7,62x54mmR_Mosin_Nagant

7,62x54mmR, Mosin-Nagant

Dragii moşului, fără voie de la împărăţie, azi vom vorbi despre o chestie extrem de comună, cu care orice mascul român care nu s-a tras pe fesă la o anumită vârstă s-a întalnit la un moment dat, şi anume supăratul cartuş de mitralieră de companie, pre numele său 7,62x54R.

Decanul de vârstă al cartuşelor militare, introdus în serviciul armatei ţariste în 1891, este folosit astăzi în principal ca muniţie pentru mitralerele universale de tip PKM şi pentru puştile cu lunetă de tip Dragunov.

Considerat echivalentul estic al celebrului .308 Winchester/7,62×51 mm NATO, având o performanţă uşor mai ridicată decât acesta, din cauza volumului mai mare, este foarte folosit ca muniţie de luptă, dar şi de vânătoare, fiind utilizat cu succes la vânarea animalelor mari, precum urşii siberieni.

Apărut inţial cu un glonţ cu cap rotund de 13,2 grame (210 grain), a fost modificat în 1908, după experienţele triste din războiul ruso-japonez, cu un glonţ ascuţit de tip spitzer de 9,5 grame (147 gr), aceasta rămânând configuraţia standard de atunci.

Iniţiala R vine de la Rimmed, adică cartuş cu guler.

În 1968 apare versiunea cu precizie îmbunătăţită, pentru armele de tip Dragunov, numită 7N1, având un glonţ de tip FMJBT (camaşă metalică integrală şi coafă rabatată) cu greutatea de 9,8 grame (151,2 gr) şi pulbere extrudată, în locul celei de tip sferic, cu calităţi slabe de ardere.

Proliferarea vestelor antiglonţ a dus la încă o modificare, apărând muniţia cod 7N14, glonţul acesteia având un penetrator de oţel întărit, ce cauzează un efect maxim când este tras cu o viteză de 830 m/s.

Dimensiuni cartuş 7.62x54R

Dimensiuni cartuş 7.62x54R

Reîncărcarea cartuşului de 7,62x54R a fost pusă la îndoială până acum de către diametrul mai rar întâlnit al glonţului (.311 inch, singurul calibru ce-l mai foloseşte fiind celebrul .303 British) şi de către materialul tubului, acesta fiind fabricat predominant din tablă de oţel.

De asemenea, muniţia est-europeană foloseşte capse de iniţiere de tip Berdan, foarte greu de eliminat comparativ cu mulniţia vestică, ce foloseşte capse de tip Boxer.

Dar, conform principalilor producători comerciali din Europa, finlandezii de la Lapua Oy şi cehii de la Sellier & Bellot, folosirea gloanţelor standard cu diamentrul de .308 inci nu va afecta cu nimic performanţa, aceştia oferind tuburi din bronz cu capse de iniţiere de tip Boxer, acestea putând fi reîncărcate de aproximativ 10 ori.

Cu un glonţ modern de 174 gr de tip Hornady A-Max sau Sierra MatchKing, o armă de tip Mosin Nagant 91/30 va lovi cu precizie ţinte aflate la 800 metri fără probleme. Armele de tip SVD/PSL au pasul ghinturilor prea mic pentru a stabiliza giroscopic gloanţele grele de peste 165 grains (măsura americană din domeniu), o ţeavă cu pasul ghinturilor de 1 la 25,4 mm fiind necesară pentru acestea.

Ţevile armelor semiautomate estice sunt optimizate pentru gloanţe uşoare de până la 155 grains, folosirea celor mai grele nefiind recomandată.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=R7KryjHnRrc]

– Sweeper –