Dragii moşului, pentru că mi s-au scos ochii din cauza reclamei făcute unuia dintre principalii sponsori ai revoluţiilor de pretutindeni (mai multe detalii aici), vom bârfi azi pe tema “ce se poate instala pe căruţa din dotare” şi vom arăta lumii o mare realizare a poporului mic şi mult, anume şatra ceainză.

Apărut după cea de-a doua cotonogeală mondială pe undeva prin URSS, sub numele de BM-12(Boyevaya Mashina – maşină de luptă), această trompetă a cunoscut o mare apreciere şi producţie în China, începând cu anul 1963, de unde-i vine şi numele, Type 63. Având un calibru de 107 mm şi expediind rachete de 19 kg, cu o încărcătură explozivă de 1,3 kg, este considerată a avea o precizie destul de naşpa, dar extrem de eficientă în bombardamentul de saturaţie, după modelul Katiuşa. Are 12 tuburi de lansare, 3 rânduri a 4 tuburi fiecare, cântăreşte 602 kg şi are o bătaie de 8 km.

Produsă în Sudan, Iran, Africa de Sud, Koreea nordică, Turcia şi Egipt, în afară de fosta Uniune Sovietică şi Ceaina, lansatoarele şi rachetele de acest model (precum şi versiunea mai mare, BM-14 de calibru 130 mm) sunt foarte iubite şi respectate pe câmpurile de luptă din Africa şi Orientul Mijlociu.

– Sweeper –