Arsenal Rubrici permanente

Armuraria Resboiu: Mica si a dracu’!

MALJUTKA

Din ciclul „avem scula, avem instrucţiunile de folosire, da’ ce dracu’, sunt ei mai dăştepţi ca noi?” astăzi vom bârfi pe tema „utilizări alternative ale mijloacelor de demolat”. Cotrobăind prin curţile vecinilor, am dat de versiunea iugoslavă a unei jucării clasice.

După gândirea îmbibată în votcă a strategilor sovietici, trei sisteme mobile erau destinate luptei antitanc apropiate. Primul sistem, RPG-ul 7, oferea o rază de acţiune de 550 m, în condiţiile folosirii vizorului optic şi a unui operator antrenat. Al doilea, SPG9 (AG9, pentru necunoscători) era un tun fără recul ce putea lovi tancurile inamice de la 1200 m, iar ultimul, subiectu’ discuţiei de azi, 9M14 Maliutka (după nomenclatoru’ sovietic) sau AT-3 Sagger (după acela american/NATO).

În timpul războiului din Bosnia, având la îndemână scula asta şi manualul de operare al JNA-ului, câţiva băieţi deştepţi au hotărât că lipsa tancurilor nu îi va împiedica să se distreze, aşa că au folosit Maljutka (pronunţia iugoslavă, nu mă înjuraţi pe mine) pentru a face praf orice, începând cu gherete de poliţie şi terminând cu cuiburi de mitralieră. O echipă de asemenea rachetişti, compusă din trei membri, avea în dotare 8 rachete, pentru că servantul principal mai avea de cărat şi postul de control al rachetei 9S415M. Din aceste experienţe, făbricuţa Krusik a trântit 3 modele, HEAT, tandem şi termobarică.

Varianta HEAT are un design îmbunătăţit, cu o capacitate de penetrare de 520 mm blindaj omogen, cu 25% mai mult decât versiunea originală de HEAT.

M1

Versiunea Tandem aduce un precursor ce va face o gaură în blindajul reactiv al tancului şi o încărcătură cumulativă ce poate penetra 800 mm de blindaj omogen.

 

M2

Cel mai interesant model este modelul termobaric, capacitatea unei grupe de a lansa deratizarea unei peşteri de la 2,5 km este considerată extrem de utilă în zone ca Afganistan. Echivalentul focosului termobaric este de 6 kg TNT, suficient pentru o peşteră de dimensiuni mici.

 

M3

Caracteristicile tehnice:

 

 • Raza maxima de acţiune:                    3000m
 • Durata de zbor:                                       25 s
 • Cadenţa de tragere:                               2 rachete/min
 • Lungimea rachetei:                               962-1264 mm
 • Diametrul rachetei:                               120 mm
 • Viteză medie:                                           110 m/s

Autor: Sweeper

18 Comments

 • stiu ca jucariile astea au fost folosite cu succes in ofensiva egipteana impotriva Israelului(nu-mi amintesc ce an sau care din razboaie) doborand cu succes Centurion-urile(mandria evreilor la acea vreme) fiind teleghidate doar printr-un joystick si un mic televizor cu tub….Sunt foarte eficiente in mana unui experimentat(am auzit ca trebuia sa tragi vreo 100 de rachete ca sa le poti opera cu succes)-aici vorbesc de versiunile anterioare-un pic mai primitive….

 • Bun. Nu e Konkurs, Kornet, Fagot sau Vampir. E straveche. Nu opreste frontal un MBT. Da un TAB opreste? Daca opreste uite ca i-am gasit utilitate.

  • Nu are precizia unei pusti cu luneta. Daca ar avea, ar rupe teava tunului de pe tanc, ori ar bloca turela, etc., lovind in locurile sensibile. Cu TAB-urile si MLI-urile nu sta la discutie.

   In cazul Armatei Romane, angajarea directa a MBT-urilor inamicului cade in sarcina mijloacelor specifice cu eficienta maxima (bombe ghidate/neghidate de aviatie, Spike ER, PRND; 100 mm de pe tanc, Spike de pe MLI-84M Jder, 100 mm AT tractat), iar mijloacele care nu sunt la fel de potente pot angaja in ambuscada prin lovirea punctelor sensibile – citeam AN-4 parca – si despre angajarea blindatelor inamicului cu tunurile montane de 76 mm, cu concentratea focului pe senile, galeti, imbinarea turelei cu cutia blindata, aparatura opto-electronica, teava armamentului principal, zona motorului, usile pentru debarcarea infanterie purtate.

 • Oameni buni…
  Cred ca la Ploiesti producem si noi Malyutka 2T. (cu focos izobaric in tandem)
  Este varianta imbunatatita impreuna cu francezii(cu focos de Milan).

  Puterea de penetrare a acestei rachete este de minim 800mm.
  Nici un tanc nu poate supravietui unei lovituri directe cu Malyutka.

  Problema, in schimba a acestei rachete este manevrabilitatea.
  Utilizatorul trebuie sa aiba fff multe trageri in poligon pentru a putea folosi eficient arma.

 • Malyutka 2T (cu focos izobaric in tandem)
  Este o arma foarte buna pentru defensiva.

  imaginati-va un relief in genul Rep. Moldova, cum ar putea inainta in cazul unei invazii T-72 sau T-64 din armata Transnistriei sau din Armata a 14-a rusa?

  Un relief in care domina zonele impadurite sau dealurile, transforma aceasta racheta intr-o arma de temut.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: