Pușca cu lunetă Tabuk - Irak

Pușca cu lunetă Tabuk – Irak

Dragii moșului, vom vorbi astăzi despre o sculișoară destul de mișto, ce face parte din categoria celor pentru îndreptat cărarea părului, apărută acum mulți anișori și folosită cu mult chef în partea centrală a Șaormeriei, recte în Bagdad și împrejurimi.

Povestea noastră începe în anii 80, când, după multe pupături pe obraji între mult-iubiții fii ai respectivelor popoare, unchiu’ Saddam Hussein și văru’ Slobodan Miloșevici, firma Zastava Arms a vândut standului irakian de șaorma o linie nouă de fabricație, de unde a ieșit sculița noastră, pre numele ei Tabuk, un M72 modificat în pușcă cu lunetă. Pentru necunoscători, M72 este versiunea yugoslavă a puștii mitraliere de tip Kalașnikov, modelul RPK.

Luată la bani mărunți, Tabuk este o pușcă semiautomată cu lunetă, destinată pușcașilor lunetiști din cadrul grupelor de infanterie, calibrată destul de ciudat în 7,62 x 39 mm, un cartuș ce nu prea se pretează tirului de precizie. Având o țeavă de 60 cm, mai lungă și mai subțire decât țeava de M72, gura țevii are același filet M14x1 ce permite instalarea frânelor de gură, a ascunzătoarelor de flacără sau a amortizoarelor de tip sovietic/rusesc. Are un pat din lemn de tip schelet cu obrăzar detașabil, un sistem de montare clasic lateral pentru lunetele de tip PSO, cu reticul pentru 7,62×39 mm, sistemul de ochire mecanic derivat din cel de pe M72 (cu sistem de corecție a derivei laterale) și poate folosi orice încărcător destinat armelor de tip AKM, cu capacitatea de 30 de cartușe, dar se găsesc și încărcătoare de 10 și 20 de cartușe, fabricate special pentru ea.

Demontată, ca orice pușcă mitralieră.

Demontată, ca orice pușcă mitralieră.

 

Patul din lemn

Patul din lemn

Ascunzătorul de flăcări de la gura țevii.

Ascunzătorul de flăcări de la gura țevii.

Având o precizie satisfăcătoare până la 600 metri, Tabuk este considerată o armă foarte eficientă în mediul urban, mânuiera facilă și muniția din belșug făcând-o preferata așa numiților ”sniperi de cartier”.

”Sniper de cartier”

”Sniper de cartier”