Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, cu toții suntem obișnuiți cu tâmpeniile făcute de politicienii români privind armata, furăciunile de fonduri, achizițiile trucate, etc. E timpu’ să ne potolim, să luăm o gură de bere şi să acceptăm că şi în cazu’ ăsta suntem mici copii față de alții.

Dați un click aici.

Da, suntem mici copii. Americanii pot sparge 5 miliarde de dolari pe cel mai prost camuflaj inventat vreodată. Da, aţi citit bine, 5 MILIARDE. Armata romană, auzi?

Dorit ca un model de mascare ce funcționează oriunde, UCP-ul (Universal Camouflage Pattern) a fost definit de un soldat ce l-a purtat in Irak ca “The only time I have ever seen it work well was in a gravel pit.” – singura data când a mers a fost în groapa cu pietriș. Un amestec pixelat de gri şi verde deschis, a fost ales de către US Army nu se știe pt ce motive.

În comparație, Marpat-ul USMC-ului a fost ales după multe teste, folosind referințe date de școala de lunetiști de la Quantico, Virginia și de la echipele de băieți veseli din teren. Astfel, Marpat-ul este considerat ca unul dintre cele mai bune modele de camuflaj din lume, fiind folosit  de armatele Bosniei și Herțegovina (caz în care tre’ să vorbesc cu amicu’ Igor să-mi fac rost de așa ceva) și de cea a Georgiei, în afară de USMC.

În momentul de faţă, UCP-ul va fi înlocuit, dupa ultimu’ trend, cu Multicam, la fel cum au procedat armatele britanică şi australiană.

Domnu’ ministru Dobriţoiu, auzi? Mai ai pana te faci de toată jena!