Mossberg 500

Dragii moşului, vom vorbi azi despre o stropitoare extrem de populară în rândul armatei americane şi nu numai ei, şi anume flinta Mossberg 500. Singura sculă din arsenalul unei armate ce a atras proteste oficiale din partea adversarului (acestea fiind depuse de germani în 1918, ca răspuns la eficienţa brutală a muniţiei folosite, bile de plumb cu diametrul de 8,4 mm), shotgun-ul este considerat cea mai eficientă şi versatilă armă de asalt, fiind perfectă pentru lupta de aproape şi curățarea clădirilor. Testele au demonstrat că o dulie de calibrul 12 are o eficienţă cu peste 45% față de o pușcă de asalt de cal. 5,56×45 mm.

Apărută inițial ca armă cu bătaie scurtă, shotgun-ul a evoluat pentru a asigura pe câmpul modern de luptă trei roluri principale, acelea de armă ofensivă, sistem de penetrare şi controlul non-letal al mulțimilor. Raza efectivă de tragere a unui shotgun este limitată la 30-40 metri, în configurație cu pat întreg (de umăr), în funcție de sistemul de ochire, în timp ce un mâner pistol va limita distanţa de tragere la numai 10 metri, din cauza reculului armei. Folosirea unui proiectil solid de tip Brenneke va extinde raza de acţiune la 100 metri, dar acesta are o foarte mică utilitate practică. În general, este preferată folosirea muniţiei de tip Buckshot cu lungimea tubului de 70 mm, încărcată cu 9 alice din plumb întărit cu antimoniu de 8,4 mm diametru. Pentru penetrare/distrugerea uşilor există cartuşe specializate, frangibile, cu încărcătura de lovire compusă din pulbere de zinc sertizată, dar este folosită mult mai mult muniţia standard, de tip Buckshot.  Muniţia folosită de armata americană, produsă de Winchester, este folosită în toate împrejurările ce nu necesită utilizarea mijloacelor non-letale.

Winchester military buckshot

Muniţia de tip non-letal este încărcată în general cu proiectile din cauciuc, sub formă de bile cu diferite diametre sau proiectil de tip lacrimă, stabilizat prin aripioare, fiind interzisă folosirea la o distanţă mai mică de 10 metri. Un alt model de încărcătură non-letală este aşa numitul “bean bag” compus din alice cu diametrul de 2 mm, închise într-un săculeţ textil, ce poate fi folosit la distanţe de sub 6 metri.

Non-lethal ammo

Singurul shotgun pump action rămas în dotarea US Army, M500 este considerat o puşcă extrem de fiabilă şi de uşor de folosit, necesitând o instrucţie minimă, datorită avantajului cultural american, orice copil de fermier învăţând să folosească un shotgun din fragedă pruncie. De altfel, firma Mossberg fabrică o multitudine de versiuni civile, printre acestea fiind modelele numite Bantam, de dimensiuni şi calibre reduse, fiind recomandate copiilor cu vârsta minimă de 10 ani. Preţul de achiziţie a unui M500 militar este, în medie, de 350 dolari, o zecime din preţul unei arme de asalt M4A1.  Modelul de bază este accesorizat cu un scut de protecţie termică şi, în multe cazuri, cu o ţeavă specială cu frână de gură ventilată ce permite folosirea armei la o distanţă optimă pentru muniţie în cazul spargerii uşilor.

Door_breaching

O armă extrem de eficientă, extrem de versatilă, excelentă pentru luptă în spaţii închise, Mossberg M500 îşi găsesşte fani în rândul soldaţilor de pretutindeni şi nu numai lor.