Arsenal Rubrici permanente

Armuraria Resboiu: Fursecuri

by Sweeper

Pentru că nea’ Iulică n-a fost în stare să-şi ţină degetele săptămâna trecută, astăzi vom face cunoştinţă cu un produs al cofetăriei SLAVKO RODIĆ din Bugojno, oraş aparţinând vecinilor sârbi.

Este vorba de fursecul Mina Rasprskavajuca Usmerenog Dejstva, sau MRUD, ca să nu vă faceţi fundă la limbă încercând să pronunţaţi.

MRUD land mine

MRUD este o mină anti-infanterie direcţională, cu comandă manuală, de tip Claymore.

Are o formă rectangular-convexă, cu dimensiunile de 230x50x89 mm, corp din plastic, culoare verde, cu doua picioare de tip foarfece, ce servesc la fixarea şi direcţionarea minei.

Este destinată distrugerii forţei vii a inamicului prin fragmentare.

Corpul minei conţine 900 g exploziv plastic şi o matrice compusă din 650 de bile din oţel cu diametrul de 5.5mm, aşa cum se observă în imaginea de mai jos:

 

MRUD - disectie

Are prevăzute două locaşuri de montare a detonatoarelor, care pot primi orice declanşator ce are filet M10x1, specific sistemelor iugoslave.

În mod obişnuit, este livrată cu un declanşator electric compus dintr-un detonator electric EK-40-69, 30 de metri de cablu, un sistem de verificare şi un inductor manual similar cu cel american M57.

 

MRUD

Prin faptul că pot folosi diferite sisteme de declanşare, spre deosebire de marea majoritate a suratelor occidentale care sunt proiectate pentru a fi declansate electric, MRUD şi surata rusă MON-50 sunt cele mai versatile fursecuri din aceasta categorie.

În general, se folosesc declanşatoarele de tip tragere model UMP-1 şi UMP-2, precum şi declanşatorul multifuncţional UMNOP-1.

Modelul UMP-1 este un declansator de tip trip-wire, ce foloseşte un impuls/tragere axială pentru a declanşa încărcătura explozivă.

 

UMP-1

Modelul UMP-2 este tot un declanşator de tip trip-wire, dar foloseşte un impuls radial (lateral), având posibilitatea de a folosi mai multe linii de declanşare.

 

MRUD UMP-2

Declanşatorul de tip UNMOP-1 este cel mai versatil, permiţând declanşarea în urma impulsurilor radiale, axiale şi de apăsare.

 

UNMOP-1

Aceste tipuri de mine sunt permise de către Tratatul de la Ottawa, fiind proiectate în general pentru a fi declanşate manual/controlat.

Au fost întâlnite în principal în fosta Iugoslavie (Bosnia, Serbia, Croatia) dar şi în Kosovo şi în Albania.

MRUD, zâmbind soarelui

Surse:

Canadian Forces Landmine Database – ver. 1.0 – 2010

www.lexpev.nl

www.mycity.co.yu

 

7 Comments

 • bune pentru sniperi…foarte bune….de fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine armata americana impune folosirea claymore in actiunile lunetistilor….

 • Super articolul, tine-o tot asa, Sweeper!
  Chiar este un subiect pe care nu il cunosc cum ar trebui, deoarece nu m-am interesat destul despre armamentul de infanterie si despre minele antipersonal cu atat mai putin.
  Aceste arme desi nu sunt spectaculoase pot aduce mari pierderi partii adverse, si franeaza foarte mult inaintarea inamica.

 • „Este destinată distrugerii forţei vii a inamicului prin fragmentare.” Delicios eufemism pentru ceva ce, în esență, înseamnă că-l face pe nefericitul din calea ei carne de mici.

 • Sweeper, poti sa dai mai multe detalii … nu de alta dar vecinii mei sunt tot timpul calcati de persoane colorate, si degeaba au caini ca aia sunt ceva mai instruiti, sigur acest lucru le va aduce multa fericire la nr. de gui intretinute, in felul asta vor fi mai putini.
  Acum sincer, nu te critic dar cred ca asa ceva nu-si are locul in site-uri publice, parerea mea e ar trebuii ceva mai multa atentie la postarea lor.

  • Coane, tot ce am scris eu acolo e luat din surse publice. Daca intr-adevar e interesat, cauta, daca nu, pe o ureche ii intra si pe cealalta ii iese. N-am pus modul cum se instaleaza si se dezamorseaza, alea mi s-au parut mie mai nasoale. Da, le am. 😀

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: