La începutul acestei săptămâni, presa craioveană a primit din partea ofiţerului de presă al Brigăzii 2 “Rovine”, domnul Locotenent-Colonel Oliver Anghel, invitaţia de a asista la un exerciţiu comun româno-american din cadrul Black Sea Rotational Force 2013, scenariul folosit fiind asaltul din doua direcţii al grupelor de infanterie, sprijinite cu foc de către transportoarele blindate de tip TAB. Am profitat de această ocazie pentru a pune gheara pe o puşcă automată M27, varianta USMC a celebrei HK416, şi să o studiez în detaliu. Despre armă am mai bârfit acum ceva timp aici, aşa ca astăzi mă voi concentra asupra sistemului de ochire Trijicon.
Sistemul de ochire Trijicon ACOG TA11SDO-CP instalat pe M27 este modelul special creat pentru mitraliera uşoară M249, cu reticul calibrat pentru cartuşul de 5,56×45 mm, iluminare dublă (tritiu şi un sistem special din fibra de sticla optică) şi un vizor reflex de tip RMR instalat pe luneta propriu-zisă. Optica este extrem de clară, în ambele cazuri, iar carcasa extrem de rezistentă la şocuri, fiind cunoscute cazuri de gloanţe oprite de către impactul cu un ACOG.
Ergonomia sistemului este foarte bună, prin ducerea armei la umăr obrăzarul poziţionând în mod natural ochiul dominant (în cazul meu, dreptul) la nivelul vizorului reflex, ceea ce va alinia instinctiv arma cu ţinta aflată la o distanţă de 0-50 metri, fiind extrem de util în spaţii mici, cum ar fi curăţarea clădirilor şi lupta în teren urban, mai ales în zone înghesuite cum ar fi satele din Orientul Mijlociu. Cu un pic de antrenament se poate ajunge la o tragere instinctivă extrem de precisă, foarte utilă în condiţii de tip CQB (Close Quarters Battle).
Ridicând un centimetru arma în umăr, axul ochiului dominant va ajunge la nivelul reticulului lunetei propriu-zise, un 3,5×35 mm în acest caz. Principiul de funcţionare al lunetelor Trijicon, numit Bindon Aiming Concept, permite ochirea cu ambii ochi deschisi, imaginea reticulului iluminat primită de ochiul dominant se va suprapune în creier peste imaginea celuilalt ochi, permiţând astfel o ochire precisă la o distanţă de până la 100 de metri. Prin ochirea monoculară, luneta cu un factor de mărire de 3,5 va lucra ca un telescop clasic, mărind ţinta şi permiţând ajustarea tirului după reticulul ce are gradaţii de compensare a căderii gravitaţionale a glonţului de până la 1000 metri, ca şi pentru deriva laterală de vânt.
După cum se vede în imaginea de mai sus, reticulul principal este format din punctul-potcoavă, mărimea sa fiind suficientă pentru a oferi o lovitură precisă la o distanţă de până la 300 metri, luând în calcul traiectoria extrem de plată a glonţului de 5,56 mm. Cele două puncte laterale reprezintă 19 inci (lăţimea normală a umerilor unei persoane) la 300 de metri, fiind folositoare la încadrarea precisă a ţintei. Gradaţiile laterale reprezintă deriva de vânt a glonţului la 50, 100, 150 şi 200 metri, deriva la 50 metri fiind însemnată cu mici cruci până la distanţa maximă de tragere.
În concluzie, Trijicon ACOG reprezintă un sistem optic de ochire ce măreşte mult precizia focului unui soldat, uşurând munca acestuia, printr-o claritate excepţională a imaginii, un mod rapid de achiziţie a ţintei şi eliminarea necesităţii de a calcula traiectoria glonţului şi de a ajusta manual aparatele mecanice de ochire (cătare-înălţător) în timpul luptei.
Multe mulţumiri domnului LtCol. Oliver Anghel de la Brigada 2 Rovine şi domnului locotenent USMC (2LT) Hector Alejandro pentru oportunitatea de a examina acest sistem.
