Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, astăzi ne vom întoarce în fabrica de ciocolată, pentru a bârfi la modu’ nesimțit despre un produs al făbricuţei Brugger & Thomet din frumosu orășel helveţian Thun. Este vorba despre dispozitivu de livrare a pachetelor numit GL-06, dispozitiv de mare artă şi rafinament, generația a 3-a, foarte căutat de băieții veseli din polițiile și armatele europene.

Ca să lămurim necunoscătorii, dispozitivele de livrare a pachetelor calibru 40mm se împart în 3 generaţii. Prima generaţie, reprezentată de modele precum M79 au HK69, reprezintă un fel de flinte cu un singur foc, ce se încarcă după principiul puştii de vânătoare şi au o cadenţă de tragere de 6-10 petarde pe minut. Generaţia a 2-a este reprezentată de modelele M203 şi HK79, montate sub arme (M16 sau HK G3) ce oferă utilizatorului posibilitatea de a expedia chestii diferite din aceeaşi jucărie, după principiul “2 în 1”. Generaţia a 3-a esste reprezentată de modelele ce se pot monta pe arme dar pot fi folosite şi singure, iar materialele din care sunt fabricate sunt de o greutate mică, anume aluminiu şi plastic de mare rezistenţă. Demni reprezentanţi sunt GL-06 şi HK M320.

Modelul helveţian GL-06 este un aruncător de grenade single shot, calibrul 40×46 mm, fabricat din aluminiu şi polimer, capabil de a trage orice tip de grenadă low velocity/medium velocity de 40mm. Între acestea se numără grenade cu gaz lacrimogen/non letale, grenade cu putere mărită de explozie de tip MEI Hellhound, camere video cu paraşută de tip Rafael FireFly/MEI HuntIR şi orice fel de grenadă “clasică” de calibru 40mm (explozivă, torţă de iluminare, fumigenă, etc.). Este dotat cu şine Picatinny pe care se pot monta dispozitive optice de ochire şi are un trăgaci de tip dublă acţiune, ce necesită o apăsare destul de puternică, astfel eliminându-se în mare parte declanşările involuntare ale armei.

Reprezentând un sistem simplu şi uşor de folosit, fiind în acelaşi timp extrem de fiabil şi de rezistent, GL-06 a fost introdus în înzestrare de poliţia franceză, ca lansator neletal.