C-27J At Casale Monferrato

Stimaţi cititori, sătul să tot citesc ştiri despre multiroale, omniroale, Rafale, Gripen, Eurofighter şi alte asemenea, inima mi s-a umplut de încântare când am citit o ştire veselă despre una dintre zburătoarele mele preferate. Fix de unde nu mă aşteptam, guvernu’ macaronez a demonstrat că, în această eră de tăieri bugetare, mai ales pentru armată, încă are omleta la purtător şi poate să facă chestii cotoioase.

Ca să calc pe bătături la modu’ nasol pe colegii mei Grifonu’ şi Julianos cel Mare, îmi voi păstra părerea că piloţii cei mai demni de numele ăsta sunt cei de pe avioanele de transport cu suficient sânge în instalaţie ca să tundă iarba (sau pietrele/nisipul deşertului, etc.) până la o Lima Site aflată la intersecţia dintre Nicăieri şi La Dracu’-n Praznic, ca să lase, să ducă provizii pentru sau să scoată echipele de flăcăi veseli ce, oficial, nu se află acolo.

Aflat şi în dotarea Flotilei 90 Transport Aerian a RoAF, camionul mediu C-27J Spartan se pregăteşte să devină o sculă multifuncţională de sprijin a forţelor speciale, sub denumirea de MC-27J, după cum scrie într-un proiect al guvernului italian numit “Project Praetorian”. Pornind de la configuraţia de serie cargo, modificat pentru a transporta cu uşurinţă paleţi modulari, MC-27J poate fi configurat rapid pentru a executa misiuni de transport trupe şi cargo, paraşutări de personal şi materiale, evacuare medicală (MEDEVAC), precum şi transport pasageri/VIP.

mg_0156

În configuraţie gunship, sistemul de armament paletizat cuprinde un tun automat de calibrul 30 mm ATK M230 Bushmaster II, precum şi rachete de tip Hellfire. Tunul automat este gândit ca o modalitate de foc fără efecte colaterale, putând folosi muniţie calibru 30×173 mm de tip PGU-13, PGU-15, şi PGU-46 cu o cadenţă de 200 lovituri/minut. Întregul sistem paletizat poate fi montat/demontat în 4 ore, fiind introdus în avion pe rampa din spate. Rachetele de tip Hellfire pot fi folosite în sprijinul forţelor speciale, fiind ghidate laser de la sol sau de pe alte avioane.

mc27gau

Sistemul electronic va permite modelului MC-27J să funcţioneze ca un punct de comandă aeropurtat, fiind dotat cu sisteme de ochire electro-optice şi IR de ultimă generaţie, interfeţe radio cu reţelele terestre, având în echipare sisteme de tip SIGINT, supraveghere şi recunoaştere.

MC-27J-Gunship

Alenia Aeronautica intenţionează să ofere un kit low cost de upgrade a avioanelor C-27 Spartan la standardul MC-27J tuturor clienţilor ce folosesc acest tip de aparat.

O altă versiune propusă de firma italiană este modelul EC-27J JEDI (jamming / electronic defence instrumentation), fiind extrem de utilă ca aparat de bruiaj a semnalelor radio de orice fel, cum ar fi sisteme de comunicaţii, radare şi sisteme de navigaţie. Capabilităţile operaţionale ale viitorului EC27J Jedi sunt apreciate a fi egale cu ale modelului EC-130 Compass Call aflat în înzestrarea USAF.

*Lima Site = Landing Strip, pistă de aterizare improvizată, în argoul CIA.

Mai jos e o mică dedicaţie  pentru toţi piloţii din Flotila 90 Transport Aerian:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FjDGt4BB48M]

 

– Sweeper –