6 Unica, nu este unica dar totusi este.... (foto via matebafan.com)

6 Unica, nu este unica dar totusi este…. (foto via matebafan.com)

Fabrica Ma.Te.Ba. – Macchine Termo-Balistiche, proprietatea familiei Ghisoni, preluata la inceputul anilor 60 de Emilio Ghisoni, se ocupa pana prin anii 1990 de utilaje de framantat paste… dar incepand cu anii 70 aceasta firma din Pavia (Italia) mai trece o categorie de produse in profil: armele de foc. Acest lucru nu ar fi foarte ciudat, nu este prima firma care produce armament desi scopul initial era cu totul altl, dar acum defuncta Mateba a produs o curiozitate moderna si un cautat obiect de colectie: revolverul semiautomat Mateba 6 Unica.

Mateba 6 Unica, sau cum sa faci pistoale in loc de macaroane (foto via matebafan.com)

Mateba 6 Unica, sau cum sa faci pistoale in loc de macaroane (foto via matebafan.com)

Prima arma de serie produsa de Mateba a fost un pistol semiautomat de competitie pe calibrul .22 lr, MT1 intre anii ’70-’80, urmat imediat de revolverul MTR, similar ca forma generala cu modelul precedent. Unii spun ca modelul MTR a fost creat in urma unui pariu, dar circumstantele (de altfel si anul exact al lansarii) nu sunt cunoscute. Ce se stie este ca Ghisoni a hotarat sa il produca in serie pentru a compensa costurile de productie aferente prototipului.

Lucrurile devin cu adevarat interesante in anul 1990 cand se lanseaza modelul MTR-6+6, sau 2006M asa cum este el cunoscut acum. Pentru prima oara Emilio Ghisoni adopta ceea ce va deveni “semnatura” lui, pozitionarea tevii la ora 6 fata de butoias. In aceasta perioada un investitor german se alatura firmei lui Ghisoni in scopul de a promova armele Mateba inclusiv in S.U.A.

Subiectul acestui articol, 6 Unica este lansat in 1996. Cu ajutorul investitorului german Mateba 6 Unica are parte de o distributie mult mai buna decat modelele anterioare, dar nu suficient de buna. Datorita problemelor financiare Emilio vinde numele mateba si licentele aferente lui Sergio Mottana. Cu toate eforturile depuse, totusi Mateba, cu noul ei proprietar, ies din afaceri in anul 2005. Pana atunci se mai produc cateva modele de arme, dintre care de mentionat sunt cateva clone de 1911 si o clona de Colt lightning, ambele de foarte buna calitate.

Amilio Ghisoni ramane in afacerile cu aparate de facut paste si arme sub un alt nume, The.Ma. Sub aceasta denumire este realizat proiectul Rhino, un revolver compact cu aceeasi pozitionare a tevii la ora 6 fata de butoias dar fara sistemul semiautomat. Acest proiect va fi materializat abia dupa moartea lui Emilio Ghisoni (2008) de catre Antonio Cudazzo (compania FAR) cu ajutorul unei alte firme, Chiappa Firearms.

Chiappa Rhino, ultimul proiect la care Ghisoni a participat (foto via matebafan.com)

Chiappa Rhino, ultimul proiect la care Ghisoni a participat (foto via matebafan.com)

Mateba 6 Unica nu este primul revolver din lume, este al doilea. Primul a fost revolverul cu armare automata Webley-Fosbery (produs la inceputul secolului 20). Functionalitatea finala este aceeasi in cazul ambelor revolvere: primul foc este realizat in regim de dubla-actiune, urmatoarele focuri sunt efectuate in regim de simpla actiune cu armare automata a cocosului. Aici asemanarile se opresc. La vechiul revolver Webley-Fosbery armarea se face cu o parghie actionata de recul ce urmarea un canal in zig-zag pe suprafata butoiasului; la mateba reculul pune in miscare o parghie ce actioneaza un mecanism intern ce roteste butoiasul si armeaza indirect cocosul. In plus Mateba Unica are “semnatura” Emilio Ghisoni, pozitionarea tevii in partea inferioara.

Aceasta pozitionare a tevii nu este un moft; orice tragator al calibrelor puternice, folosite de Mateba, va spune ca reculul resimtit este mult mai mic decat in cazul revolverelor clasice. Acelasi lucru se poate spune si de tendinta de ridicare a tevii la tragere. Succesul utilizarii acestei pozitionari se vede si la urmasul lui 6 Unica, Chiappa Rhino, revolver promovat exact pentru aceste calitati.

Mateba 6 Unica vine in 3 perechi de calibre: 357 magnum/.38 special, .44 magnum/.44 special, .454 Casull/.45 Long Colt. Oricare pereche de calibre poate fi folosita in acelasi pistol prin schimbarea unui singur resort, cel “recuperator”.

Pe langa trecerea intre cele 3 perechi de calibre Mateba 6 Unica beneficiaza si de optiunea schimbarii facile a lungimii tevilor, avand optiuni de la 3 pana la 8 inchi. Cuplate cu un compensator pentru recul si pozitionarea inferioara a tevii revolverul devine “placut” la tragere chiar si in calibrele “monstru” cum ar fi .454 Casull, cel putin dupa primul foc.

Mateba 6 Unica in diverse configuratii si finish-uri (foto via matebafan.com)

Mateba 6 Unica in diverse configuratii si finish-uri (foto via matebafan.com)

Din punct de vedere al unui colectionar toate aceste elemente cresc optiunile si tentatia de a colectia Mateba 6 Unica. Din pacate exista si puncte negative, dar nu prin prisma colectionarului.

Mecanismul de tragere semiautomat, desi o realizare tehnica deosebita pentru un revolver, este mult complicat inutil in epoca moderna unde orice pistol semiautomat clasic va oferi capacitate mai mare a incarcatorului si ergonomie mult mai buna pe calibre similare.

Deloc usor si cu gabarit masiv, revolverul semiautomat este predispus blocajelor sau defectiunilor critice, exact ceea ce un tragator apreciaza la revolverele clasice. Adaugati faptul ca piese de schimb se gasesc foarte greu, armurieri dispusi sa lucreze pe o astfel de arma la fel… rezulta o bijuterie tehnica care are doar valoare de colectie.

Cam multe piese pentru un revolver, partea negativa la Mateba 6 Unica (foto via matebafan.com)

Cam multe piese pentru un revolver, partea negativa la Mateba 6 Unica (foto via matebafan.com)

Mateba 6 Unica, un revolver semiautomat, un tribut al unui om care a tinut sa demonstreze traditia italiana a oamenilor care nu accepta sa li se spuna ca nu se poate face (vezi cazul Lamborghini, de la tractor la masini super-sport), un obiect de colectie valoros dar fara aplicatii practice care sa il justifice in lumea moderna se afla totusi in lista armelor pe care as vrea sa am ocazia sa le folosesc macar o data in viata, exact pentru ceea ce spune si numele lui, “Unica”.

Mateba 6 Unica si un kit de tevi de diverse dimensiuni (foto via matebafan.com)

Mateba 6 Unica si un kit de tevi de diverse dimensiuni (foto via matebafan.com)

Cu respect va saluta al vostru nu atat de mic,

-Micutu-