Arsenal

Armureria Resboiu: maimuţăreli

După o aluzie extrem de subtilă a tartorului şef Iulică (presărată cu multe urări de bine, deosebit de călduroase, la adresa armatei marelui Licurici), m-am hotărât să fac un pustiu de bine şi să aduc la cunoştinţa publicului cititor un gen de echipament ce are o aplicabilitate extinsă, nu numai în domeniul militar.

Profitând de experienţa mea personală ca dansator pe sfoară, astăzi vom diseca o chestie extrem de nouă, introdusă în dotare de armata americană abia anul trecut. După 10 ani de luptă în Afganistan (o ţară plicticoasă, plină de pietre, bolovani, munţi şi alte asemenea), yankeii şi-au dat seama ca iarna nu-i ca vara şi că soldaţii lor au nevoie de nişte jucărele care să la ţină oasele întregi. Aşa a apărut, printre altele, trusa/kitul HAM. Fără a ne gândi la lătrat, HAM vine de la High Angle Mountaineering, fiind un sistem de echipamente destinate sporirii siguranţei utilizatorului în teren accidentat.

Lăsând miştourile la o parte, orice vânător de munte sau alpinist vă va spune că există câteva lucruri în echipamentul său care sunt numai şi numai ale lui, lucruri ce nu se împrumută nici celor mai apropiaţi prieteni, lucruri de care depinde viaţa sa. Pentru că pe munte, riscurile de accidente grave sunt mult mai mari şi că orice piesă de echipament deteriorată va ceda, mai devreme sau mai târziu, cu consecinţe catastrofale de cele mai multe ori. Aşa că armata americană a dat sfoară în ţară şi Natick Soldier Center a selectat câteva piese de echipament montan comerciale, pe care le-a integrat într-un kit destinat unei grupe de 40 de soldaţi cu instruire minimă in teren montan. Deloc ciudat, majoritatea echipamentelor vin de la liderul de piaţă, producătorul francez Petzl, companie ce a condus domeniul echipamentelor specifice de la formarea sa în 1975. Pe scurt, un kit HAM conţine 40 de hamuri de alpinism, 80 de carabiniere blocante, 80 de carabiniere neblocante, 80 de anneau-uri (chingi de nylon), 40 de dispozitive de rapel, două role de cordelină, două corzi statice de 10,5 mm diametru si 50 m lungime, un dispozitiv electric de tăiat coardă şi un dispozitiv de spălat coarda.

Şi acum să le luăm pe căprării:

Hamul: Petzl Pandion. Un model de foarte bună calitate, simplu, extrem de uşor, foarte flexibil, pentru începători, dar foarte solid, perfect pentru cea fost gândit: utilizarea pentru excursii pe teren accidentat, gheţari şi trasee uşoare de alpinism.

Carabiniere: 2 blocante Petzl Attache şi 2 neblocante Petzl Owall, ambele cu o rezistenţă pe axa majoră (de-a lungul carabinierei) de 2,3 tone, fabricate din duraluminiu şi cu o greutate de 80 g pe bucată.

Anneau-uri: 2 bucăţi, din nylon , cu o lungime de 120 cm fiecare şi o rezistenţa la rupere de 2,2 tone.

Dispozitiv de rapel: Petzl Reverso 4. Dispozitiv de rapel-asigurare universal, recomandat începătorilor, extrem de simplu şi de eficient, ce nu conţine piese mecanice ce se pot defecta. O greutate de 59 de grame.

Toate cele de mai sus constituie echipamentul PERSONAL al soldatului, ce nu se împrumută, nu se pierde, nu se scapă din ochi. Toate jucăriile enumerate se găsesc la orice magazin de munte din România, costul total al achiziţionării ridicându-se la 600-700 lei.

La acestea se adaugă per pluton 2 corzi statice de 50 m lungime, cu o rezistenţă certificată la rupere de 3,1 tone şi o rolă de cordelină pentru noduri de asigurare Prusik şi utilizări auxiliare.

Pornind de la succesul acestui kit, compania Petzl, în colaborare cu alte firme din domeniu (BlueWater Ropes, Yates Gear, Arc’teryx) a dezvoltat kiturile ACT (assault climbers team) destinat căţărătorilor avansaţi şi kitul SOS (Special Operations System) destinat accesului şi salvării în teren dificil.

