110379

Doamnelor, don”şoarelor şi domnilor, cu dedicaţie pentru noul ministru al apărării, astăzi vom bârfi despre Serghei. Serghei este încă unul din categoria “proastele influenţe ale Ursului în Şaormerie”, fiind unul dintre principalele chestii purtate în spatele Toyotelor aflate de ambele parţi ale războiului civil din Jamahiria unchiului Moamar.

2

Introdus în 1964, Serghei, pre numele său de flăcău ZU-23-2,  a fost gândit ca o dihanie uşoară, extrem de mobilă, ce putea fi tractată după un 4×4 de gen GAZ69. Numele de flăcău reprezintă toată fişa tehnică necesară: ZU vine de la “Zenitnaya Ustanovka“, adică “afet antiaerian”, 23 este calibrul tunurilor, 23 mm, iar 2 vine de la numărul ţevilor, adică două. Deci Serghei este un tun automat cu două ţevi, de calibrul 23 mm.

800px-ZU-23-2_in_Saint_Petersburg

În Libia, în timpul războiului civil, capacitatea de încărcare a camionetelor de tip Hilux a asigurat mobilitatea acestor dihănii, greutatea de 950 kg şi lungimea de 4,57 m asigurând o manevrare uşoară. Cu o bătaie de 2,5 km împotriva ţintelor aeriene şi 2 km împotriva celor terestre, Serghei reprezintă o soluţie extrem de mobilă, cu un cost scăzut, de apărare antiaeriană împotriva elicopterelor, avioanelor subsonice şi a dronelor ce zboară la joasă înălţime, în timp ce calibrul 23×152 mm îl face extrem de potent împotriva infanteriei, a mijloacelor ne-blindate precum şi împotriva blindatelor uşoare.

110383

Muniţia sa este compusă, în principal, din 3 tipuri produse în Rusia: BZT, muniţie de tip perforant incendiar, OFZ, muniţie explozivă cu focos de impact şi auto-distrugere, şi OFZ-T, la fel ca precedenta, doar încorporând un element trasor în plus.

150px-Naboj23_mm

Proiectat şi fabricat în Rusia, dar produs sub licenţă în Polonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, China şi Iran, Serghei este unul dintre partenerii de joacă pe care orice casca albastră îl va întalnii pe varii coclauri.

jeep_ZU-23-2_chadian_army_soldiers_05022008_news_001

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=T2f2e8eYGTE]