Infanteria suedeză

Infanteria suedeză

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, aducându’mi aminte azi despre neamurile mele din Suedia (pentru că pe la mine prin Dobrogea s-au găsit ceva urme ale culturii Sântana de Mureş din epoca fierlui, cu ceva suedezi ce au plecat din frigul insulei Gotland şi stabiliţi la căldură pe malu’ Mării Negre), vom vorbi despre jucăria principală a mult mai puţin celebrei armate suedeze, care, spre deosebire de aviaţia dânsei, îşi cam vede de treaba ei şi nu încearcă, spre marea nemulţumire a domnului Vişan, sa vândă diverşi grifoni zburători, stricând astfel bunătate de alianţe euro-atlantice şi punând în dificultate poşetele doamnei preşedinte Udrea şi pantofii de firmă ai EBei.

Introdusă în dotare în 1983, Bofors Ak5 a dovedit vestitei FN Herstal că şi produsele lor extrem de bune pot fi îmbunătăţite, în acest caz puşca uşoară FNC fiind îmbunătăţită cu o gardă a trăgaciului şi un mâner de armare mai mari (necesare pentru a facilita mânuirea armei în condiţii de frig arctic, cu mănuşi groase), un uluc mai mare, un pat rabatabil diferit, diverse modificări interne (o altă formă a închizătorului, eliminarea salvei de trei focuri, un bloc de gaz reproiectat), precum şi posibilitatea de a folosi încărcătoarele compatibile STANAG.

Ak5 Original

Ak5 Original

La începutul secolului 21, armata suedeză a considerat că este necesară o regândire a întregului echipament al soldatului , contând pe experienţa acumulată în plimbările sale pentru a menţine pacea inexistentă din diverse fundături uitate de Dzeu. Astfel, în locul cumpărării unei noi arme de asalt, s-a optat pentru modificarea a 40.000 arme Ak5 în modelul nou Ak5C. Astfel, s-a scurtat şi uşurat arma, prin scurtarea ţevii la 350 mm, instalarea unui uluc cu şine Picatinny, introducerea unui sistem de ochire red dot produs de Aimpoint, un pat ajustabil, un mâner pistol ergonomic, un nou ascunzător de flacără, încărcătoare transparente din plastic cu capacitatea de 30 de cartuşe, un mâner frontal detaşabil, precum şi capacitatea de a monta un aruncător de grenade de tip M203 fără nici o pregătire pe fiecare armă. Acestea au dus la o armă scurtă (852mm) şi uşoară (3,8 kg), uşor de mânuit, fiabilă şi precisă.

Noul Ak5C

Noul Ak5C

Astfel, cu costuri minime, armata suedeză şi-a modenizat principala sculă, modelul Ak5C fiind foarte apreciat de uilizatori, făcând faţă cu brio în teatre de operaţii precum Ciad, Kosovo sau Afganistan.

– Sweeper –