Din ce cunosc eu, la rusi ( traditie sovietica ) se pune mai mult accentul pe rezistenta fizica. Citisem undeva ca la spetnaz GRU in timpul antrenamentelor se pot intimpla si cazuri fatale. Practic astea i-a terminat pe teroristi prin paduri si munti.. desi teoretic ei sunt pregatiti pentru altceva.

        • vor sa-si faca un comandament FOS si exista 2 curente:

         -unul care sustine ca nu toate unitatile spetsnaz sa fie subordonate comandamentului (care sa aiba in subordine o unitate anti-tero/direct action, una de avioane de transport si alta de elicoptere)

         – unul care sustine ca toate brigazile stepsnaz sa fie subordonat comandamentului.

         rusii au de facto un comandament FOS (in cadrul GRU), dar principala lor problema e la aviatie. abia de cativa ani echipaje si aparate specializate se antreneaza in comun in mod constant cu unitatile spetsnaz.

         practic le lipsea componenta aeriana FOS.

         in materie de pregatire a luptatorilor sunt cel putin la nivelul unitatilor occidentale, inclusiv la unitatile de interventie ct.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: