Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, azi vom discuta despre un dispozitiv de îndreptat cărarea părului de fabricaţie iugoslavă, mult utilizat în timpul războaielor din fosta ţară vecină şi prietenă. Ne întoarcem aşadar în cartieru’ nostru, ca sa ne minunăm de ingeniozitatea europeană.

Un pic de istorie nu strică, aşa ca intrăm în miezu’ problemei. După a doua cotonogeală mondială, arsenalul de la Kraguevac, ce fabrica modelul M24 (similar cu ZB-ul utilizat de armata română în al doilea război mondial) a încorporat ceva modificări bazate pe K98k-ul Wehrmacht-ului, foarte preţuit de partizanii lui Tito şi a scos o şarjă de trompete noi, numite, după anul apariţiei, M48.  Fabricate în mai multe versiuni, M48 cu toate piesele din oţel frezat, M48A şi M48B cu diferite proporţii de piese realizate prin ştanţare, Mauserul iugoslav a fost foarte rapid trimis la magazii, din simplul motiv că o puşcă semiautomată şi armele de asalt s-au dovedit mult mai eficiente decât armele cu repetiţie pe câmpul modern de luptă.

Disponibilitatea armelor K98k cu lunetă din capturi a dus la copierea monturilor de lunetă şi adaptarea lor pentru M48, fiind folosită foarte mult ca armă de tir sportiv şi de vânătoare, în mod surprinzător nefiind introdusă în dotarea JNA-ului (armata iugoslavă), ce a preferat să se bazeze pe modelul M76, derivat din AKM.

În timpul războaielor din anii ’90 din fosta Yugoslavie, modelul M48 a fost modificat simplu prin instalarea monturilor de lunetă Mauser, produse pentru fabrica de la Kraguevac de către firma germană Otto Bock, ce permit instalarea lunetelor de tip ZRAK OM-M76 de 4×32, modificare a modelului rusesc PSO-1 (aceeaşi lunetă ca pt PSL-ul românesc) calibrată pentru 7,92×57 IS sau 8 mm Mauser.

Introdus în 1905, calibrul 7,92×57 IS  (Infanterie Spitzgeschoß –  glonţ cu vârf ascuţit) a fost muniţia standard a forţelor armate germane în cele două războaie mondiale. Muniţia fabricată în Iugoslavia a fost de trei tipuri. Tipul M49, cu glonţ greu şi cămaşă întreagă, tipul M75 special pentru trageri de precizie şi tipul M70, trasor. Trasorul “arde” până la o distanţăde 900 m, fiind foarte util pentru marcarea ţintelor.

O armă foarte folosită de toate facţiunile războiului din Bosnia, foarte eficientă, ce îşi are locul său pe orice câmp de luptă al lumii.