Motto:
-
Sep 19 12:45 PMiamandi iulian:si acuma
-
Sep 19 12:45 PMiamandi iulian:in #¤%…
-
Sep 19 12:45 PMiamandi iulian:uite cum arata ceva modern
-
Sep 19 12:45 PMiamandi iulian:si cum arata aia de la cugir
-
Sep 19 12:46 PMAdrian George:
-
Sep 19 12:46 PMiamandi iulian:ca zici ca e facuta de cazangii, ceaonari, caldarari
Doamnelor, don’ şoarelor şi domnilor, cado’ pt maharajahu’ Iulică Resboinicu’, care a împlinit de curând o frumoasă vârstă, vom vorbi astăzi despre ofertele posibile pentru dotarea elegantei armate române, înghesuită prin toate cele şi ruptă de realitate. Pentru că trendu’ e să mai schimbi, pe ici pe colo, prin părţile esenţiale, vom analiza astăzi catindaţii pentru înlocuirea venerabilei PA md.86 şi fosilizatului PM md.63. Deci, în ordinea numerelor de pe tricou:
– CZ 805 Bren.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm, cu posibilitatea de-a folosi 6,8×48 şi 7,62×39. Greutate 3,6 kg, pat rabatabil şi ajustabil, şine Picatinny pe partea superioară şi pe toate cele 4 părţi ale ulucului. Adoptată de armata cehă.
– Heckler & Koch G36.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm. Greutate 3,8 kg, pat rabatabil. Versiuni multiple cu lungimi ale ţevii şi sisteme de vizare diferite. Şină Picatinny montabilă. Adoptată până acum de mai bine de 30 de armate, în special preferată de forţele speciale. Printre utilizatorii principali: Gemania, Spania, Lituania, Grecia, Liban, Letonia, Filipine. Folosită în războaiele din Golf, Afganistan, Kosovo, Osetia de Sud.
– Heckler & Koch 416.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm. Greutate 3,5 kg, pat ajustabil.Este un M16/M4 modificat prin înlocuirea sistemului de împrumut de gaz cu îmingere directă cu unul cu piston cu impuls scurt, ţeavă forjată la rece, uluc cu 4 şine Picatinny. “M16 done right” sună sloganul publicitar. Preferata forţelor speciale din Europa, până acum adoptata doar de armata Norvegiei. Fabricată sub licenţă în Turcia. Candidată la dotarea armatelor franceză, daneză, olandeză şi britanică. Folosită în războaiele din Irak şi Afganistan.
– Steyr AUG A3.
Ultima versiune a titratei Armee Universal Gewehr, adoptată de armata austriacă în 1977, puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm. Ţevi schimbabile de diferite lungimi, greutate 3,6 kg, versiune de calibru 9mm, o armă extrem de compactă, mulţumită configuraţiei bulpup (încărcătorul şi mecanismul de acţionare este în spatele mânerului). Utilizată de armatele austriacă, australiană, argentiniană, irlandeză, neo-zeelandeză, uruguayană, luxemburgheză şi cea saudită. Folosită în războaiele din Irak, Afganistan, Libia şi în războiul civil din Siria.
– Beretta ARX160 SF.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm, greutate 3,1 kg, pat rabatabil şi ajustabil, şine Picatinny pe partea superioară şi pe toate cele 4 părţi ale ulucului. Adoptată de armata italiană, forţele speciale albaneze şi poliţia mexicană. A trezit interesul armatei Turkmenistanului. Folosită în războiul din Afganistan.
– FN F2000.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm. Configuraţie bulpup, ejectarea frontală a cartuşelor trase, total ambidextră. Greutate 3,4 kg. Adoptată de armata slovenă şi de comandourile belgiene. Folosită în războaiele din Afganistan, Libia şi în Timorul de Est.
– IWI Tavor X95.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm. Configuraţie bulpup, greutate 2,95 kg. Folosită de armatele israeliană, indiană, thailandeză şi georgiană. Utilizată în războaiele din Orientul Mijlociu şi în Osetia de Sud.
– FN SCAR.
Puşcă modulară, acţionare prin piston de gaz-impuls scurt, calibru 5,56×45 mm, greutate 3,3 kg, pat rabatabil şi ajustabil, şine Picatinny pe partea superioară şi pe toate cele 4 părţi ale ulucului. Neadoptată de nici o armată, este candidată la dotarea armatei franceze. Testată în Afganistan de către trupele americane.
Acestea fiind spuse, daţi-vă cu părerea, că de-aia e democraţie.
Remarc, cu parere de rau, ca FAMAS nu mai este in competitie.
Cand ma fac mare, imi voi cumpara una numai pentru mine. 🙂
FN SCAR!
SCAR primeste votul meu.
Eu dau un “Like!” pentru citatul de la inceput de articol. Iulian a pus degetul pe rana!
