Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, după o lungă absenţă, pt care-mi cer scuze, revenim în depozitu’ de jucărele, tratînd azi cea mai importantă piesă de echipament a infanteristului: mergătorii.

Totu’ a pornit de săptămâna trecută, când am pierdut un pariu, fiind astfel obligat să-mi mişc posterioru’ obez şi dedulcit la plăceri precum hrănitu’ găinilor pe Farmville, uitat la NCIS şi chestii ce nu necesită un consum mare de energie cum ar fi rapeluri şi scufundări (goleşti vesta şi te duci ca toporu’ la fund, umfli vesta şi faci nudism izoprenic la suprafaţă) pe creasta Ceahlăului, traseul ales de colegii de tortură fiind Durău – cabana Fîntînele – cabana Dochia – cascada Duruitoarea – Durău, cale de 20+ km cu o diferenţă de nivel de 1030 m. Aşa ca mi-am săltat rucsacu’ în spate şi m-am cărat să-mi îndeplinesc obligaţiile morale.

În picioare am avut ceea ce un suflet milos a ciordit din magazia armatei maiestaţii sale regina Lizica a Doua, o pereche de totoşi Lowa Desert Elite. Am damblaua de a avea cei mai rezistenţi mergători, rezultat al perioadei 1991-1995, cand nu gaseam decat marfa turcească şi marfa arătoasă de plastic ceda după maxim 2 luni.

Doamnelor şi domnilor, dezvoltaţi special pentru operaţiunea Herrick, bocancii de deşert ai mândrei armate britanice, Lowa Desert Elite! Cunoscători intimi ai pietroasei ţări a Afganistanului, fiind angrenaţi în războaie acolo de pe vremea stăpânirii engleze a Indiei, 1612-1947, primul razboi anglo-afgan având loc în 1839-1842, soldându-se cu aproape 17,000 de victime din partea engleză, singurul supravieţuitor al marşului din Kabul fiind chirurgul expediţiei, William Brydon, englezii şi-au dat seama că echipamentul armatei lor nu este potrivit pentru geografia afgana, aşa că au comandat uneia din cele mai reputate firme de încălţăminte montană şi de alpinism, firma germană Lowa, realizarea unui bocanc uşor, extrem de solid, foarte comod şi rezistent, derivat din gama Trekking/Backpacking a firmei.

Pentru necunoscători, în limbaj specific, “trekking” înseamnă posibilitatea excursiilor de lungă durată pe trasee montane, incluzând aici elemente specifice traseelor uşoare de alpinism (poteci abrupte, traversări înguste, sprijin de stâncă, poduri improvizate din sfoară/cabluri metalice, via feratta), iar “backpacking” semnifică căratul unui rucsac de mari dimensiuni şi destul de greu (20+ kg), încărcat cu tot ce poate fi necesar pentru o plimbare de cel puţin o săptămână, de la şosete curate la chiuveta din bucătărie.

Combinate, aceste cerinţe au fost o talpă rezistentă şi aderentă pe piatră, cu flexiune medie (pentru a proteja piciorul pe teren ca grohotiş, piatră instabilă, etc.) o construcţie solidă şi o căptuşeală extrem de comodă. O înălţime a bocancului de 20 cm (comparată cu cea a bocancilor românesti de 30 cm) asigură un bocanc uşor, cu posibilităţi foarte bune de respiraţie, rezistent şi comod.

Mutându-ne în cu totul alt registru, Bundeswehr-ul a dotat extrem de eficientele unităţi de Gebirgsjäger, sau vânători de munte, cu alt produs al aceleiaşi firme Lowa, anume gheata de munte Combat Boot GTX. GTX vine de la Goretex, o membrana impermeabilă la apă, dar permeabilă la aer, ce lasă corpul să respire, fiind la mare căutare în rândul muntomanilor. Cu posibilitatea de a folosi colţari, precum şi o construcţie extrem de solidă, Lowa Combat Boot GTX se afla în topul preferinţelor soldaţilor din Royal Marines 3 Commando staţionaţi în Norvegia la instrucţie arctică, fiind potriviţi atât pentru marşuri pe gheaţă/zăpadă, căţărare pe gheaţă, dar şi ski de tură.

Pocniţi în trompetă de nepotrivirea echipamentului individual cu topografia locului de ciufulit talibani, armata marelui Licurici a dotat iniţial soldaţii angrenaţi în lupte montane cu ghete civile de tip Raichle 360 sau Asolo Renegade (un amic de pe un forum, care-mi zicea că a purtat, susţinea că ambele modele aveau o etichetă cu “made in Romania”), iar USMC-ul, mai cu moţ, a contractat una din cele mai vechi şi mai prestigioase firme de încălţăminte outdoor/profesională din SUA, Danner, ce şi-a folosit expertiza în domeniul bocancilor montani şi ai celor pentru industria forestieră pentru a crea modelul Rugged All Terain, sau RAT (şobolan). Un bocanc extrem de solid, foarte comod, omologul modelelor Lowa in SUA a fost introdus în dotarea puşcaşilor marini americani cu titlul de test, preconizându-se extinderea la întregul element combatant.

Trei armate diferite, trei strategii diferite, rămâne ca timpul să decida cine are dreptate…