bf1

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, postul preabunului Julianos, cel cu “Nu călcaţi iarba” mi-a adus aminte că tre’ să-mi schimb telefonu’. Deoarece pentru că fiindcă n-are Android. Prezentu’ e un amărât de Nokia 5140, cu vechime de 8 ani, care, la vremea lui, mi-a satisfăcut toate cerinţele, având o autonomie de-o săptămână, lanternă şi, bomboana de pe colivă, busolă electronică! Bine, este şi rezistent la şuturi (sau şocuri, tot aia), ceea ce constituie o cerinţă obligatorie la stilu’ meu de viaţă, caracterizat prin bătutu’ diverselor coclauri.

Ca să revenim la turma celebrului europarlamentar şi candidat USL, una dintre cerinţele pentru noul telefon este să aibe musai sistem de operare Android. Şi asta pentru că, nu-i aşa, tehnica evoluează şi apar trăznăi noi.

*Click pe poze.

Doamnelor, don’ şoarelor şi domnilor, Armureria Resboiu, într-un nou acces de publicitate cruntă şi gratuită, vă prezintă cea mai nouă fiţă în materie de aplicaţii Android, şi anume creaţia celebrei firme Knight Armaments, producătoarea trompetei M110 SASS (semi automatic sniper system), BulletFlight! Acesta este un calculator balistic ce are în baza de date peste 1400 de tipuri de gloanţe, putând fi “alimentat” cu informaţii despre temperatura şi presiunea aerului, umiditate, viteza şi direcţia vântului, folosind accelerometrul încorporat al oricărui smartphone pentru a stabili unghiul ţintei, acest progrămel va calcula deviaţiile faţă de standard şi numărul de click-uri necesare pentru a ajusta luneta. Programul are în baza de date câteva profile ale unor arme foarte utilizate, ca M107, M24, M40A3, XM2010, precum şi jucăriile KAC M110, M110C şi SR16, fiind deja folosit în Irak şi Afganistan cu foarte bune rezultate. Una dintre cele mai interesante facilităţi este posibilitatea de-a lucra, prin BlueTooth, că tot e la modă, cu anemometrele Kestrel.

Că tot am făcut introducerea, favoritul echipelor americane de vânători de scalpuri (şi nu numai al lor) este anemometrul, de fapt staţia meteo de buzunar, Kestrel 4000. Cu o listă impresionantă de facilităţi, măsurând de la presiunea barometrică la umidiatea relativă a aerului, viteza maximă şi viteza medie a vântului, altitudine şi multe alte nebunii, fiind etanş şi plutind pe apă, acest instrument gândit în principal pentru utilizări agrare şi forestiere a fost adoptat cu foarte mare entuziasm de multe branşe ale armatei, de la lunetişti la controlorii avansaţi de trafic aerian. Având şi fraţi mai puţin dotaţi, dar mai rezonabili ca preţ, Kestrel-ul îşi poartă cu mândrie cele 200 grame prin tot felul de fundături uitate de Dzeu.

 

l_749008341_2

Ultima piesă din trusa specifică a vânătorilor de scalpuri este telemetrul laser, o sculă ce nu mai aduce deloc cu sistemele optice de mari dimensiuni din trecut. Un sistem uşor, care poate fi ţinut în palmă, cu o precizie foarte bună la o distanţă de 800-1000 metri, multe modele având incluse facilităţi precum măsurarea unghiurilor verticale şi calcularea deviaţiei glonţului, precum şi moduri diverse de măsurare (zi/noapte, ploaie, ţintă în mişcare), cu carcase rezistente şi etanşe, telemetre precum Bushnell Yardage Pro se achită onorabil de misiunile încredinţate.

s7_713832_003_01

Deci, cu o cheltuială modică (programul costă 102,4 RON, îl găsiţi aici, anemometrele costă între 84 şi 620 dolari, aici, iar preţul mediu al unui telemetru bun este de 200 dolari, la Cabellas), orice flăcău dornic îşi poate completa trusa pentru Nisipurile de Aur, adăugând nişte jucării utile PSL-ului din dotare.

23775_390424414880_5280183_n