Jeep J8 border patrol vehicle

Jeep J8 border patrol vehicle

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, pentru că am fost acuzat de partizanat, am sa desfid azi aceste zvonuri mârşave şi vom discuta despre o sculiţă destul de fresh, dezvelită de americanii de la Jeep la vestitul show de modă DSEi 2007, din frumosu’ oraş pakistanezo-indian Londra. Pentru că, nu-i aşa, vorba Marioarei Murărescu, toate au un sfârşit, vă voi prezenta azi un posibil înlocuitor al obositelor ARO din dotarea armatei române.

Jeep_J8-3

Jeep J8

Dezvoltată pe platforma modelului Wrangler JK, J8 este destinat din start forţelor armate străineze, serviciilor de urgenţă. etc., nefiind permis pe piaţa americană din cauza emisiilor poluante (noi, europenii, avem plămâni mai rezistenţi şi ne cu boltă pe panseluţele de americani). Potrivit băieţilor cuşeri de la Jeepolog.com, J8 poate fi numit “the ultimate Jeep”, platforma de bază fiind întărită, ranforsată, toate sistemele upgradate la standarde militare, totată hărăbaia fiind animată de un motor italian VM turbodiesel de 2,8 litri, ce dezvoltă fără proteste 194 cai relaxaţi putere şi un cuplu de 460 Nm, valori ce-i permit o sarcină utilă de aproape o tonă şi jumătate şi o capacitate de tractare de 3,5 tone, fiind astfel capabil să ducă după el un tun mediu. Având o capacitate de trecere prin apă de 76 cm, mulţumită filtrului de aer înălţat, J8 este disponibil ca vehicul utilitar cu 3/5 uşi pentru transport persoane, vehicul de transport şi vehicul de patrulare, configuraţiile oferite la cerere fiind cele de ambulanţă şi vehicule blindate, fiind gândit ca să poată fi instalate kituri modulare de blindaj de diferite clase de protecţie.

Jeep J8

Jeep J8

Producţia acestei trăsuri de lux pt militari este în curs în Egipt şi Israel, flăcăii din IDF avându-l ca maşină de comandament sub numele de AIL Storm 3. În 2008, compania Chrysler şi guvernul egiptean au anunţat lansarea oficială a producţiei J8 la fabrica companiei Arab American Vehicles din Cairo. Apoi a venit Primăvara Arabă şi nu s-a mai auzit nimic. O versiune specială a apărut în 2012 în Israel, sub numele de Storm 3 Recon, fiind lăsat fără uşi, aripi, parbriz şi alte detalii neesenţiale, fiind promovat ca vehicul rapid de patrulare şi atac pentru trupele speciale.

Storm 3 Recon

Storm 3 Recon

Potrivit Revistei Forţelor Terestre, Jeep J8 a fost testat de forţele armate române în 2012, într-un poligon din Bucureşti, oficialii prezenţi declarându-se extrem de mulţumiţi de prestaţia acestuia. Întregul articol poate fi citit aici.

La final, spălaţi-vă ochii:

– Sweeper –