Uzi Pro, noul "bebelus al celor de la IWI, aici cu dotare completa de "sarbatoare"

Uzi Pro, noul “bebelus al celor de la IWI, aici cu dotare completa de “sarbatoare”

Legendele in lumea armamentului nu sunt multe, dar nici putine, insa sunt intotdeauna usor de recunoscut. Colt Single Action Army, Colt 1911A1, Luger Parabelum, Thomson Tommy Gun, Garand si multi altii au facut istorie pana la finele anilor 40, mai precis pana si in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Postbelic spre modern avem mai putine, AK-47, M16, M14 si … Uzi.

Clasicul inca in viata, Uzi (foto via thespecialistltd.com)

Clasicul inca in viata, Uzi (foto via thespecialistltd.com)

Primul prototip uzi a fost dezvoltat la inceputul anilor 1950, din ’54 deja arma se afla in serviciul fortelor speciale ale IDF.

Procesul de fabricatie consta in folosirea pieselor din metal stantat (similar cu procedeul de fabricatie al AK-ului). Principiul de functionare inovativ pentru acea perioada impunea folosirea unui percutor telescopic montat intr-un inchizator cu tragere din pozitia deschis (la modelele ulterioare a fost oferita si optiunea tragerii cu inchizatorul din pozitia inchis).

Multumita acestor alegeri tehnice familia uzi (Uzi, Mini Uzi si Micro Uzi) are o rata foarte buna de foc permitand o racire mai buna a mecanismului la tragerile in regim automat. Din pacate praful si alte particule intra foarte usor in mecanisme si mentenanta/curatarea trebuie facuta la intervale destul de dese.

Acelasi percutor telescopic a permis instalarea incarcatorului in interiorul crosei tip pistol, crosa ce are si un sistem de parghie de siguranta (similar sistemului de pe Colt 1911 A1).

Rezultatul final este o familie de arme compacte, cu rata mare de foc, ieftine si usor de fabricat in serie, perfect potrivite trupelor speciale, politiei si armatei.

Uzi a fost exportat in mai mult de 80 de tari si a devenit un simbol atat al fortelor speciale, fie ele armate sau ale politiei, cat si in mainile infractorilor sau a personajelor negative din filmele marca Hollywood si nu numai.

Cu o forma usor de recunoscut, adesea confundata cu modele bazate pe acelasi principiu (a se vedea Ingram-ul M11 sau M10, a.k.a. MAC M11/M10), a capatat o faima negativa pentru reculul puternic si lipsa aparenta de precizie (deh, inchizatorul “deschis” la tragere are meteahna asta) dar si respectul utilizatorilor din trupele speciale.

O arma redutabila in mainile celor antrenati sa o foloseasca sau un pericol in mainile tragatorilor “de duminica” ce nu i-au respectat puterea si modul corect de utilizare, familia de arme Uzi a fost produsa in diverse variante in diverse fabrici, atat sub licenta cat si copiata pur si simplu.

Micro Uzi, modelul din care este dezvoltat Uzi Pro (foto via thespecialistltd.com)

Micro Uzi, modelul din care este dezvoltat Uzi Pro (foto via thespecialistltd.com)

Israelienii au devenit in ultimul timp una dintre vocile importante pe piata armamentului si au avut ceva succes cu noile lor “jucarii” (tavor si familia); uimitor este ca, bazandu-se pe platforma veche a Uzi-ului, in special pe cea a lui Micro-Uzi, au tras concluzia ca este nevoie de o modernizare a acestei arme.

Asfel a aparut noul membru al familie IWI Uzi, si anume Uzi Pro.

Uzi pro, asa cum spuneam, este o dezvoltare si modernizare a celebrului Micro-Uzi. Ce te frapeaza de la inceput este aspectul clasic combinat cu look-ul modern.

Uzi Pro beneficiaza de aceeasi forma compacta ca si in cazul Micro-Uzi, de inchizatorul cu tragere din pozitia inchis (pentru plus de precizie si pentru a preveni aparitia problemelor datorate de praf si particule ce intrau foarte usor in mecanismul de tragere aceasta solutie a fost aleasa pentru proiectul Micro-Uzi), selector pentru foc automat si semiautomat, incarcatorul situat in crosa pistol si parghie de siguranta incorporata in aceeasi crosa.

Doamnelor si Domnilor, Uzi Pro (foto via azeridefence.com)

Doamnelor si Domnilor, Uzi Pro (foto via azeridefence.com)

Trecand peste aceste elemente apar si modificarile, nu putine. In primul rand noul Uzi este construit, cel putin partea inferioara, din materiale plastice (polimeri de densitate mare) pentru o reducere sesizabila a greutatii.

Parghia de armare este mutata de pe capacul mecanismelor pe partea stanga a aceluiasi capac, aducand asfel doua avantaje clare: in primul rand armarea se face mai usor, fara a intra in campul vizual al aoparatelor de ochire (tragatorul poate vizualiza pemanent tinta chiar si in timpul manevrelor de reincarcare); in al doilea rand pe capacul superior al mecanismelor a fost montata o sina pentru atasarea sistemelor electronice de ochire (recomandat de producatori si oferit daca se doreste este sistemul Mepro 21 cu sistem tip reflex sight).

Uzi Pro, copilul familiei Uzi!

Uzi Pro, copilul familiei Uzi!

In partea frontala modificarile au continuat: doua sine laterale incadreaza teava pentru montarea diverselor accesorii (lanterne, marcatoare laser, etc.); sub teava este instalat un sistem de maner rabatabil ce ofera stabilitate sporita la trageri, dar se poate rabata pentru a fi mai usor de “depozitat” in timpul transportului/deplasarii.

Un amortizor dedicat a fost special creat pentru Uzi Pro, cu un sistem de prindere rapid.

Pachetul este completat de patul rabatabil. Aceasta componenta ofera o precizie suplimentara prin posibilitatea exexutarii focului cu arma epolata (la umar), dar in acelasi timp se pliaza usor lateral pentru tragerea din pozitie similara tip pistol si nu adauga mult la greutatea totala.

Cireasa de pe tort este insa mecanismul de atenuare a reculului montat pe teava (integrated jump compensator) care domoleste bestia capabila sa scuipe peste 1000 de porcusori agresivi pe minut. Vorbind de porcusori agresivi, calibrul ales pentru Uzi Pro este acelasi ca si in cazul Micro Uzi, 9 x 19 mm.

Standard Uzi Pro vine cu incarcatoare de 25 de gloante (sau combinatie 20 si 25 de gloante) compatibile cu modelele precedente de Uzi.

Desi blamat de baietii unchiasului Sam ca ar fi un calibru slab, cu putere mica de penetrare si ineficient in cazurile (foarte dese in ultimii 20 de ani) in care baietii rai folosesc sisteme de protectie balistica, experienta si tipul de angajare in cazul trupelor speciale il recomanda. explicatia este foarte simpla: in majoritatea cazurilor in care trupele speciale intervin se pune problema victimelor colaterale datorate efectului penetrarii si pastrarii energiei cinetice a calibrelor mai mari.

Da, este adevarat, exista calibre mai mari, sa zicem .45 preferat de americani ce ofera putere de oprire fara riscul major al trecerii prin tinta (mai ales daca se folosesc munitii speciale expansive), dar si reculul aferent este mult mai mare, mai ales la rata de foc a noului Uzi Pro.

Concluzia perfect logica si naturala a fost alegerea deja batranului 9 mm, un calibru stabil si perfectionat in decursul a nenumarate situatii reale. In plus folosirea amortizorului de sunet favorizeaza acest calibru ce isi mentine performante bune si in regimul subsonic cerut.

Una dintre pozele cu Uzi Pro de la expozitiile de armament din tarile civilizate (foto via defense.gouv.fr)

Una dintre pozele cu Uzi Pro de la expozitiile de armament din tarile civilizate (foto via defense.gouv.fr)

Urmasii mandri ai lui David, baietii de la IWI pun accentul atat pe pachetul compact, rata mare de foc, greutatea mult redusa, ergonomia imbunatatita, rata de foc si atenuarea integrata a reculului. In principiu le dau dreptate, dar timpul ne va spune daca aceasta noua arma va trece testul de foc in conditii reale.

Ceea ce pot sa va spun este ca, in opinia mea, Uzi Pro este un foarte bun exemplu de arma bazata pe o platforma “clasica” si adusa la standarde moderne. Un exemplu bun de urmat al unei transformari si reeditari ca la carte, cu modificari facute fara jumatati de masura si bazate pe o experienta de invidiat.

Pana data viitoare, cu respect, al vostru nu atat de mic,

-Micutu-