Arsenal

Armureria Resboiu: săgeţi

Nu vă gândiţi la tâmpenii. Maharajahu’ Julianos a băgat trompa în alcool, deci e singurul care are voie. El a ales subiectu’.

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, ne întoarcem azi în curtea unchiului Bashar, în continuarea serialului “din influenţa proastă a Ursului în Şaormerie” şi vom vorbi azi despre o nasoleală cu care se dă după avioane, pre numele ei SA-7 Strela 2. Sau Săgeata.

Un pic de istorie, pentru necunoscători: După cotonogeala din Koreea, în minţile luminate ale experţilor sovietici s-a făcut un pic de lumină, opinia că bombardierele americane încărcate cu nucleare vin potop a lăsat loc mirării “ce “#¤%, ăştia atacă baraje cu torpile?”, aşa că s-a constituit un program multi-stratificat, ca parchetu’, de apărare antiaeriană.  Compus din multe modele de lansatoare mobile de rachete, cum ar fi SA-4 Ganef, SA-6 Gainful, SA-8 Gecko, dar şi din ultima ciorditură după americani, burlanu’ SA-7 Strela 2, copie destul de fidelă (zic gurile rele) după FIM-93 Redeye.

Strela este compusă din 3 părţi, ce se combină pentru a da o rachetă destul de bună şi de uşor de folosit, racheta propriu-zisă, încărcată într-un tub, un pat de pus la umăr, cu un container electronic şi mâner de lansare şi o baterie termică. Poate fi folosită de un singur operator, durata de reacţie fiind de 13 secunde, dar aceasta necesită o foarte bună pregătire a trăgătorului. Sistemul are o greutate de 15 kg gata de lansare, o lungime de 1,44m şi un diametru de 72 mm, ceea ce-l face uşor de folosit de către un om cu constituţie medie. Raza de acţiune este de 3700m pt versiunea clasică Strela 2 şi de 4200m pentru versiunea modernizată Strela 2M. Capul de luptă de 1,15kg are un focos de detonare la impact şi de proximitate.

Folosită pentru prima dată în războiul de uzură dintre Egipt şi Israel din 1969, prima victimă fiind un A-4 Skyhawk israelian, Strela a devenit o armă importantă în arsenalul Vietnamului de Nord în timpul conflictului din Vietnam. Victimele sale au fost mai ales elicopterele şi avioanele cu elice, viteza şi raza de acţiune fiind prea slabe împotriva celor cu  reacţie. Aceasta a influenţat doctrina cu care a fost folosită de către mujahedini în Afganistan, în special împotriva elicopterelor sovitice, dar şi atacuri împotriva avioanelor în apropierea aeroporturilor sau la puncte de gâtuire.

O armă uşor de utilizat, folosită în fiecare război regional din 1968 încoace, Strela “brings power to the people”, aşa cum se vede din acest filmulete al FSA (Free Syrian Army)

PS. Dihania asta e dissponibilă şi pe piaţa românească, sub numele de CA-94.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: