MALJUTKA

Din ciclul „avem scula, avem instrucţiunile de folosire, da’ ce dracu’, sunt ei mai dăştepţi ca noi?” astăzi vom bârfi pe tema „utilizări alternative ale mijloacelor de demolat”. Cotrobăind prin curţile vecinilor, am dat de versiunea iugoslavă a unei jucării clasice.

După gândirea îmbibată în votcă a strategilor sovietici, trei sisteme mobile erau destinate luptei antitanc apropiate. Primul sistem, RPG-ul 7, oferea o rază de acţiune de 550 m, în condiţiile folosirii vizorului optic şi a unui operator antrenat. Al doilea, SPG9 (AG9, pentru necunoscători) era un tun fără recul ce putea lovi tancurile inamice de la 1200 m, iar ultimul, subiectu’ discuţiei de azi, 9M14 Maliutka (după nomenclatoru’ sovietic) sau AT-3 Sagger (după acela american/NATO).

În timpul războiului din Bosnia, având la îndemână scula asta şi manualul de operare al JNA-ului, câţiva băieţi deştepţi au hotărât că lipsa tancurilor nu îi va împiedica să se distreze, aşa că au folosit Maljutka (pronunţia iugoslavă, nu mă înjuraţi pe mine) pentru a face praf orice, începând cu gherete de poliţie şi terminând cu cuiburi de mitralieră. O echipă de asemenea rachetişti, compusă din trei membri, avea în dotare 8 rachete, pentru că servantul principal mai avea de cărat şi postul de control al rachetei 9S415M. Din aceste experienţe, făbricuţa Krusik a trântit 3 modele, HEAT, tandem şi termobarică.

Varianta HEAT are un design îmbunătăţit, cu o capacitate de penetrare de 520 mm blindaj omogen, cu 25% mai mult decât versiunea originală de HEAT.

M1

Versiunea Tandem aduce un precursor ce va face o gaură în blindajul reactiv al tancului şi o încărcătură cumulativă ce poate penetra 800 mm de blindaj omogen.

 

M2

Cel mai interesant model este modelul termobaric, capacitatea unei grupe de a lansa deratizarea unei peşteri de la 2,5 km este considerată extrem de utilă în zone ca Afganistan. Echivalentul focosului termobaric este de 6 kg TNT, suficient pentru o peşteră de dimensiuni mici.

 

M3

Caracteristicile tehnice:

 

  • Raza maxima de acţiune:                    3000m
  • Durata de zbor:                                       25 s
  • Cadenţa de tragere:                               2 rachete/min
  • Lungimea rachetei:                               962-1264 mm
  • Diametrul rachetei:                               120 mm
  • Viteză medie:                                           110 m/s

Autor: Sweeper