Arsenal

Armurăria Resboiu: pocnitori

Din ciclul „proastele influenţe ale Ursului in Şaormerie” astăzi vom prezenta un instrument de bătut cartofii. Considerat in Irak cel mai bun mijloc de a transforma un Humvee într-un piure cu tot cu americani pe post de carne, RKG-3 este considerată unul dintre cele mai proaste concepte de grenadă de mână.

 

O încărcătură cumulativă de 1,07 kg, cu capacitatea de a penetra 165 mm (versiunea iugoslavă M79 penetrează 220 mm) de blindaj şi cu o rază letală a fragmentelor de 20 m, având un focos de impact (deci explodează oricare ar fi unghiul de lovire) şi o paraşută de stabilizare, este aruncata de obicei de la o distanţă mai mică de 25 m, cele mai bune rezultate obţinându-se de la mai puţin de 15 m, acest fapt fiind recomandat celor extrem de siguri în dorinţa de a ajunge în dreapta lui Allah.

Este o armă extrem de răspândită în regiunile Bagdad şi Samara din Irak, fiind folosită în special împotriva Humvee-lor (blindate sau nu) şi a transportoarelor Stryker,  în volee de câte 2-3.

Concluzionând, o jumătate de kilogram de trotil capabilă de a sparge un blindaj de două palme grosime zburând prin aer ar trebui să pună pe oricine pe gânduri…

Caracteristici tehnice:

Lungime totală: 357mm
Diametru : 70mm
Greutate : 1.07kg

Şi un filmulete:


compilation RKG-3 in iraq de alarabb4023

Bonus:

Surse:

Small Arms Defense Journal

Lexpev.nl

Wikipedia.

PS. “Şaormerie” = Orientul Mijlociu

18 Comments

 • Cam riscanta arma asta…poti imediat sa intri si tu care ai aruncat-o in raza de actiune a exploziei…
  Intr-un oras ca si Grozni probabil ca este extrem de eficienta…

 • In filmulet nu se vede deschiderea parasutei de ghidare ceea ce ma duce cu gandul ca arabetii aia nu prea stiau sa o foloseasca. E o grenada care ideal trebuie lansata de sus, de pe o cladire de pilda. Parasuta franeaza caderea si da timp operatorului sa se retraga. Ideea e atacarea capotei care e mai slab blindata.

  • Eu am citit ca rolul parasutei era de a asigura un unghi de 90 de grade fata de blindaj pentru eficienta maxima, ele fiind proiectate sa patrunda prin blindaj gros. In cazul de fata blindajul este mult mai subtire, si astfel nu este nevoie ca grenada sa cada perpendicular pentru a fi eficienta.

  • Arabeti si instruiti e oximoron.Dar e destul sa aiba un amarat de ala noroc iar tu ghinion.Si mai ai o serie de probleme cand mergi cu masina si-s o multime de ciuhapi in jur:care zvarle cu pietre,care cu molotoave si care cu grenade,ca de impuscat nu e voie sa-i impusti pe toti fara discriminare.

   Asa ca observatie,rar am vazut ambuscade facute ca la carte de gastile adverse.Huligani,cocalari si impresari,dar deh,cand si cand au noroc(prea des,dar asa e la razbel).

 • Urata treaba… pocnitorile astea ,or eficiente, dar sunt folosite de civili…in filmuletz, se vede ca sunt si civili prin zona care pot fi raniti, probabil au si fost raniti. Iar despre efecte… se vede in clip

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: