Pentru că acum mă uit la o felie de pâine unsă cu Vegemite (o chestie groasă, roşcată si extrem de sărată) venită ieri prin poştă din Australia, vom discuta astăzi despre ultima jucărie a cangurilor aflaţi la plimbare în urâta ţară a Afganistanului, loc plin de pietre, munţi şi afgani nespălaţi.

Una dintre cele mai neplăcute surprize ale cotonogelii din Afganistan a constituit-o pentru armatele vestice combinaţia între vastele spaţii deschise din văile munţilor HinduKush şi dragostea afganilor pentru mitraliera sovietică PKM. Cu o rază de acţiune şi o muniţie net superioară armelor de calibru .223/5,56 mm, PKM-ul a ţinut cu capul în praf multe unităţi de „albi”. Una dintre soluţiile găsite la această problemă a fost introducerea rapidă şi la scară larga a puşcaşilor lunetişti, selectaţi dintre cei mai buni trăgători ai unităţilor de linie, cu o pregătire de scurtă durată şi o armă specifică.

Armata cangureză a adoptat după un scurt şi intens test modelul german Heckler & Koch HK417 pentru a extinde raza de acţiune a grupei de infanterie de la 500 m (bătaia efectiva maximă a armelor F88/Steyr AUG din dotare) până la 900 m.

Modelul ales a fost cel cu ţeavă de 405mm (16 inch) ceea ce a păstrat greutatea armei la un pic peste 4 kg. Lungimea totală de 905 mm cu patul extins la maxim permite armei să lovească ţinte aflate la peste 600 m cu maximă precizie, în timp ce permite utilizatorului o flexibilitate şi uşurinţă maximă de folosire în scenarii CQB (luptă în spaţii mici).

Sistemul de acţionare prin împrumut de gaze cu impuls scurt, derivat din G36, permite o precizie foarte mare şi o întreţinere uşoară, fiind evitată intrarea gazelor produse de arderea pulberii în cutia mecanismelor, una din deficienţele sistemului Stoner AR15 (M16). Având 4 şine Picatinny lungi pe uluc, se pot monta pe armă orice accesorii compatibile M1913, de la lasere de ochire şi lanterne la aruncătoare de grenade.

Luneta aleasă a fost modelul Trijicon TA648-308H, cu reticul calibrat pentru muniţia de calibru 7,62x51mm, având suplimentar un vizor reflex Trijicon RMR pentru situaţiile de luptă apropiată „point and shoot”.  Sistemul dublu de iluminare a reticulului cu fibră optică şi tritiu permite utilizarea în orice condiţii, 24 de ore din 24. Pentru utilizarea pe timp de noapte, armata cangureză a ales sistemul Pinnacle AN/PVS-26 ce se montează pe şina Picatinny superioară, în faţa lunetei Trijicon.

Sistemul a fost clasificat ca interim, după testarea în condiţii reale în Afganistan se va hotărî dacă va fi introdus în întreaga forţă militară australiană sau daca se va ţine o nouă competiţie cu mai mulţi participanţi. Valoarea primului contract a fost de 1,6 milioane US$.