– Sweeper –
cred ca ti-ai largit putin zambetul dupa ce ai tinut arma aia in mana :D, well done
Sincer pe care sistem l-ai alege pentru ochire in trupele noastre?
stiu ca e pt Sweeper intrebarea, dar io personal as alege in continuare mark 1 eyball. arta, nu stiinta
Tot Mk1 Eyeball si eu, cu mult antrenament. Ca adjuvant, scula asta merge pe un DMR (designated marksman rifle), desi cred ca PSO-1 de pe PSL e la fel de buna.
Pe un AK as pune un Aimpoint, nu mai mult.
TASS.Da clasa lui Eotech.Si IOR Pitbull.Scuipa seminte in cap lui Trijicon.Si-s Made in Romania.
Avantajele pe care le au americanski sunt la baterie.Ultimele scoase tin 8 ani de functionare continua.Asta e bine daca esti in situatia lui Robinson Crusoe.alternativa ar fi sa iei un pumn de baterii de ceas sau sa-i ajuti cu un contract pe aia de la IOR sa scoata o baterie mai durabila.Sunt niste baieti de nota 20.
Cam asa s-ar vedea, asta e un video cu acog pe arma de vanatoare
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=s254m_biRAQ
Mihai nu are baterie jucaria asta, bateria din clasa a 6-a am invatat ca produce curent in urma unui proces chimic, asta e altceva
Folosesc tritiu (produs intr-un reactor nuclear) ca sa alimenteze generatorul de curent
http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_battery
acog foloseste pe asta
http://en.wikipedia.org/wiki/Betavoltaics
asta cu tritiu vad ca sunt foarte noi, si inca sunt SF
Noi le stiam pe astea vechi
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator
Radiatia beta vad ca ei o trec la “nepericuloase”, nu penetreaza pielea etc – pe de alta parte, cei care sunteti fan de aviatie, poate cunoasteti vechiul detector de jivraj cu strontiu (numit “strontzishor” de tehnicii de aparatura de bord, era pe an24, an26, mi8,17, nu stiu Puma ce detector aveau)
Erau identice ca asta american Sunstrand de aici de la paginile 11-12
http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA266273, care are 50 de milicurie de strontiu90 ca sursa de radiatie beta
Ca sa umbli cu ala, trebuiau manusi speciale, la an24 era primul lucru acoperit
Acuma dintr-o data e sigur sa ai o sursa de radiatie beta, si sa stai cu obrazul si ochiul pe ea inca ???
Sweeper, daca ai putut folosi din prima o chestie de asta, sa stii ca esti norocos ca ai ochi foarte buni 🙂 pe bune
pe de alta parte, creierul si perechea de ochisori sunt invatati sa lucreze impreuna cu anii, pana si cu o pereche de ochelari noua trebuie sa te inveti si o suporti greu la inceput desi a fost aleasa cu ce lentile ai zis tu optometristului ca vezi cel mai bine 🙂
Ca sa faci o alegere corecta, intre un sistem de asta si un sistem clasic, trebuie sa o ai “la ochi” cateva saptamani, sa ti se obisnuiasca ochii (ambii) si creierul sa faca imaginea cum o prezinta nenea asta in videoul lui
Chiar SF pentru noi, e si asta un motiv pentru care rusii cu electro-optica au cumparat tehnologie mai recenta de la cine le-a dat (francezi), dupa ce capetele lor luminate din domeniul asta au plecat masiv dupa 1990
Si inca un motiv pentru care cred ca daca am reincalzi o supa veche, un IAR oricare, f18L, f20 etc etc – tot n-ar iesi niciodata ceva de top indiferent cati bani ar turna in galeata aia
Lasa fizica de clasa a 6-a,conteaza rezultatul.Ce-ti zic eu nu-s SF-uri.Sunt cele mai bune sisteme de ochire din lume.La nivel Elcan sau aproape(functie de clasa si parametri),numai ca la un juma de pret.
Iar ACOG nu se vede asa.Ecranul deformeaza perceptia.Se vede mult mai mic.Iar magnificarea x4 iti pune creierul pe bigudiuri la distanta mica,daca vrei sa tii ambii ochi deschisi.Aici rednecks aia de americani pun fie un holosight deasupra,fie pun 2 sisteme pe sina.Romanii fac chestia cea mai desteapta.O simpla rotire si ai x1 pt. CQB si x4 pt. ce vrei tu altceva.
