Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, băgandu-mi deunăzi nasu’ pe unu’ dintre blogurile mele preferate din străinezia, am aflat cu stupoare că poporu’ frate ceh, posesor de bunăciuni precum Pilsner Urquel şi Katerina Konec, se pregăteşte să schimbe inventaru’ de jucărele. La bătaie sunt puse 10.000 de puşcoace de asalt CZ805 BREN, 7000 de pistoale CZ75 Phantom şi 500 de pistoale mitralieră CZ Skorpion.

Un pic de istorie: în 1956, frații noștri cehi, mai cu ouă la purtător, au decis că pot face o chestie mai interesantă decât AKM-ul, aşa că domnu’ inginer Jiří Čermák a pus la dospit niște idei şi aşa a apărut vz.58, sau, pre numele său complet “samopal vzor 1958” sau “pistol mitraliera model 1958”, un fel de pușcoci de asalt în același calibru 7,62x39mm, dar folosind un impuls scurt al pistonului de gaze. Folosita de armata cehoslovacă, a fost făcută cadou sau vândută în Cuba, Vietnam, Angola, Nigeria, Eritreea și multe alte fundături uitate de Dzeu.

Revenind la turma lu Jijee, în 2009 armata cehă a hotărât, cu de la ea putere şi având concursul factorilor de decizie (ăștia nu-şi fac vile, nu se plimbă pe banii statului şi ciordesc cu bun simţ) să schimbe întreg arsenalu’ armatei cu ceva jucării noi. Deci băieţii deştepti de la CZUB (Česká zbrojovka Uherský Brod) au luat modelul Vz.58, l-au desfacut, l-au studiat şi au venit c-o minune modulară, după principiul LEGO, unde-ţi iei ce piese ai nevoie şi-ţi faci scula pe care o doreşti.

Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, Armurăria Resboiu vă prezintă (şi celor de la Cugir, cu stropitoarea lor penibilă) cum se poate face o sculă deşteaptă cu bani puţini, când există imaginaţie, minţi destupate şi voinţă: CZ 805 BREN! Puşcă de asalt modulară, până acum în calibrele 5,56×45 şi 7,62×39 mm, dar în prototip pentru 6,8mm SPC, armă la care trebuie schimbată ţeava, închizătorul şi insertul din slotul încărcătorului pentru a trece la alt calibru. O armă de 3,6 kg, fabricată din aluminiu şi polimer, ergonomică, plină de şine Picatinny, pe care se pot instala o groază de nebuneli optice şi nu numai. În configuraţia standard, CZ805 foloseşte încărcătoare model proprietar, dar prin folosirea unor adaptoare pot fi folosite încarcătoare STANAG (de M16) sau cele pt G36.Este dotată cu ţevi de diferite lungimi, putând fi configurată carabină cu ţeavă scurtă de 277mm, puşcă de uz general cu ţeavă de 360mm, precum şi versiuni cu ţeavă lungă pentru lunetişti şi ţeavă grea pentru configuraţia de mitralieră uşoară.

Destul cu vorbăria, spălaţi-vă ochii (aviatorii, gura, e ALCA în clip!):

PS. Meet Katerina Konec: