Din ciclul „proastele influenţe ale Ursului in Şaormerie” astăzi vom prezenta un instrument de bătut cartofii. Considerat in Irak cel mai bun mijloc de a transforma un Humvee într-un piure cu tot cu americani pe post de carne, RKG-3 este considerată unul dintre cele mai proaste concepte de grenadă de mână.

 

O încărcătură cumulativă de 1,07 kg, cu capacitatea de a penetra 165 mm (versiunea iugoslavă M79 penetrează 220 mm) de blindaj şi cu o rază letală a fragmentelor de 20 m, având un focos de impact (deci explodează oricare ar fi unghiul de lovire) şi o paraşută de stabilizare, este aruncata de obicei de la o distanţă mai mică de 25 m, cele mai bune rezultate obţinându-se de la mai puţin de 15 m, acest fapt fiind recomandat celor extrem de siguri în dorinţa de a ajunge în dreapta lui Allah.

Este o armă extrem de răspândită în regiunile Bagdad şi Samara din Irak, fiind folosită în special împotriva Humvee-lor (blindate sau nu) şi a transportoarelor Stryker,  în volee de câte 2-3.

Concluzionând, o jumătate de kilogram de trotil capabilă de a sparge un blindaj de două palme grosime zburând prin aer ar trebui să pună pe oricine pe gânduri…

Caracteristici tehnice:

Lungime totală: 357mm
Diametru : 70mm
Greutate : 1.07kg

Şi un filmulete:


compilation RKG-3 in iraq de alarabb4023

Bonus:

Surse:

Small Arms Defense Journal

Lexpev.nl

Wikipedia.

PS. “Şaormerie” = Orientul Mijlociu