Trijicon ACOG

Trijicon ACOG

La începutul acestei săptămâni, presa craioveană a primit din partea ofiţerului de presă al Brigăzii 2 “Rovine”, domnul Locotenent-Colonel Oliver Anghel, invitaţia de a asista la un exerciţiu comun româno-american din cadrul Black Sea Rotational Force 2013, scenariul folosit fiind asaltul din doua direcţii al grupelor de infanterie, sprijinite cu foc de către transportoarele blindate de tip TAB. Am profitat de această ocazie pentru a pune gheara pe o puşcă automată M27, varianta USMC a celebrei HK416, şi să o studiez în detaliu. Despre armă am mai bârfit acum ceva timp aici, aşa ca astăzi mă voi concentra asupra sistemului de ochire Trijicon.

Sistemul de ochire Trijicon ACOG TA11SDO-CP instalat pe M27 este modelul special creat pentru mitraliera uşoară M249, cu reticul calibrat pentru cartuşul de 5,56×45 mm, iluminare dublă (tritiu şi un sistem special din fibra de sticla optică) şi un vizor reflex de tip RMR instalat pe luneta propriu-zisă. Optica este extrem de clară, în ambele cazuri, iar carcasa extrem de rezistentă la şocuri, fiind cunoscute cazuri de gloanţe oprite de către impactul cu un ACOG.

M27 + ACOG

M27 + ACOG + Sweeper

Ergonomia sistemului este foarte bună, prin ducerea armei la umăr obrăzarul poziţionând în mod natural ochiul dominant (în cazul meu, dreptul) la nivelul vizorului reflex, ceea ce va alinia instinctiv arma cu ţinta aflată la o distanţă de 0-50 metri, fiind extrem de util în spaţii mici, cum ar fi curăţarea clădirilor şi lupta în teren urban, mai ales în zone înghesuite cum ar fi satele din Orientul Mijlociu. Cu un pic de antrenament se poate ajunge la o tragere instinctivă extrem de precisă, foarte utilă în condiţii de tip CQB (Close Quarters Battle).

Ridicând un centimetru arma în umăr, axul ochiului dominant va ajunge la nivelul reticulului lunetei propriu-zise, un 3,5×35 mm în acest caz. Principiul de funcţionare al lunetelor Trijicon, numit Bindon Aiming Concept, permite ochirea cu ambii ochi deschisi, imaginea reticulului iluminat primită de ochiul dominant se va suprapune în creier peste imaginea celuilalt ochi, permiţând astfel o ochire precisă la o distanţă de până la 100 de metri. Prin ochirea monoculară, luneta cu un factor de mărire de 3,5 va lucra ca un telescop clasic, mărind ţinta şi permiţând ajustarea tirului după reticulul ce are gradaţii de compensare a căderii gravitaţionale a glonţului de până la 1000 metri, ca şi pentru deriva laterală de vânt.

Reticul ACOG

Reticul ACOG

După cum se vede în imaginea de mai sus, reticulul principal este format din punctul-potcoavă, mărimea sa fiind suficientă pentru a oferi o lovitură precisă la o distanţă de până la 300 metri, luând în calcul traiectoria extrem de plată a glonţului de 5,56 mm. Cele două puncte laterale reprezintă 19 inci (lăţimea normală a umerilor unei persoane) la 300 de metri, fiind folositoare la încadrarea precisă a ţintei. Gradaţiile laterale reprezintă deriva de vânt a glonţului la 50, 100, 150 şi 200 metri, deriva la 50 metri fiind însemnată cu mici cruci până la distanţa maximă de tragere.

În concluzie, Trijicon ACOG reprezintă un sistem optic de ochire ce măreşte mult precizia focului unui soldat, uşurând munca acestuia, printr-o claritate excepţională a imaginii, un mod rapid de achiziţie a ţintei şi eliminarea necesităţii de a calcula traiectoria glonţului şi de a ajusta manual aparatele mecanice de ochire (cătare-înălţător) în timpul luptei.

Multe mulţumiri domnului LtCol. Oliver Anghel de la Brigada 2 Rovine şi domnului locotenent USMC (2LT) Hector Alejandro pentru oportunitatea de a examina acest sistem.

– Sweeper –