Fostul presedinte Mitică Medvedev delectându-se cu jucăria

Fostul presedinte Mitică Medvedev delectându-se cu jucăria.

Dragii moşului, azi îi voi face o dedicaţie specială amicului Mozambic, ca vorbitor la guvizi ce este, o sculişoară apărută în Mama Rusie pentru cotonogit elementele indezirabile şi contrarevoluţionare ce încearcă tulburarea liniştii publice în porturile ruse şi nu numai. Pe scurt, vom vorbi azi despre, deocamdată, prima şi singura armă ce poate fi folosită în două medii, având un egal succes în apă ca şi în aer.

Scafandru cu APS

Scafandru cu APS

Precedenta generaţie de arme subacvatice sovietice/ruse foloseau cartuşe speciale, cu proiectile în formă de săgeată, fiind pe de o parte dificil de folosit deasupra apei (durata de viaţă a ţevii fiind oricum de aproximativ 180 focuri) iar pe cealaltă parte mânuirea armei botezate APS fiind destul de greoaie. Încărcătorul acesteia avea dimensiuni mari, necesare pentru a putea stoca muniţia lungă de 150 mm.

Cartuşul PSP.

Cartuşul PSP.

Fără să reinventeze apa caldă, constructorii ruşi au venit cu ideea de a modifica în primul rând muniţia, aducând-o la dimensiunile cartuşului standard de 5,45×39 mm. Aceasta s-a realizat prin dezvoltarea unui proiectil-săgeată unic şi prin folosirea unei pulberi speciale, “glonţul” fiind conţinut în tubul cartuş aşa cum se vede în imaginea de mai sus. Muniţia, botezată 5,45 PSP, are aceleaşi dimensiuni ca ale cartuşului standard, permiţând folosirea încărcătoarelor de AK74.

Puşca de asalt dual mediu ADS.

Puşca de asalt dual mediu ADS.

Având muniţia, totul a decurs firesc, arma aleasă pentru dezvoltare fiind bulpup-ul A91, o puşcă modulară derivată din cunoscutele modele Kalaşnikov, fiind realizată în special din materiale compozite, acestea reducând greutatea armei şi oferind o rezistenţă sporită la coroziune. Configuraţia bulpup a armei oferă o ţeavă lungă (implicit o viteză mare a glonţului) într-un “pachet” compact şi uşor de manevrat. Supapa de gaz are două setări, “apă” şi “aer”, selecţia modului de acţiune fiind foarte uşoară. Printre accesoriile armei, alături de diferitele modele de lunete şi dispozitive de vedere pe timp de noapte, se remarcă existenţa unui amortizor de sunet şi al lansatorului de grenade de tip VOG-25.

Detalii.

Detalii.

O armă unică, fără egal în arsenalul armatelor vestice, ADS este destinată nu numai scafandrilor, versatilitatea sa recomandând-o trupelor speciale, infanteriei marine dar şi forţelor terestre.

– Sweeper –