Mihai de baterii ziceam
Tu te plangeai de IOR ca tine bateria putin, desi sist optic e ok
de aia ziceam ca astea militare sunt SF deja pentru altii, bateria din radiatie beta care tine 10 ani
“creierasul pe bigudiuri” cu doi ochi care vad acelsi lucru, si eu sunt de acord, de aia ziceam ca poate ca dupa ce sweeper ar fi avut sistemul asta cateva luni si l-ar fi folosit, l-ar fi vazut “altfel”, si la propriu si la figurat
@ mihais intrebare: Cum arata bateria aia despre care povestesti? Se gaseste in comert in mod normal sau are o forma deosebita? Stii ce ma gandesc eu ca ar fi extraordinar? Sa poti folosi baterii civile / acumulatori pe care le poti achizitiona fara batai de cap deoarece sunt produse in numar mare.
Ti-o repet nu cunosc suficient domeniul de aceea scuze daca chestia intrebata pare hilara.
Ce are IOR nu stiu,inca.Dar o sa-mi bag nasul anul asta,sper.TASS e un sistem nou,aflat in faza de testari.Bine,testari insemnand ca pe unde a ajuns,toti au picat in 3 litere.Nu-i fair play sa zic pe unde,pt. ca nu stiu daca e permis sau nu.Asa ca mucles pana la noi ordine.Insa ma poti crede pe cuvant ca-s unitati de prima mana care au vazut minunea.Desigur,la noi nimic oficial.La nivel individual,da.Oficial ii doare-n fund,deci nu.Seamana cu Eotech,insa doar in aspectele de forma.Se regleaza pct. luminos automat,in functie de luminozitatea mediului inconjurator,are arcuri pt. a pastra reglajul odata fixat(big shit!!) si inca vreo cateva chestii ce trebuie sa mi le aduc aminte.Bateria e inca una de aia de o gasesti la Alimentara.Tine vreo 3 saptamani.L-am vazut acum vreo 2 luni si-am stat un pic la povesti cu omuletul(bine,avea omuletul 1,90 :D)
Aaa,IOR e firma ca atare,TASS e proiectat independent de IOR.Mira Reflex,parca ii chema.Momentan insa sunt matol,o sa-mi mai vina in minte chestii in plus,cand ma trezesc 😀
Si mai stiu o chestie sa moara Sweeper de ciuda(hai sic,oltene),dar imi pastrez asul in maneca.Pana apuc sa alerg oleaca in el. 😀
Camelbak,MOLLE si tot ce au scos americanii in materie de harnasamente e pishwasser.Romanii rulz.Desigur,ai nostri nu vor avea scula minune in dotare decat dupa ce armata tanzaniana o va adopta.
ma bag si eu in discutia legata de sistemul de ochire care foloseste tritiu. Tritiul este izotopul greu al hidrogenului, notat cu H3. Ceasul meu de la mana foloseste in loc de fosforul clasic microfiole umplute cu tritiu dispuse in dreptul marcajelor orare si pe limbi. Avantajul in acest caz este dat de faptul ca in interiorul acestor fiole se petrece o reactie chimica care vazuta din exterior in conditii de intuneric degaja o lumina verde, in cazul meu, dar se gasesc si cu alte culori (albe, portocalii, albastree, rosii…). Aceasta reactie dureaza 10-15 ani. Cred ca de aici vine confuzia, nu este vorba de o super baterie, ci este vorba doar o reactie chimica. Ma refer stric la tritiu.
Cand mi-am cumparat ceasul am facut un mic research pe net si am aflat ca utilizarea initiala a tritiului a fost sub forma de vopsea ce continea tritiu si era aplicat pe cesuri, sisteme de ochire si alte chestii optice militare (utilizare abandonata, intrucat degaja o radiatie destul de mare), iar acum se foloseste capsulat in aceste microfiole.
Cred ca sistemul de ochire descris mai sus foloseste acest tip de microfiole.
adiv75 nu e nici o reactie chimica
tritiul se dezintegreaza beta (descompunere beta-minus) – e un proces fizic, iese un proton, un electron si un neutrino
“Microfiola” ta e acoperita exact ca si tubul catodic de o substanta fluorescenta, cand o loveste electronul emite un foton “vizibil” si de acolo culorile, sursa de tritiu e in locul tunului de electroni din spatele tv-ului (ma rog, alta energie, dar cam acelasi lucru)