Dragii moşului, cu dedicaţie specială pentru băieţii veseli, astăzi vom discuta despre ultimul produs al cunoscutei berării germane Heckler & Koch, al cărei fan sunt, anume stropitoarea HK45.
Apărută ca o dezvoltare a celebrei platforme Universale Selbsladepistole sau USP, HK 45 a reprezentat răspunsul berăriei noastre la programul american Joint Combat Pistol, ce urmărea înlocuirea Berettei 92, cunoscută in forţele armate americane ca M9, cu un pistol cu o letalitate sporită, de calibrul .45 (11,43×23 mm). Programul JCP a fost anulat, în buna tradiţie americană, dar Heckler & Koch, având printre consultanţi oameni ca Larry Vickers, armurier şi fost membru al Delta Force, a considerat că noul pistol are o bună piaţă de desfacere, fiind util forţelor de menţinere a ordinii, unităţilor militare, precum şi civililor.
Bazat pe platforma USP, coniderată una dintre cele mai fiabile, HK45 a combinat sistemul de funcţionare extrem de eficient şi de sigur cu ergonomia sporită a modelului HK2000. Printre caracteristicile noului pistol se numără acţionarea ambidextră a butonului de eliberare a manşonului, mânerul profilat ce împiedică alunecarea pistolului, precum şi adaptoare interşanjabile pentru diferitele mărimi de mâini, ce se instalează în partea din spate a mânerului. Acesta permite o poziţie joasă a pistolului, mâna fiind apropiată de axul ţevii, sporind astfel precizia tragerii. Încărcătorul are o capacitate de 10 cartuşe, cu 2 mai puţin decât modelul USP45, datorită profilului mai mic al mânerului. Alte caracteristici ar fi clasica de acum şină de montat accesorii în faţa gărzii trăgaciului, seraţii pentru acţionare în faţa şi în spatele manşonului, precum şi ţeava cu profil poligonal (spre deosebire de ghinturile obişnuite) ce asigură o etanşare mai mare a gazelor în spatele glonţului, asigurând astfel o viteză la gura ţevii şi o precizie sporite.
Varianta Compact aduce, pe lângă dimensiunile reduse, încărcătoare de 8 şi 10 cartuşe, fiind potrivite pentru purtarea discretă. Variantele militare (HK45T şi HK45CT), cu ţeavă extinsă şi filetate pentru amortizor, precum şi cu aparate de ochire înălţate, sunt în dotarea Focilor americane (US Navy SEALs), gurile rele spunând pe la colţuri că un HK45 a vizitat pe 1 mai 2012 coteţul lui Bin Laden.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Y6ybRq9Empk]
– Sweeper –
Eu nu am inteles de ce nu au continuat productia de Mk 23 ptr FOS…
Pentru ca, domnu’ Visan, Mk23 e o dihanie mare si grea (are 1.2 kg gol si 2.29 kg cu toate acareturile, laser, amortizor, etc.) si alta e una care e mica si usor de ascuns, da’ face aceeasi treaba, recte scula asta, care are numai 785 g, la aceeasi capacitate de 10 cartuse. De restu’ de juma’ de kil imi iau ceva util, cum ar fi potol sau munitzie.
In primul rand ca Mk-23 are 12 cartuse ptr FOS, varianta cu 10 e ptr civili. Daca voiai capacitate mare exista Glock in 45 ACP cu 13 boabe in timp ce Hk are 10. Si parca FN 45 are 15 boabe. Greutate e o problema dar nu mare avand in vedere conditia fizica a operatorilor FOS. Basca la greutatea lui Mk 23 poate fi folosit in extremis ca obiect contodent.
Personal prefer calibru 10 mm Auto ptr forte speciale – este mult mai puternic decat 9 mm sau 11,43 clasic american – numai ca nu e subsonic ca 45 ACP.
Bre, nu-mi aduc aminte sa te fi vazut asta vara la Miercurea Ciuc cu vesta antiglontz pe matale… Ca mergator pe munte (turist fiind, cand te duci cate 3-4 zile prin Retezat cam ai de carat) te rog sa ma crezi pe cuvant ca fiecare gram conteaza. Si aia din FOS tot oameni sunt, nu-s din tabla… Si ei ar prefera sa aibe mai multa munitzie, apa sau mancare ca greutate, decat sa traga un cal mort dupa ei.
PS. In loc sa trag juma’ de kil pt 2 boabe in incarcator, mai bine iau un incarcator plin la greutatea asta. Obiecte contondente gasesc oriunde.
fratioare, prima ta propozitie a fost abrupta rau…
nu-s cel mai mare fan al lui GV ( se stieee 😛 ).
totusi, da-i o sansa. ma agaseaza atitudinea lui atotstiutoare (uneori nefondata), dar e o scanteie in el ;).
intrebarea lui initiala (era o intrebare fara “?”) era sincera, iar tu ficat-barbie-ficat :D.
Cunoasteti subiectul din cele citite si vazute la televizor,probabil.Un operator de forte speciale nu e constituit altfel decât un soldat (bun!) normal. În configuratia de lupta, vesta de 16kg,6kg. munitie,6 litri de apa,3-4 kg. diverse + armament,pe o panta de 30°,conteaza ! Nu vorbim de temperatura. Nu foloseste nimeni un pistol ca obiect contondent,nu în realitate.Iar dotarea cu o piesa de armament,fie si în cantitati minimale,e o chestiune mult mai complexa.
Vesta anti-glont ptr SOF e deobicei mult mai usoara decat cea standard. Conditia fizica in SOF este peste media unitatilor “normale” dintr-o armata. In unele cazuri unitati SOF au intrat in lupta si 96 kg de echipament in carca, in desert.
Cand il gasesti matale pe ala care cara 96 kg, du-te la el si zi-i ca esti mai zmeu, ca potzi sa luptzi cu 250 de kile in carca. Nu de alta, da’ vesta aia de nivel 4 are 25 de kile, e facuta de Stimpex si am carat una pe mine de cateva ori. Eu am bafta ca-s mai rinorcerb, asa, la 115 kile, da’ pitziponcii care erau cu mine la MC s-au ales cu dureri de coloana vertebrala.
Ca vorba aia, tot romanu’ se pricepe la manele, fotbal si SOF.
Marea vanatoare de rachete Scud din 1991 din Irak. Echipamentul individual al luptatorilor cantarea 96 kg. Bine in lupta propriu zis nu au intrat cu atata, dar atat aveau de carat ptr misiunea asta.
In asta intra si cate un sfert din LandRoveru’ care-i cara. Supermanii aia americani trageau mai mult, ca aveau Humvee.
Probabil cineva confunda kilogramele cu alte unitati de masura si cred ca pounds 🙂
Si, mai nou , “romanu’ airsoftist/ cel mai mare specialist.. ” :)(adica SOF de Dumineca si mai nou , bagatori in seamacu un teribil dispret ptr cei care intr-adevar transpira-n poligane )
96 kg?Nu zic nu doar de dragul de a zice nu.Dar cred ca dumneavoastra confundati mersul cu X kg in spate cu luptatul.
Iti dai seama ca nu ma refeream la angajamentul propriu zis. Cu atata au plecat din elicopter. 96 kg de munitie, mancare, armament etc.
echipamentul individual al luptatorilor dintr-un grup de cercetare (FOS sau cum vrem sa-i zicem) nu cantareste la fel. daca esti de exemplu transmisionist, ghinion.
exista comandanti care distribuie uniform pe luptatori echipamentul. si exista camaraderia.
pentru ca regula e ca orice grup se deplaseaza cu viteza celui mai lent din grup.
deci cei mai puternici vor cara intotdeauna mai mult.
cei mai puternici nu inseamna ca sunt neaparat cei 2 pe 2, desi oamenii cu masa musculara mai mare sunt mai puternici.
dar la drum lung… conteaza plamanii (capacitatea pulmonara) ;).
am avut un comandant de 1,60 m si ne baga pe toti in buzunar la marsuri.
ps: la fos conditia fizica e o conditie necesara, nu si suficienta. ce face diferenta e psihicul.
Nu am dat-o la niciun intors. La inceputul misiunii aveau 96 kg in spinare. Si nu am zis ca au luat cu asalt un obiectiv cu 96 de kile pe ei….
Shefule, o dai la intors ca Obama. Da-i inainte, vei ajunge presedinte!
GV,detalii,detalii.Cele mai importante fiind ca au carat cele 96 de kg vreo 2 km si nu toate odata.Mai mergi,te intorci dupa ce ai lasat in urma,etc… In rest sa cari 50-60kg e posibil de catre orice barbat caruia nu i s-a gresit buletinul.Cat de mult e chestie de antrenament,care tine 90% de vointa.
Si apropos de detalii.O fi fost desert,dar era noapte.Si frig,altfel nu ar fi inghetat.
Era vorba de patrule pe jos ale SAS – printre care si arhicunosctua Bravo 20. Atunci 1991 SAS a trimis patrule mobile si patrule ‘per pedes’ ptr a localiza Scudurile.
e o foto celebra cu mcnab purtand rucsacul cu care a plecat in misiune.
in 91 au fost doua tipuri de patrule sas:
– patrule, de fapt coloane trimise cu land rover, pinzgauer, motorete. erau dotate inclusiv cu rachete aa stinger si rachete at milan.
– patrule (grupuri de cercetare prin observare) formate din 8 luptatori. erau trimise sa informeze, nu sa lupte. adica sa-si construiasca niste op-uri (dupa termenii britanici) in desert de unde sa gineasca anumite sosele. munitia reprezenta o infima cantitate din bagajul luptatorilor.
cine a sapat vreodata la un op (termenul romanesc0 stie ce cari in situatii de-astea. mai ales in desert… 😀
Iar eu am spus ca nu au intrat in lupta cu 100 de kile si nici nu le-au carat pe cele 100 de kile in acelasi timp.Ce au facut in marsul catre punctul de observatie nu e treaba de limbrici,dar nu e nici un capat de tara,dpdv fizic.
Discutia a pornit de la faptul ca e de preferat sa fie cat mai usor echipamentul din spate.Tu sustii ca membrii FOS au conditie fizica peste medie.Asa e,dar e vorba de un alt fel de conditie fizica decat cea necesara ridicarii a sute de kg la care te gandeai tu.
Grupurile de cercetare aveau ordinul sa angajeze tinte de oportunitate si trebuiau sa taie cablurile de fibra optica trase pe langa sosele irakiene.
Frate , nu stiu la ce filme Manga te-ai uitat dar nu prea ai sa vezi operatori SAS , Seal sau de care vrei cu un fizic impunator . Poate doar in filme gen Rambo . Media de greutate e undeva la 75 – 80 de kile..si , ia seama la ce zice amicul Sweeper care are ceva statura. Eu am lucrat in domeniu si am batut bschetii tzarii-n lung si-n lat carand in carca echipament specific timp de 9 ani. Si nu am vazut pe careva carand in spate mai mult de max 40-45 kile.
Da,e mai usoara : are 16 kilograme. Din 1991 pâna astazi s-au mai schimbat echipamentele,dar NIMENI nu se plimba/lupta cu o arma de dotare dubla (side arm cum ziceti voi americaneste) care cântareste mult si face la fel (sau mai putin) ca o alta. FS-urile sunt si ele de mai multe feluri,iar alea care sunt nevoite sa transporte (se întâmpla !) 100 kg. în spinare sunt cele a caror doctrina exclude contactul cu inamicul. Când e contact,e “FAIL” ! Ultimii S.A.S care carau 45 kg. în spinare în ordinea de lupta au cazut în nas,în Libia.La propriu.
te referi la incidentul ala public cu cei 8 luptatori capturati?
Nu,ma refer la cei 12 care au dat fuga sa-i ajute pe cei de la GIGN sa se dea jos din avion (ca nu venisera înarmati).
No amu si tu,nu poti sa nu razi de vecinii de peste canal,dusmanii comuni de la ’76 si 2013 😀 Se intampla si la case mai mari sa cazi in bot.Vezi militia si jandarmeria romana 😀
Cum adica nu venisera inarmati?
nu cunosc, dar mnah, sunt o gramada de chestii pe care nu le cunosc.
stiu ca la vizita lui sarko au trimis raid pt protectie, nu gign.sarko nu suporta gign.
gign a fost “restructurata” si epign desfiintata, dar cum epign proteja ambasadele franceze, au preluat misiunea.
daca ai detalii, ti-as fi recunoscator.
Pe 28 februarie 2011,Franta a decis trimiterea unui avion cargo cu ajutoare umanitare în Libia,la Benghazi. Avionul a aterizat la Cairo pe 1 Martie,dar MAE francez nu a mentionat ca în avion sunt si niste echipieri ai GIGN-ului,înarmati desigur. Egiptenii au descarcat avionul,au încarcat totul în cinci camioane,iar pe jandarmi nu i-au lasat sa plece decât neînarmati,ca însotitori ai camioanelor. 2 au ramas cu armele la Cairo în asteptarea adeverintelor de la MAE frantuzesc. Când au ajuns neînarmatii la granita cu Libia,au venit câtiva SAS din zona sa-i recupereze. Fiind mobili (ca melcul cu casa-n spate) au luat-o la fuga spre francezi,s-au împiedicat unul de altul si s-au facut gramada. În timpul asta,niste Habibi în tenisi se uitau cum niste GIGN cu mâna-n fund ajutau niste SAS tavaliti prin praf sa se ridice. Ceva mai încolo,niste soldati poligloti se uitau la ei. Despre mezaventurile alora s-a scris un pic,la vremea respectiva. http://www.opex360.com/2011/03/03/des-gendarmes-du-gign-refoules-a-la-frontiere-egypto-libyenne/
Corect!!
Au inceput sa apara filmulete de la MAKS 2013 cu T50 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=Lgt-ndAK2cc
*po-termenul romanesc
@GV- fibrele optice au fost taiate de SBS. asa s-au laduat niste RM. acu… nu stiu. n-am fost acolo 😀
@Bibix- multam, e prima oara cand aud de incidentul asta. linkul nu era necesar, dar e binevenit
L-am pus nu pentru “autentificare” (o gramada de prostii pe net…) ci pentru ca dintr-una-ntr-alta poti face sapaturi,if interested 🙂
am fost interesat de sas… in copilarie 😀