dragunov_svu

dragunov_svu

Dragii moşului, vom bârfi azi despre o sculă făcută în dulcele stil sovietic, fără să reinventeze apa caldă, după principiul bancului “americanii au inventat un pix care scrie sub apă, scrie cu susul în jos, scrie în condiţii de imponderabilitate, în orice condiţii meteo, etc. Preţul său: un milion de verzişori. Pentru aceleaşi condiţii, ruşii au folosit un creion”. Scula este numită în frumoasa limbă sovietică Snayperskaya Vintovka Ukorochennaya, sau puşcă scurtă cu lunetă, dar cocălarii ruşi, ceceni şi ce mai au ei pe acolo o ştiu sub numele de SVU.

Spetznaz SVU

Spetznaz SVU

SVU a apărut la cererea tupelor speciale de poliţie OMON, ce aveau nevoie de o armă scurtă, folosibilă în mediul urban şi uşor de transportat în interiorul maşinilor civile de intervenţie sau a transportoarelor blindate. Gândită iniţial ca un upgrade la venerabila puşcă cu lunetă Dragunov, proiectul a luat o turnură mai complicată, ducând la apariţia unei arme cu totul noi.

SVU Dragunov

SVU Dragunov

Vechea puşcă Dragunov a fost reconfigurată într-un bulpup uşor de folosit, cu mânerul pistol instalat în centrul de greutate a armei, ducând astfel la o manipulare facilă. Cutia mecanismelor a primit un umerar cu arc lamelar pentru reducerea reculului, transformându-se astfel în pat, cel clasic din lemn fiind eliminat. Pe ţeava scurtată cu 10 cm a fost instalată o frână de gură/ascunzător de flacără multifuncţional, ce elimină total flacăra de la gura ţevii, reduce reculul cu 40% şi asigură o bună reducere a sunetului. Sistemul clasic de ochire mecanic a fost înlocuit cu o cătare şi înălţător rabatabile, sistemul primar de ochire fiind luneta standard sovietică de tip PSO-1. Arma poate fi echipată cu un bipod special, ce se instalează într-un locaş special din faţa gărzii trăgaciului. Muniţia folosită este acelaşi 7,62x54R.

SVU Zemen

SVU Zemen

Folosită prima dată în Primul Război Cecen, arma şi-a câştigat o bună reputaţie, fiind folosită cu precădere în zone urbane, dimensiunile reduse (lungime 87 cm, greutatea de 3,8 kg) şi fiabilitatea proverbială asigurându-i un loc preferenţial în arsenalul forţelor speciale ruse.