Pentru cei mai tari de inimă, un filmulete ce exemplifică kitul Petzl SOS:

O chestie suplimentară, nerecomandată decât în caz de extremă urgenţă:

14 Comments

 • Avantajele lui petzl reverso fata de optul de rapel sunt cel putin doua: nu rasuceste coarda si in cazul in care cel ce rapeleaza scapa priza de pe coarda de la mana cu care franeaza, dispozitivul se auto blocheaza.

  • GriGri si alte chestii mecanice se blocheaza automat, Reverso nu. Reverso e doar un “cosulet” mai sofisticat si cu care se poate lucra mai usor. Dar ai dreptate, nu rasuceste coarda, si asta e super fatza de 8.

   • io nu i-as lua ca reper pe americani in domeniul asta, pt ca ei nu au unitati specializate.in ciuda numelui, 10th mountain e unitate de infanterie usoara, iar cand au fost prima oara in Afghanistan au zis “we don’t do mountains.” plus ca la ei marsul e ultima varianta de deplasare tactica, iar in patrulari n-au nevoie de kituri din astea. deci ma cam intriga faptul ca tocmai acum (cand incep sa se retraga) il baga in dotare.

    cat despre militarii nostri, exista cateva principii simple:
    1. kiss (keep it simple, stupid). adica, cu cat e echipamentul mai simplu cu atat e mai safe.
    2. ce e testat de multa vreme nu trebuie inlocuit. instructorii (mai ales cei “old school”, indiferent ca-s de la vm, cc, pst sau marines de apa dulce 😛 ) nu favorizeaza gadgeturile noi, merg pe echipamente testate pe care au invatat si ei. regula e valabila si pt tehnici, spre exemplu, e mai bine ca primele lectii de rapel sa fie fara ham, pentru ca asa se invata mai bine pozitia corecta (cu hamul, multi au tendinta sa se indragosteasca de stanca 😀 si isi apropie centrul de greutate de perete).
    3. eficienta/economie. daca un echipament (cum e optul de rapel) isi face treaba, n-are sens sa fie inlocuit. pentru ca asta costa bani, iar cu banii aia se poate achizitiona tehnica chiar necesara.
    si mai exista un principiu: e greu sa-i bagi unui militar o idee noua in cap, dar e si mai greu sa-i scoti una veche :D.

    http://cicerone.ro/fotografie-si-film/evenimente/brasov-ziua-vanatorilor-de-munte-noiembrie-2011

    s-auzim de bine!

     • Referitor la principiul kiss cel mai simplu e sa faci rapel in sistem dulffer dar e foarte nasol pentru ca te freaca foarte tare coarda pe corp, apoi ar fi sa iti faci un scaun din coarda cu un nod tip fluture sau o centura de piept tip edellrid si sa folosesti o singura carabiniera cu siguranta si un nod semicabestan, abia apoi vine optul, care pentru ca sa il blochezi mai ai nevoie de o carabiniera sa faci acest lucru.
      Atat semicabestanul cat si optul rasucesc rau coarda, si daca mai multi militari se dau pe aceeasi coarda unul dupa altul, coarda se distruge mai repede si o coarda e destul de scumpa, cu un simplu cosulet, sau o placuta de rapel care costa doar cu putin mai mult decat cel mai simpu opt, protejezi coarda si ii prelungesti viata, adica faci economie… asa ca nu stiu daca nu e mai bine asa, avand in vedere faptul ca o coarda este consumabil, pe cand dispozitivul de rapel e un bun de folosinta indelungata.

    • Bre, tot pe 8 ma dau si eu, ca ala e sfant! Da’ acum ce sa zic, am gasit treaba asta, am facut articolu’, macar sa aibe lumea de unde sa se ghideze si sa nu arunce banu’ aiurea. Acu’ licuricii sunt cam singurii care au facut traznaia asta de kit si sa nu-si mai bata capu’ pifanu’ average, ca au gandit altzii pentru el.

     In alta ordine de idei, cred ca ar trebui sa ne vedem pe la o bere si/sau sa ne cunoastem in vreun fel, mai ales cei care fac magarii de-astea, poate mai invatzam unii de la altzii cate ceva, cu toata secretomania specifica. Mai dau si eu un manual cui are nevoie, mai invatz o chestie, ca de stricat nu-mi strica…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: