Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, ca să dăm Grifonului ce-i al Grifonului şi să ne plătim datoria, astăzi vom discuta despre matadori. Nu ne-am tâmpit, Matador (Man Portable AnTiDoOR) fiind o sculă la mare preţuire în rândul armatelor civilizate.
Progenitură a cofetăriei germaneze Dynamit Nobel, RGW90 Matador este o dihanie foarte bine adaptată mediului urban, unde găseşte pradă din belşug. Foarte iubiţi de flăcăii din Bundeswehr, IDF şi Royal Army, fraţii mai mari Matador AS (anti structure) şi Matador WB (wall breaching) reprezintă nişte jucării foarte utile în eliminarea diverşilor indezirabili care au chef de airsoft cu cine nu treb’e. Diferenţa între cele două modele constă în capul de luptă, la AS fiind de tip precursor exploziv şi grenadă penetrantă (mai pre româneşte, precursoru’ face gaură în zid, grenada explodează în interior), iar la WB este de tip EFR (Explosive Formed Ring), ce poate face o gaură de mărimea unui om într-un zid de cărămidă.
La cererea flăcăilor veseli din KSK (Komando Spezial Krafte), cofetăria a clocit un nou fursec, pre numele lui RGW90 / Matador MP, MP venind, binenţeles, de la MultiPurpose. S-a urmărit reducerea greutăţii, o precizie mai mare şi o utilizare mult mai generală. Acestea s-au realizat prin folosirea unui nou sistem de ochire optronic şi a unui cap de luptă programabil. Noul sistem are o rază de acţiune de 1200 de metri, trăgând la cântar numai 14 kg faţă de cele 16 ale modelului AS.
Ochitorul Zeiss Optronic Dynahawk este un sistem de control al focului extrem de sofisticat, cuprinzând un vizor optic cu factor de mărire 5,5x, un telemetru laser cu o precizie de ± 1m la distanţa maximă de tragere, senzori atmosferici (presiunea/temperatura aerului, viteza vântului, etc.), un colimator electronic ce permite angajarea automată a ţintelor statice sau mişcătoare şi o interfaţă cu arma ce permite programarea capului de luptă.
Cerinţa principală a unui sistem multifuncţional, pentru a elimina necesitatea unor muniţii specializate pentru fiecare tip de ţintă, a dus la dezvoltarea unui cap de luptă optimizat pentru angajarea diverselor obiective în mediu urban, ca buncăre, poziţii întărite, zidărie, vehicule uşor blindate şi încăperi distincte. După tipul de ţintă întâlnit, capul de luptă poate genera fragmente şi efect de suflu sau poate acţiona ca proiectil HESH (High Explosive Squash Head). Focosul poate lucra şi ca lovitură „airburst”, explodând deasupra ţintei, distanţa şi timpul de explozie fiind setate automat de către sistemul de ochire. Încărcătura explozivă este îmbrăcată în elemente preformate din oţel aliat cu wolfram, majoritatea dispuse în partea din faţă, formând astfel o „ploaie” de fragmente letale pentru infanteria adăpostită în tranşee. În afară de modul „airburst”, focosul mai are patru moduri de lucru, în cazul zidurilor şi a blindajului fiind utilizat unul din modurile HESH, în cazul buncărelor fiind utilizat modul impact-long delay, iar pentru distrugerea camerelor unei clădiri fiind utilizat modul impact-short delay sau long delay, în funcţie de adâncimea camerei şi de distanţa ferestrei de zidul posterior. Focosul detectează automat tipul de ţintă şi alege modul de explozie în concordanţă.
Producţia este aşteptată să înceapă în 2014, primii beneficiari fiind flăcăii de la KSK, urmaţi de restu’ Bundeswehr-ului.
– Sweeper –
Intr-una din poza, daca nu ma insel este un slovac pentru ca vad steagul Slovaciei pe echipament. Au comandat si ei? probabil si cehii si mai cine? Noi avem AG.
Bre, din cate stiu eu il au Bundeswehru’, UK army, singaporezii, slovacii, cehii, slovenii si IDF-ul, ca Dynamit Nobel e subsidiar la Rafael din 2004.
Acu’ vreo 3 ani fazusem la un BSDA parca, un Panzerfaust 3 pe care Electromecanica Ploiesti cica-l baga in fabricatzie, da’ de atunci n-am mai fost pe la evenimetele astea. Stiu ca la Timisoara se fac componente pt Diehl, asa ca nu m-ar mira sa-l vewdem si pe al noi in curand.