Am si io o intrebare… E un anumit criteriu pe care sa alegem prastiile?
Sau e doar un “concurs de miss” ?
😀
Cred ca bate inspre concurs de miss, pe “auzite”, avand in vedere ca aproape fiecare va alege doar in urma aspectului fizic si celor citite.
Bre inteleg ca pusca aia de asalt este cam de kko.
Dar macar o fi mai ieftina decat astea din poza ?
Acum in alta ordine de idei, domne daca vrem echipament produs in tara in defavoarea celui importat io zic ca este de bun simt sa plecam de la ideea ca este foarte posibil ca industria noastra sa produca echipamente mai proste si mai scumpe decat alea din import.
Fie ca ne referim la Pusca de Asalt, TBT , Roman , IAR-XT samd.
Din pacate asta este situatia, avem o industrie de aparare care de la (re)infintare a produs in principal echipamente depasite/mai slabe/cu mici investitii in cercetare-dezvoltare.
In perioada comunista nu se intreceau tovarasii cu pompatul de bani in inovare, luau un patent sau integrau alte patente si produceau reperul ala la infinit, nici prea zdravene calitativ nu erau, nici in pas cu vremea,dupa 1990 la fel nu sa prea inovat mare lucru, sa mai incercat in general facerea functionala a unor echipamente produse in comunism prin modernizarea lor cu subansamble importate, dar asta nu prea inseamna mare inovatie, asa incat cum vrem noi ca industria nostra care are un know-how de 3 lulele sa concureze cu Steyr, Bereta, IMI care au in spatele lor zeci de ani de cercetare, dezvoltare, inovare etc.
Vedeti tovarase unde a dus deschiderea granitelor? Acum vrem ce fac cei de la Steyr, Bereta, IMI, nu ne mai ajunge laserul romanesc… 🙂
HK 416 zic eu ca ar fi excelenta pentru militarii nostri.
Un coleg in ale armelor a fost in Croatia la o activitate militaroasa si a zis ca gazdele s-au laudat cu acest produs autohton:http://en.wikipedia.org/wiki/VHS_assault_rifle
Cica ar fi foarte meserias. Voi ce ziceti?
Intrebam si ne documentam.
Arata de parca ar fi fost proiectata de un ex. Legiunea Straina, indragostit ca si mine de FAMAS. 🙂
famas e o arma proasta spre foarte proasta.se intrece cu sa 80 pt premiul asta.bine, bullpup-urile sunt in general arme proaste, dar astea doua sparg norma. dar probabil clona (“autohtona”) croata e minunata
Tovarasi, AKM-ul n-are moarte. Daca nu va convine, nazat cu voi la cules de porumb! 🙂
Eu pun stampila pe G36. Pare la fel de sanatos facuta precum batrana mea a carei serie si acum o tin minte…
E normal sa semene cu famas. formatorul armatei croate e un fost legionar.cea mai compacta mi se pare beretta.
G36 nu….am inteles ca are prostul obicei ca in sandbox sa dea rateuri din cauza caldurii mediului inconjurator si al ei dupa folosire si se blocheaza……plus praful care ii da astm…..
Din cate am auzit de la niste prieteni din PMC majoritatea balesc la H&K 416 , deoarece este un M4 kalasnikovizat de nemti….destul de reliabil……….dar preferata mea este…….CZ 805….. pe cal 6,8×48mm cea mai buna optiune de calibru in momentul de fata…ceva intre legendarul 7,62 la putere si precizia lui 5,43 sau 5,56…… mai ales ca este modulara si o faci multirol ca si Eurofighterul…… nu mai trebuiesc special purpose rifles…… dar…e doar umila mea parere dupa aproape 20 de ani de folosit prastii……sa ii ascultam pe maresalii de canapea cum ne dau ei lectii…desi nu au tras in viata lor decat cel mult cu AKM…….
Nu se lasa cu dat lectii. O parte vor fi desigur alegeri (cum am constientizat deja) ca la concursul de miss, dupa aspect si informatiile mai putine sau mai multe citite pe net. Asa, de fun. Desigur, comentariile din partea celor cu experienta se vor bucura de aprecierile tuturor.
de ce a-ti evitat modelul de la cugir ?
incapea si el in comparatie
dupa aia sa ignori beretta …
http://youtu.be/6YS8eAiDUzs
Intreaba-l pe Sweeper, alegerile ii apartin.
nu era o critica
stiu ca el din celelate articole,comment-uri e fan tavor,,sau cel putin ii place
tu am vazut ca ai un g 36 cu teava lunga …,de airsoft nu?
