EF88

EF88

Stimaţi cititori, bunii mei amici de pe MREInfo,  cangurii Jason şi Scott, mi-au șoptit la ureche o veste excelentă, anume că Thales Australia (stabiliment serios, parol!) pregătește o nouă versiune a stropitorii F88, versiunea cangureză a celebrei vieneze Steyr AUG.

Diferențele constau într-o ergonomie sporită, printr-un pat înălțat ce permite o poziție mai bună a capului utilizatorului în raport cu sistemul de vizare, o gardă a mâinii ce asigură montarea unui nou aruncător de grenade construit special pentru această armă, o şină Piccatinny mai lungă în partea superioară, precum şi adăugarea altor două şine în partea inferioară şi pe partea dreaptă, pentru montarea diferitelor accesorii, cutia mecanismelor a fost uşurată, reducând greutatea armei şi mutând centrul de greutate spre mâner, în acest mod asigurând un echilibru mult mai bun al armei.

EF88A2 cu lansator de grenade

EF88A2 cu lansator de grenade

Ţevile de 16 şi de 20 ţoli sunt produse acum prin forjare la rece, sunt fixe pe armă şi nu mai au mânerul frontal rabatabil. Supapa de gaz poate fi ajustată acum folosind un tub de cartuş tras, iar mânerul de armare se pliază în sus. Fereastra de ejectare a fost mărită cu 4 mm, iar sistemul de dare a focului îmbunătăţit, astfel fiind reduse incidentele de tragere.

EF88 demontata

EF88 demontata

Special pentru acest model a fost realizat un nou lansator de grenade, calibrul 40×46 mm, derivat din modelul austriac Madrisch ML40. O combinaţie uşoară de oţel, aluminiu şi plastic, ML40 are o ţeavă ce se deschide în lateral, dupa sistemul HK320, permiţând utilizarea grenadelor cu încărcătură mărită din noua generaţie. Astfel, pot fi utilizate grenade cu cameră TV/IR, grenade de iluminare, grenade fumigene cu capacitate mărită precum şi grenade explozive/dual mod puternice. Sistemul de vizare este ataşat unei lunete de tip Trijicon, permiţând o utilizare facilă.

ef88

EF88

Combinaţia dintre noua armă EF88 şi lansatorul Madirsch ML40AUS este mai uşoară cu 1,6 kg decât precedenta versiune, combinaţia dintre F88SA2 şi aruncătorul RMI M203. Comoditatea în utilizare a fost mult mărită, noua EF88 fiind preconizată a intra în dotarea forţelor Tier 3 australiene în 2015 (Tier 1 – forţele speciale, Tier 2 – infanteria).