Arsenal

Armurăria Resboiu: pentru Cugir, dedicaţie specială!

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, băgandu-mi deunăzi nasu’ pe unu’ dintre blogurile mele preferate din străinezia, am aflat cu stupoare că poporu’ frate ceh, posesor de bunăciuni precum Pilsner Urquel şi Katerina Konec, se pregăteşte să schimbe inventaru’ de jucărele. La bătaie sunt puse 10.000 de puşcoace de asalt CZ805 BREN, 7000 de pistoale CZ75 Phantom şi 500 de pistoale mitralieră CZ Skorpion.

Un pic de istorie: în 1956, frații noștri cehi, mai cu ouă la purtător, au decis că pot face o chestie mai interesantă decât AKM-ul, aşa că domnu’ inginer Jiří Čermák a pus la dospit niște idei şi aşa a apărut vz.58, sau, pre numele său complet “samopal vzor 1958” sau “pistol mitraliera model 1958”, un fel de pușcoci de asalt în același calibru 7,62x39mm, dar folosind un impuls scurt al pistonului de gaze. Folosita de armata cehoslovacă, a fost făcută cadou sau vândută în Cuba, Vietnam, Angola, Nigeria, Eritreea și multe alte fundături uitate de Dzeu.

Revenind la turma lu Jijee, în 2009 armata cehă a hotărât, cu de la ea putere şi având concursul factorilor de decizie (ăștia nu-şi fac vile, nu se plimbă pe banii statului şi ciordesc cu bun simţ) să schimbe întreg arsenalu’ armatei cu ceva jucării noi. Deci băieţii deştepti de la CZUB (Česká zbrojovka Uherský Brod) au luat modelul Vz.58, l-au desfacut, l-au studiat şi au venit c-o minune modulară, după principiul LEGO, unde-ţi iei ce piese ai nevoie şi-ţi faci scula pe care o doreşti.

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, Armurăria Resboiu vă prezintă (şi celor de la Cugir, cu stropitoarea lor penibilă) cum se poate face o sculă deşteaptă cu bani puţini, când există imaginaţie, minţi destupate şi voinţă: CZ 805 BREN! Puşcă de asalt modulară, până acum în calibrele 5,56×45 şi 7,62×39 mm, dar în prototip pentru 6,8mm SPC, armă la care trebuie schimbată ţeava, închizătorul şi insertul din slotul încărcătorului pentru a trece la alt calibru. O armă de 3,6 kg, fabricată din aluminiu şi polimer, ergonomică, plină de şine Picatinny, pe care se pot instala o groază de nebuneli optice şi nu numai. În configuraţia standard, CZ805 foloseşte încărcătoare model proprietar, dar prin folosirea unor adaptoare pot fi folosite încarcătoare STANAG (de M16) sau cele pt G36.Este dotată cu ţevi de diferite lungimi, putând fi configurată carabină cu ţeavă scurtă de 277mm, puşcă de uz general cu ţeavă de 360mm, precum şi versiuni cu ţeavă lungă pentru lunetişti şi ţeavă grea pentru configuraţia de mitralieră uşoară.

Destul cu vorbăria, spălaţi-vă ochii (aviatorii, gura, e ALCA în clip!):

PS. Meet Katerina Konec:

 

15 Comments

 • Oaaa, giuu! Da’ cine a comentat primul despre arma asta? A, aud?

  Acu’ pe bune, anul trecut pe la sfarsit o pomeneam si eu pe RoMil ca arma de referinta pentru a fi luata in considerare de ai nostri de la Cugir, desi poate putin cam sofisticata si scumpa pentru serii mari, mai ales la buzunarul gaurit al statului nostru.

  Intr-adevar CZ 805 Bren A1/A2 al cehilor arata foarte bine si cred ca si functioneaza la fel de bine!

  Poate la versiunea M2 a pustii noastre de Cugir ne vom apropia si noi mai mult de standardul asta 🙂

  Apropos, “Konec” parca inseamna “sfarsit”…

  • Sau final. Cumatra Konec il ajuta pe Sweeper cu finalul, sau finalizarile, nu mai retin.

   E o prietena de-a lui, o mai cheama pe la el cand taie porcul. Ii place foarte mult soriciul si pomana porcului, dar nu stie sa faca mamaliga. Cica rupe facaletul cand invarte cu el… 😀

   Bine, Sweeper poate povesti mai cu lux de amanunte.

 • intr-un alt site similar de pe plaiurile noastre, sunt idioti ce inghit cu tot cu pamant orice rahat numai sa fie romanesc. Acum asi vrea sa vada ce inseamna performanta, productie… nu rahaturi facute la Craiova, Cugir sau Marsa.

  Rusine, ma !

 • si ungurii si polonezii au scos recent cate o pusca de asalt noua. ambele ergonomice etc
  la capitolul ergonomie si gadgeturi, cugirul sta inca destul de prost, dar la capitolul tevi sunt ok (au un procedeu special de modelare care face ca uzura tevii sa fie mai redusa)

    • Pai bre, vezi ca in loc sa lipesti filmuletul in campul de comentariu… ti l-ai trecut in campul de adresa a site-ului la autentificare. 🙂

     Mai ai dreptul la o extragere. 🙂

     • Ok, nu-l voi mai pune in campul de website, ca n-am asa ceva in proprietate 🙂

      Parca il pusesem si in comentariu… Daca nu, multumesc pentru corectura, ca filmul e vizibil!

 • Bravo lor! Pana acum stiam de Remington ACR (fosta Bushmaster / Magpul).
  Din cate stiu Katerina le-a dat ideea sa foloseasca “tevi” de lungimi si calibre diferite, ea fiind o specialista a domeniului 🙂

 • Arma imi pare o copie sau combinatie intre FN SCAR a belgienilor si HK-416 a nemtilor (mai mult a lui FN SCAR).

  Cei de la Cugir nu stiu ce au in cap, eu as lua modelul asta (produs tot de ei pentru SUA)
  http://i6.photobucket.com/albums/y211/kadiindo/009-6.jpg

  si l-as modifica un pic. Adica as folosi un capac pentru cutia mecanismelor precum cel de la noul (si nu prea reusitul) prototip de l-au prezentat ei, cu o sina Picatinny pe el (la fel unele mai mici la uluc), as muta foita inaltator la coada pentru a mari “linia de mira” si as umbla un pic la parghia de siguranta sa fie mai usor de folosit.

  Arma aia cantareste doar un pic peste 2,72 de kg, goala, e la urma urmei un AKM (cea mai fiabila arma la acest moment) si ii poti atasa inclusiv lunete deasupra sau alte dispozitive (laser, lanterna etc.). E mai ieftina, e simpla, mai toti vor sti sa o foloseasca si e foarte fiabila. Mai toate armele de asalt din NATO au avut ceva probleme, inclusiv HK-416 de ex., din ce am citit ca s-ar fi plans la inceput norvegienii de ea, legat de functionarea in anumite conditii. La fel HK G-36 uneori (dupa tragerea rapida a unui numar mai mare de gloante), numai vorbesc de SA-80 sau chiar FAMAS

  Asta a noastra ar fi printre cele mai usoare din armele de asalt si va si destul de precisa (din ce am citit despre ea pe siteurile americane) mai ales si cu o luneta (iar IOR face unele foarte bune). Eu unul as folosi calibrul 6,5×39, dar sa zicem ca si 5,56×45 merge acum, fiind calibru cel mai folosit in NATO.

  • sal,interesanta aceasta poza , nu stiu cand a fost bagate in productie aceste idei noi aduse modelului postat de tine prin acel link ,dar ,ca mereu este un dar ,dar sa fie coincidenta ca eu sa stiu ce idei de imbunatatire a armelor sau chiar cel care le-a dat acele idei celor de la cugir , desigur poate se va spune ” ei da,,,si eu am facut asta si aia si cum ai putea dovedi ca ai facut tu aceeste idei regasite in acea arma din linkul prezentat “….ei bine pot …..so …sa stiti ca ideile nu vin de la cugir in cazul prezentat ma sus ,ci de la un om….:P hai salutare ,,,ca deh,,,se poate ,dc vrei

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: