Arsenal Rubrici permanente

Armuraria Resboiu: Potol!

By Sweeper

 „An army marches on its stomach” – Napoleon Bonaparte

 

Stimaţi cititori, acesta este un articol scris la nervi. Aşa că-mi cer scuze încă de la început.

Orice armata sănătoasa la cap are în înzestrare aşa numitele „raţii de hrana”. A nu se confunda cu „norma de hrană”, adicătelea cantitatea de material de îmbucat calculată a fi necesară unui soldat average. Scopul acestora este de a uşura inventarul şi distribuirea hranei unui număr mare de persoane, ca şi transportul lor facil.

Armatele albaneză, bulgară, moldovenească şi română NU sunt sănătoase la cap.

În mare, o raţie conţine ori o masă, ori cantitatea de hrană pentru 24 de ore, în condiţii medii/mari de activitate. În primul caz se situează celebrele MRE-uri americane, calculate a oferi 1300 de calorii pe bucată, iar în al doilea caz raţiile RCIR franceze si EPa germane, ca şi cele norvegiene, ca sa ne limitam la cazurile mai cunoscute, ce oferă între 3800 si 5000 de calorii.

În marea majoritate a cazurilor, o raţie constă dintr-o cutie de carton ce conţine câteva conserve, biscuiţi, ness, ceai, zahăr, sare, suc vitaminizat, ceva şerveţele, chibrituri, pastile de purificat apa, eventual un kit de încălzire conţinând o sobă de unică folosinţă din metal ambutisat şi ceva pastile de spirt solid, precum şi o pastilă de polivitamine în unele cazuri. Sunt ambalate în cutii rezistente de carton sau în plastic, printre multele cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească fiind şi aceea de a rezista unei paraşutări de la înălţime mare.

Dintre acestea, un caz particular este RCIR-ul francez, adică Ration du Combat Individual Rechauferable, sau „raţie de lupta individuala reîncălzibilă”, al cărei componenţă o vedeţi în imaginile alăturate (îmi cer scuze pentru calitate, pozele sunt făcute cu telefonul).

 

Potol francez, poza 1

Potol francez, poza 2

Potol francez, poza 3

Potol francez, poza 4 - kitul de încălzire

Potol francez, poza 5

Ceea ce m-a uimit, când am deschis prima dată o RCIR, şi mi s-a confirmat de către amicii mei francezi care îmi furnizează trăsnăile astea, e că toate componentele SUNT COMERCIALE, adică se pot găsi pe rafturile oricărui magazin francez! Armata vărului Nicu de la Paris, care zice-se e mic, năsos si cu urechi clăpăuge, cumpără en-gros conserve diverse, ness, biscuiţi, ciocolată, dropsuri, etc., de la diverşi producători, obţinând discounturi substanţiale, pe care le ambalează în cutii dreptunghiulare de carton pe o linie de producţie deservită de 20 de oameni în baza militară de la Bordeaux.

Orice cetăţean francez poate obţine, prin intermediul organizaţiilor de protecţie civila, oricâte RCIR doreşte, la preţul fix de 5 euro! Drept urmare, pe Ebay.de, un RCIR nu sare prea mult de 10 euro, cu tot cu transport din Franţa în Germania. Astfel, armata, poliţia si protecţia civilă franceză îşi pot face stocuri de hrană cu termen lung de valabilitate, gata de a fi distribuite la nevoie oriunde în lume.

Bundeswehr-ul, în buna tradiţie germană, are raţiile EPa, adică Einmannpackung (raţie de luptă individuală), gândită a oferi unui soldat 2 mese sănătoase pe zi. EPa este compusă din mai multe caserole din plastic aluminizat conţinând chestii ca: fasole verde cu şuncă, gulaş, paste bologneze cu carne, chiftele cu sos tomat, cremă de griş sau salată de fructe,  precum şi nişte cutii mai mici conţinând pateuri de diverse tipuri, brânza topită, precum şi diverse gemuri, băutură instant vitaminizată, ciocolată, biscuiţi (numiţi Panzerkraker – „foi de blindaj”), o cutie cu pâine de secară feliată, precum şi plicuri cu sare, zahăr, ness, ceai, hârtie igienică, chibrituri, un şerveţel umed si pastile de purificat apa.

Înainte de participarea Germaniei la intervenţia NATO din Afganistan erau 3 meniuri, dar contingentul german s-a plâns de lipsa varietăţii mâncării, ceea ce ducea la scăderea moralului, aşa că în buna gândire germaneză, producătorii felurilor principale au oferit liniile lor de produse comerciale (pe care le găsiţi aici şi aici) şi numărul meniurilor a crescut la 19, iar toată lumea a fost mulţumită. O listă cu toate meniurile o găsiţi aici.

Potol nemţesc, poza 1

Potol nemţesc, poza 2

Potol nemţesc, poza 3

Potol nemţesc, poza 4

Potol nemţesc, poza 5

Doamnelor şi domnilor, cireaşa de pe tort, crema cremelor, cel mai bun potol militar EVER, raţiile militare ale fericitului regat norvegian!

Gândite în două variante, cea „normală” de 3800 de calorii si cea „arctică” de 5000 de calorii, cu un gust absolut demenţial şi o varietate fantastică, reprezintă cel mai bun exemplu că o armată poate să-şi respecte soldaţii!

În imaginile de mai jos găsiţi primul prânz care a trecut prin mâna si stomacul meu.

Sunt ambalate în pungi de plastic separate în mic dejun, prânz si cină, o raţie completă de 3800 calorii trecând de 2 kg, iar cea de 5000 calorii având aproximativ 3.5 kg.

Compuse în principal din produse deshidratate prin liofilizare (congelare extrem de rapida si extragerea apei prin sublimare), având bunătăţi precum tocană de ren afumat cu ciuperci, cod cu cartofi ca mese principale, sau fulgi de cereale cu miere si fructe de pădure ca mic dejun, raţiile norvegiene constituie în momentul de faţă vârful de gamă în materie.

Producătorii principali, Drytech si Orifo, s-au extins si furnizează raţii nu numai pentru Norvegia, ci au primit contracte exclusive şi din partea armatelor suedeză, finlandeză si daneză, oferind meniuri personalizate pentru acestea. De asemenea, produsele Orifo se găsesc si în componenţa nou-apărutelor raţii britanice Multi-Climate, introduse anul trecut.

Potol norvegian, poza 1

Potol norvegian, poza 2

Potol norvegian, poza 3

Potol norvegian, poza 4

Potol norvegian, poza 5

Potol norvegian, poza 6

Potol norvegian, poza 7

Potol norvegian, poza 8

O lista completa cu meniurile norvegiene, aici.

La noi, în buna tradiţie românească, ne lovim de obtuzitatea, de dezinteresul si de incompetenţa crasă a factorilor de decizie din armată, ca si de vestitul „da’ mie ce-mi iese?”.

Nu cred că un producător ca Scandia Sibiu sau Dobrogea SA să nu vrea sa vândă armatei române, ca sa nu mai vorbim de furnizori ca Metro sau Selgros. Cu un pic de efort se pot concepe minim 10 meniuri ce vor aduce România în rândul lumii, oferind armatei şi protecţiei civile o logistică simplificată şi mai multa flexibilitate.

La final, un filmuleţe despre MRE-urile americane:

27 Comments

 • Bre…fromos articol…mai ca a inceput sa imi ploua in gura…la viata mea am bagat si io ceva kile de MRE-uri…m-am mai servit si de ceva ratii italiene, pe parcursul timpului..prin 2004 aveau vreo 12 meniuri si ei, si o ratie acoperea o zi completa, cu 3 mese…bunicele si alea…revenind cu picioarele pe pamint, in buna si frumoasa noastra Tzara, ne cam intristam..pe la jumatea anilor ’90 Armata ROmaneasca a avut o sclipire, si a incercat o chestie de genul acesta…Adica o cutie dreptunghiulara plina de converse, care acoperea cele 3 mese…bineinteles ca erau pline cu recunoscutele converse de carne de porc, carne de vita si pate..mai erau ceva biscuiti, sare, zahar, ness,si vo 4 pastile de cloramina,plus furculite si cutite de plastic si oarece servetele…DIn nefereicire pentru noi, faza asta a tinut doar vo 2 ani, parca, si apoi a disparut la fel cum a aparut…

  • Coane, esti un fericit! Cica shot-ul ala de Cordiale a facut pe multzi macaronari fericiti… Azi mi-au picat prin posta 3 britanice si un EPa, meniu 8, mai am in sifonieri 2 spaniole, o ruseasca si un RCIR meniu 6…

   MRE-uri le-am gustat pe toate, am avut un bun prieten care mi-a facut rost de vreo 5 cutii de 12 portzii fiecare. Sper sa ma lipesc de americanii de la M Kogalniceanu si sa-mi mai fac rost.

   Toate-s bune sa le arunci in rucsac si sa uitzi de termenu’ de valabilitate. 😀

  • “ceva biscuiti” :)) ? erau o gramada, pe post de paine. era si o ciocolata si un concentrat din care iesea o zeama galbena care ar fi trebuit sa fie un fel de suc. dupa o saptamana de mancat ratii de-astea, cu toata foamea, incepusem sa punem capcane si sa cautam serpi, ca nu se mai putea.

  • Tin minte ratiile alea de prin anii 90..da le luau sefii cand se duceau la iarba verde cu familia. Noi , cand eram trimisi in misiuni in boscheti ,eram serviti cu salam , oua pe care trebuia sa le fierbem inainte de a pleca, telemea si uneori conserve de vita sau porc . 😀 Si pe vremea aia eram ceea ce e acum FOS. Acum se pare ca e la fel. MRE papa doar militarii care pleaca prin teatrele de operatii. Si asta se intampla cu mila americanilor.

 • De la alimentatia stiintifica de 2000 calori/zi/persoana la un adult sedentar, in Romania s-a ajuns la 1300 calori/soldat. Sunt plini de moral ca broasca de par si capacitatea de lupta a crescut “exponential”.
  Sun Tzu:
  Ei îsi iau echipamentul la plecare; pentru hranã ei conteazã pe
  inamic. Astfel, armata este aprovizionatã din abundentã. :))
  “Răzbunarea este un fel de mancare servit cel mai bine la rece”
  Poate cu asta se hranesc soldatii nostri!

 • Ratia de hrana este cantitatea de alimente necesare pentru 24 de ore. Un militar primeste (normal in functie de situatia luptei si posibilitatile de preparare a hranei) ratie hrana-calda,ratie de hrana rece, ratie de hrana de rezerva. In articol este prezentata hrana de rezerva a unor armate. Sunt de acord ca la noi este o mizerie! Cam greu cu noul in armata. Cine stie poate ca intrer timp sa mai schimat cate ceva. Sunt un fost militar, asa ca imi cer scuze daca nu am date “la zi” despre potolul trupei!

  • Dekor, nu este hrana de rezerva…este hrana pe care o primesc militarii care executa misiuni mai lungi in afara bazei, cind nu exista posibilitatea primirii unei mese gatite…fie vorba intre noi, intre MRE-urile americanilor, sau ratiile altor armate, si mincarea gatita asigurata militarilor romani, acolo unde logistica e romaneasca…e destul de usor de facut o alegere…din pacate tot pentru noi…

 • Cred ca o portie de “concentrate”, cum am prins eu in armata, le-ar fi aratat adevarata fata a razboiului :)))

  • Cand am facut stagiul militar, ca era fasole sau cartofi instant, “balastru” (ce a stat lipit de tavan in sala de mese luni intregi) sau zeama de ciorapi pe post de ciorba (ce o manca cu o pofta nebuna doar comandantul batalionului si seful de stat major)… ne potoleam foamea cu “improvizatii” (pe asta se baza armata romana, cel putin atunci) – totul piperat cu mult haz-de-necaz (specific noua) iar moralul nu era deloc coborat.
   Poate unii se gandeau ca in caz de conflict nici mancarea aia nu ar fi primit-o.

 • cum ar fi un muschiulet de kobe cu putin foie gras,sau fileuri de avila cu salsa de branza roquefort..
  serios vorbind ,ar fi buna o standardizare a ratiilor cu legume fructe desecate,nu numai la 2000 calorii ,sa aiba carbohidrati,proteine si energetice

  • Coane, cred ca voi face o traznaie, am sa sparg 100 de lei la Carrefour vinerea viitoare pe conserve si alte asemenea. Sa vad de cate ratii imi ajung si ce variante am. Asa, de-al dracu’, ca tot tre’ sa trimit niste conserve romanesti la un flacau in Germanistan.

   • Coane, daca imi periti sa iti fac o recomandare…Ciolanul afumat asternut pe fasole, de la Scandia Sibiu…e preferatul meu la activitati extrascolarep-aci, prin zona, si nici celelalte nu-s rele, cele cu Traditiile pe ele…le-am cam incercat pe toate, si nu-s rele deloc. Tot ce ar avea de facut onor logisticienii nostri ar fi sa negocieze un contract cu baietii de la Scandia, si ar pune-o de citeva meniuri bunicele..daca mai adauga si ceva ciocolata rom cel dublu, ceva ceai de fructe de padure, ness, si ceva biscuiti , s-au scos de o ratie…nu ar fi asa greu, nu? trebe vointa doar…dar bineinteles, nus- bani…:D

   • Bre, sa-tzi spun sincer, nu stiu. Da’ am o idee, cei care suntetzi plecatzi pe la Nisipurile de Aur, datzi cate un mail cu idei la ak70g2@gmail.com , ce v-atzi dori sa fie in rtatiile romanesti, am sa fac ce pot sa incropesc ceva ratii si sa le pun un review aici.

    • bre Sweepere, iti prezint oferta celor de la scandia…acu venii de la carefura 😉 , fusei sa mai iau citeva, ca saptamina viitoare iar umblu sinistrat…
     Ashaaaa, sa incepem:
     -ciorba de burta dreasa cu smintina;
     -ciorba de vacuta cu dichis de verdeturi ;
     -ciorba de pui dreasa cu smintina ;
     -supa de gaina cu galuste dichisita cu leustean ;
     -ciolan rasfatat pe varza ;
     -costita afumata randuita pe fasole ;
     -sarmalute in foi de varza cu dichis de dafin ;
     -tocanita de porc gatita cu ciuperci ;
     -piept de pui asortat cu mazare ;
     -pulpe de pui cu cartofiori ;
     -gulas de vita cu paprika ;
     -carnaciori de casa afumati randuiti pe fasole ;
     -ciolan afumat asternut pe fasole ;
     -mincare de fasole cu boia de ardei (de post).
     Banuiesc ca poti alcatui cel putin 6-7 meniuri din toata oferta asta, la care mai poti adauga ceva peste, ceva pateuri, ceva brinza topita, de ciocolata cu rom am spus deja, ceaiuri romanesti avem sa le dam peste nas la toti, ness , zahar, sare, orbit, ceva servetele umede, chibrituri, lingura de plastic, ca e de ajuns, si o chestie metalica pentru incalzit mincarurile. Io cred ca ar putea iesi ceva bun …hic..parerea mea.. 🙂

     • deja mi s-a facut foame….
      o canterola ptr incalzit ,cred ca asa se numea ,sper sa nu gresesc
      fiindca sunt produse care”ar sta destul de mult in ranita”,trebuie sa reziste ptr mult timp si la schimburi de temperatura
      ptr nenergie ceva fructe seci,alune
      niste stafide(cafeaua ,ness-ul e bun un pachetel,dar la oboseala ,efort indelungat scade tensiunea,la fel energeticele-dar un pachetel sau un energetic vin bine)
      carne secata,afumata impachetata si niste fructe sau verdeturi deshidratate,ca la ale nordicilor,eventual paste
      si conserva de ciorba ,tocanita de fasole de care or fi cau ciolan,carnati,ciorba de burta(nu mai stiu bine toate cate mai sunt in tara)intotdeauna vin bine.
      biscuiti,ciocolata ,pateu…cum a spus si sharky,nu mai stiu preturile…

      • Da…am uitat sa precizez…se poate face un contract cu cei de la Gatorade pentru ceva cantitati industriale de pliculete instant de facut beuturi racoritoase, care refac aportul de vitamine si minerale…les americains le dadeau la masa, moca…diferenta de civilizatie 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: