by Sweeper

Căutând azi pe net date biografice despre febleţea mea Mandy Dee şi înjurându-l cu spume pe nea Iulică pentru faptu’ că mă pune să scriu cu diacritice, am decis să mai arunc un ochi în curtea amicului meu halitor de potol militar Serghei Dotsenko din Surgut, Siberia centrală, şi să vă îmbogăţesc cultura generală cu încă o unealtă de grădinărit din oferta producătorului Izhmash, din frumosu’ oraş Izhevsk, situat la poalele pitoreştilor munţi Ural.

Apărut pentru prima dată în Vest ca urmare a exemplarelor capturate în timpul nefericitului război sovieto-afgan, se crede că a fost proiectat în anii ‘60 la Tula, la cererea băieţilor veseli din Speţnaz. Aceştia şi-au dorit un pistol care să nu facă multă gălăgie, pe baza modelului Makarov, aflat în înzestrarea vitezei Armate Roşii încă din 1951, considerat o sculă extrem de fiabilă şi uşor de folosit.

Poza 1

 

Poza 2

Asemănător cu Makarov-ul, PB-ul foloseşte acelaşi principiu de pistol semiautomat cu acţionare blowback, siguranţa este aceeaşi, foloseşte aceleaşi încărcătoare de 8 cartuşe şi aceeaşi muniţie de 9x18mm, dar are o ţeavă şi un sistem  intern total diferit.

Pentru necunoscători, ca o armă să fie cât de cât silenţioasă, trebuie îndeplinite două condiţii mari şi late: glonţul trebuie să părăsească ţeava armei cu o viteză mai mică de 330 metri/secundă (viteza sunetului, peste care apare bang-ul sonic) şi gazele produse de arderea pulberii trebuie împiedicate să se dilate rapid şi necontrolat (adică sa producă zgomotul clasic al împuşcăturii).

Prin utilizarea unei ţevi speciale, găurite şi îmbrăcate într-un manşon special, viteza la gura ţevii este de 290 m/s, faţă de 340m/s la Makarov-ul clasic. Amortizorul este compus din doua piese, prima fixă, solidară cu ţeava armei (manşonul), iar cea de-a doua demontabilă. În caz de urgenţă,  pistolul poate fi folosit în siguranţă fără partea a doua montată.

Poza 3

 

Poza 4

 

Poza 5

Considerat de specialiştii vestici o armă extrem de eficientă, PB-ul este văzut ca un pistol mare, dar totuşi mai compact decât pistoalele clasice cu amortizor, ceea ce-l face mult mai uşor de ascuns şi de utilizat. Având avantajul de a nu necesita muniţie specială subsonică, ci de a folosi muniţie clasică (cu toate că reduce un pic din energia cinetică a glonţului), această stropitoare este ideală pentru scopul său: „liniştirea” indezirabililor de la mică distanţă.

Surse: Small Arms Defense Journal.

P.S.: Meet Mandy Dee: