Arsenal

Armureria Resboiu: SLAM!

Slam_w

Stimaţi cititori şi cititoare, după incursiunea pe terenul de joacă al stimabililor Julianos the Great şi Grifonu’, ne vom întoarce la noi în bătătură şi vom vorbi despre unul dintre fursecurile mele preferate, şi anume una dintre puţinele chestii americăneşti pe gustu’ meu, produsul patiseriei americane ATK din Janesville, Wisconsin, numit SLAM.

Pre numele său întreg Selectable Lightweight Attack Munition, produs în serie limitată, între 1992 şi 2002, acest fursec prezintă nişte caracteristici extrem de interesante, ceea ce-l face dezirabil pentru forţele speciale şi cei din categoria infanterie uşoară, ce cară totul în cârcă şi nu vor să fie confundaţi cu măgarul lui Buridan. Această mină (sau mai bine spus “muniţie”) este compusă dintr-un focos de tip EFP (explosive formed penetrator) şi un sistem multi-senzor de declanşare. Este folosit de către forţele speciale pentru a distruge blindate uşoare de tip BMP, avioane parcate, depozite de muniţii şi carburanţi, evitând contactul direct cu inamicul.

Explosively_formed_penetrator

Fursecul are 4 moduri de acţiune, prin utilizarea senzorilor proprii, trip-wire, comandă manuală, precum şi sistem de detonare programată cu timer. Tipurile de atacuri sunt “bottom attack”, când mina detectează câmpul magnetic al ţintei şi detonează sub vehicul, “side attack”, acţionând la amprenta termică şi lovind ţinta din lateral, “timed demolition”, cand fixezi cronometru’ şi te cari, precum şi modul “piroman”, adică un sistem de comandă manuală cu fitil, capsă detonantă şi celelalte acareturi.

EFP side attack

Având o greutate de 1 kg şi dimensiunile unei cărămizi mai măricele, capacitatea de penetrare a acestui fursec este de 40 mm blindaj omogen la o distanţă de 8 metri. Suficient pentru a distruge un APC şenilat sau pe roţi din clasa BMP/BTR, un rezervor de combustibil de mici dimensiuni (până la, să zicem, 40-50.000 l), orice avion parcat sau un depozit de muniţii, greutatea şi dimensiunile reduse îl fac extrem de dezirabil pentru orice soldat modern.

 

– Sweeper –

4 Comments

  • In afara de sfoartele specioase si fanterie, e mult iubit de insurgenta care este pe persoana fizica…in 2008 era la mare cautare prin iraqistan, de cele mai multe ori camuflat sub forma de PET-uri de 2 litri murdare de noroi, in care era introdusa una bucata teava metal plina cu ceva C-4 si cu un capac din cupru recuperat si refolosit din tuburile de cartuse lasate pe jos de tovarasii eliberatori amerloci…Asta ca sa nu zica lumea ca nu-s ecologisti , si ca tin la planeta albastra..si a cam dat ceva gauri prin MRAP-uri, M-1117, si HMMMWV-uri p-acolo…cica la origini, insurgentii ar fi fost ceva iranistanezi,veniti sa isi exerseze marsul de intimpinare pentru nasii amerloci, asa soptea lumea pe colturi…

    • Shefu’ acu’ ce sa zic, este niste oameni care au fost atentzi la orele de fizica. Acu’ ei ce vina au ca le place sa invetze si au o minte curioasa? Nu totzi suntem manelisti, ce dracu’.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: