KaBar pe vestă

KaBar pe vestă

Dragii moşului, în urma concediului de odihnă din frumoasa staţiune Miercurea Ciuc, mi-am dat seama ca eu si antrenorii de fitness de la Brigada 61 VM ce au făcut ceva plimbări prin uscata ţară a Afganistanului avem multe chestii în comun, printre care şi tăioasele. Aşa că nu am fost destul de surprins să văd la şoldul unuia dintre ei (nu dau nume că n-am voie) un Kabar 1211 cu teacă din plastic armat cu fibră de sticlă. Mi-am amintit ca eu nu am mai folosit 1221-ul meu cam de multişor, pentru că la stilul meu de plimbat prin păduri se potriveşte o lamă mai scurtă şi un cuţit mai uşor.

Pentru cine nu ştie, Kabar, sau KA-BAR, cum se numeşte corect firma, a oferit USMC-ului celebrul USMC Mk2 Fighting Knife, introdus în dotare la data de 23 noiembrie 1942, pe post de cuţit de luptă şi utilitar, fiind la fel de potrivit pentru desfacut conserve, cutii de muniţie sau oameni. Cuţitul, denumit în nomenclatorul firmei 1219C2, este un bowie/clip point cu o lungime a lamei de 7 ţoli (178 mm), mâner din discuri de piele suprapuse şi presate, iar teaca este din piele.

KaBar-ul original USMC

KaBar-ul original USMC

Variantele moderne ale cuţitului, cum ar fi 1211 sau 1221 au înlocuit mânerul din piele cu unul din cauciuc termoplastic iar teaca cu una multi-mount din plastic dur. Oţelul lamei este un 1095 carbon, îmbunătăţit cu crom şi vanadiu, oferind astfel o rezistenţă mărită la coroziune. Unele modele (cum ar fi 1221) au piesa de fixare a mânerului alungită sub forma de lacrimă şi găurită, oferind astfel posibilitatea instalării unui şnur de siguranţă.

KA-BAR 1211

KA-BAR 1211

Ka-Bar 1221 cu teacă

Ka-Bar 1221 cu teacă

Teaca extrem de solidă oferă 2 sisteme de retenţie a cuţitului, brida ce blochează mânerul şi doi “umeri” din plastic plus o protuberanţă centrală ce vor bloca garda lamei,  aceştia din urmă asigurând o fricţiune suficientă pentru a ţine cuţitul în condiţii de siguranţă.

Teacă KaBar

Teacă KaBar

Cu câteva minime modificări (anume două-trei bride fixate în fantele de pe teacă şi o bucăţică de paracord introdusă în găurile de jos), cuţitul se poate purta extrem de lejer la şold, pus orizontal la spate, pe centură (aşa numita “scout configuration”), fixat pe gambă sau instalat cu susul în jos pe vesta antiglonţ/tactică, oferind o unealtă extrem de solidă (lama are o grosime de aproape 4 mm) şi extrem de eficientă, potrivită pentru arsenalul oricărui infanterist ce ţine la numele său.

– Sweeper –