by Sweeper

Pentru că nea’ Iulică n-a fost în stare să-şi ţină degetele săptămâna trecută, astăzi vom face cunoştinţă cu un produs al cofetăriei SLAVKO RODIĆ din Bugojno, oraş aparţinând vecinilor sârbi.

Este vorba de fursecul Mina Rasprskavajuca Usmerenog Dejstva, sau MRUD, ca să nu vă faceţi fundă la limbă încercând să pronunţaţi.

MRUD land mine

MRUD este o mină anti-infanterie direcţională, cu comandă manuală, de tip Claymore.

Are o formă rectangular-convexă, cu dimensiunile de 230x50x89 mm, corp din plastic, culoare verde, cu doua picioare de tip foarfece, ce servesc la fixarea şi direcţionarea minei.

Este destinată distrugerii forţei vii a inamicului prin fragmentare.

Corpul minei conţine 900 g exploziv plastic şi o matrice compusă din 650 de bile din oţel cu diametrul de 5.5mm, aşa cum se observă în imaginea de mai jos:

 

MRUD - disectie

Are prevăzute două locaşuri de montare a detonatoarelor, care pot primi orice declanşator ce are filet M10x1, specific sistemelor iugoslave.

În mod obişnuit, este livrată cu un declanşator electric compus dintr-un detonator electric EK-40-69, 30 de metri de cablu, un sistem de verificare şi un inductor manual similar cu cel american M57.

 

MRUD

Prin faptul că pot folosi diferite sisteme de declanşare, spre deosebire de marea majoritate a suratelor occidentale care sunt proiectate pentru a fi declansate electric, MRUD şi surata rusă MON-50 sunt cele mai versatile fursecuri din aceasta categorie.

În general, se folosesc declanşatoarele de tip tragere model UMP-1 şi UMP-2, precum şi declanşatorul multifuncţional UMNOP-1.

Modelul UMP-1 este un declansator de tip trip-wire, ce foloseşte un impuls/tragere axială pentru a declanşa încărcătura explozivă.

 

UMP-1

Modelul UMP-2 este tot un declanşator de tip trip-wire, dar foloseşte un impuls radial (lateral), având posibilitatea de a folosi mai multe linii de declanşare.

 

MRUD UMP-2

Declanşatorul de tip UNMOP-1 este cel mai versatil, permiţând declanşarea în urma impulsurilor radiale, axiale şi de apăsare.

 

UNMOP-1

Aceste tipuri de mine sunt permise de către Tratatul de la Ottawa, fiind proiectate în general pentru a fi declanşate manual/controlat.

Au fost întâlnite în principal în fosta Iugoslavie (Bosnia, Serbia, Croatia) dar şi în Kosovo şi în Albania.

MRUD, zâmbind soarelui

Surse:

Canadian Forces Landmine Database – ver. 1.0 – 2010

www.lexpev.nl

www.mycity.co.yu