eu as vrea sa-mi iau un g 36 scurt
mie imi place foarte mult berretta ,dar berreta nu e chiar ieftin
si modelul asta nou arx-ul 160,e cam prea nou nu ,dupa mai multi ani poate vom sti mai multe pareri de el
oricum am vazut …unul tragand la foc automat cu el cu o singura mana foarte usor
eu daca nu e sa fie cel de la cugir as alege hk g 36,e cel mai variat ,echilibrat,raspandit
la cel de la cugir,ceva mici modificari nu ar veni rrau,ma refer la prototip
daca as fi avut ocazia sa-l vad pe viu as fi opinat,dar doar din poze ..,
din ce se vede ar trebui sa puna mare atentie pe calitate
selectorul te tir din tabla aia ambutisata
mecanismul tragaciului,de care multi se plang ca ii lipseste precizia
eu as modifica si catarea din fata,gura tevii
Nu am luat-o ca pe o critica. Doar te+am indrumat catre omul care putea raspunde, pentru ca el s-a ocupat. 🙂
dar din cate stiam hk 416 e si foarte scumpa ,mai scumpa decat g 36
e la limita de sus a pustilor de asalt
oricum e una din preferatele trupelor speciale,banuiesc ca imbina ergonomia foarte buna de la m4 cu faptul ca trage si de sub apa s in general e mult mai fiabila
eu din ce observ e ca trupele speciale evita variantele bull-pup
adevarul ca mie nu-mi plac mult
la oamenii mai “corpulenti”,de statura mare ..sunt incomode nu prea ergonomice
cz-ul adevarul ca nu stiu,oricum e o firma cu traditie..si cu o traditie de a face arme de foarte buna calitate
E normal sa semene cu famas. formatorul armatei croate e un fost legionar. mie mi se pare beretta cea mai compacta dintre toste
O pusca nu e nava cosmica sau portavion nuclear, deci e un proiect la care s-ar putea inhama cu sanse de reusita multe companii de dimensiuni medii. Adica n-are rost ca un grup de romani sa fie foarte inhibati si sa se auto-excluda. Pe de alta parte, nu exista proiect care sa nu poata fi facut praf… Pornind de la aceste constatari, cred ca FA Cugir ar avea posibilitatea sa produca o arma buna, dar trebuie sa aiba o schimbare de mentalitate.
Care ar fi speficicatiile noii arme (dupa mine):
– Cartus 5.56 NATO
– Greutate pina-n 4 Kg, fara incarcator
– Fiabilitate in toate conditiile de mediu
– Acuratete pina la 200-300 m (asta cam exclude bullpup), un pic mai mult decit AK74
– Posibilitatea de a monta optica/aruncator grenade/baioneta (lanterna e optionala, doar pe SBG)
– Pret pina in $1k
– Teava, tub de gaze si mecanism cromate
– Calitate constanta
Tinind cont de structura costurilor din Romania (forta de munca relativ ieftina, multe utilaje deja existente, posibila subventionare partiala a proiectarii si testarii prototipurilor), cred ca FA Cugir ar avea o sansa. Evident, sint convins ca nu va putea veni cu un produs care sa aiba “coolness factor” comparabil cu unele din sculele de mai sus, dar sint multi (in special la americani, unde snobii sint luati peste picior) care apreciaza o scula ieftina dar solida, care-si face treaba indiferent de imprejurari.
Dar cel mai important e ca armata romana sa aleaga o arma performanta. Daca e sa fie de import, asta e. Personal as astepta pina ce US Army is alege varianta cistigatoare (intr-un an-doi) si as alege intre optiunea lor, Cugir si HK416, convins fiind ca HK416 are sansele cele mai mari.
O investitie din cand in cand in scule performante, pentru aducerea la zi cu avansul tehnologic ar prinde bine si ar trebu alocati bani pentru ca CNC-urile nu sunt ieftine.
Corect, dar nu totul trebuie pornit de la zero (deja exista forje, etc.), iar unele investitii se pot amortiza partial si prin alte produse (se vind M10-762 si PSL in USA in prostie…). Mai mult, n-are rost sa investesti enorm, sa generezi un produs de $4k, cu parametri extraordinari, pe care infanteristul mediu nu-l va folosi niciodata la capacitate maxima. Sau o arma gen AKM Politech, o bijuterie de $3k, care face acelasi lucru ca un AKM romanesc de $600.
Problema cea mai mare la romani e controlul calitatii. Daca 1/3 din productie e inacceptabila, tot balamucul n-are nici un rost: in final dau faliment si producatorii (care au investit in toate cele) si se pierd si banii publici. Din cauza asta sper ca alegerea sa fie facuta cinstit, deschis. Probabil ca HK416 va cistiga.
Pe mine m-ar satisface Tavor-ul. In “testoasa” cum ii ziceti voi, ar fi buna ca e scurta. Daca as fi fost infanterist nu m-ar fi deranjat asa rau ceva mai lung.
a fost testata acum niste ani la noi, e foarte sensibila, nu tine deloc la tavaleala
FN Scar, nu pentru ca e frumoasa :). Indeplineste standardele NATO, si e printre preferatele baietilor din SEALs.Cred ca e un critetiu valabil.
Acuma… nu ca as vrea sa va sparg balonasul :D, da’ asta e treaba de comisie de evaluare… Care ar trebui sa fie formata din utilizatorii finali. Care, la randul lor ar trebui sa supuna candidatele la titlul de miss, la toate caznele posibile, in toate conditiile meteo, pe praf, nisip sau in mocirle. Evident, candidatele ar trebui sa fie cele mai ergonomice si fiabile…
Parerea mea! 😀
FN Scar, din cele prezentate.
g 36,da, e arma. tavor nu, steyer nu.
cz 805 mi-a zis un baiat de la fosta acvila ca arata mult mai bine decat trage, il cred pe cuvant. f 2000- au tras de-ai nostri in kosovo cu ea, parerile sunt impartie, arata bine, e ergonomica (desi incomoda pt anumite treburi- ca orice bullpup). daca s-ar putea agata cu ea, da, no doubt.
beretta arx n-am auzit nimic.
hk 416, fn scar- cele mai proaste arme, vraiste, praf. :))). de-aia n-o sa le avem prea curand, sa ne obisnuim cu ideea
Heckler & Koch 416
Si as mai adauga:
Remington ACR
Barett REC7
Eu sunt pentru Remington ACR dar ar merge ci CZ 805, care demonstreaza ca si tarile astea ex-pactul de la Varsovia pot face chestii bune. Adica si noi am putea…
Cat despre trupele noastre parca au ales deja HK G36, ca doar cu de-alea au fost FOS pe la aplicatii si defilari… Sau nu-i asa?
Bre, G-36 all the way…am tras de curind cu arma asta, si am ramas impresionat…Dupa vreo 5 ore de trageri non-stop, nici o problema de functionare. Nu mai zic de precizie si ergonomie. si mentionez ca activitatea asta s-a petrecut pe la nisipurile de aur, deci conditiile au fost foarte vitrege… De la soare si praf, la ploaie torentiala in cele 5 ore…Aidca dupa 5 ore am tras noi. Inaintea noastra au fost alte natiuni, si dupa noi au mai urmat altii… Tot atunci m-am jucat si cu FAMAS-ul, arma buna, dar nu se compara cu G-36.
Eu as zice..ca si Beretta merita atentie.
si multa,beretta e una din firmele cu cea mai mare traditie…si fabrica niste arme de foarte buna calitate
Raman la parerea ca ceva de genul asta (exportata de Cugir in SUA, foarte usoara, fiabila si chiar precisa din ce am citit ici colo)un pic modificata ar fi ideala.
http://i6.photobucket.com/albums/y211/kadiindo/009-6.jpg
La modificari as lungi ulucul si as pune o sina Picatinny pe capacul cutiei mecanismelor, precum la prototipul (cam nereusit dupa parerea mea) al celor de la Cugir.
Sub uluc alta sina, pentru diverse (maner, AG-40, marcator laser etc.). Chiar si pe lateralele ulucului ar merge niste sine mai mici, pentru ceva gen lanterna, laser etc.
Sigur, ceva modificari sa se poata prinde o baioneta sub teava la o adica, si ceva modificari minore la parghia de siguranta, eventual la terminarea munitiei inchizatorul sa ramana in pozitia deschis (ca la PSL) si sa poata fi deblocat printr-o parghie sau buton (asa s-ar putea introduce un nou cartus pe teava mult mai repede).
Parghia de siguranta ar putea ramane aceeasi ca la AKM-ul clasic, avand doar o prelungire sub ea pentru a putea fi miscata cu degetul de la tragaci.
Calibrul cel mai potrivit mi se pare 6,5×39, care combina razanta lui 5,45×39 cu forta lui 7,62×39.
O astfel de arma ar fi zic eu de departe cea mai buna pentru noi, si probabil chiar cea mai buna pe plan international, din ce exista acum. Ar fi una din cele mai usoare, simple si ar fi cu siguranta cea mai fiabila, iar ca putere de foc ar fi peste celelalte, la orice distanta. Chiar si in 5,56×45 are fi foarte buna, cam pe acolo cu cele mentionate ca si putere de foc si precizie
Despre toate cele mentionate am citit ca au aparut ici colo probleme, inclusiv HK-416 (norvegienii s-au plans de ea, cel putin la inceput, probleme cu ea la trecerea brusca de la cald la frig si zapada, ceva cu mentenanta).
Plasticurile celelate nu par prea solide, se poate cauta dupa “ACR problems” sau “HK vs SCAR” etc si se poate vedea cate ceva mai indeaproape.
Lipseste din lista din cate vad SIG 551, “Kalasnicovul” elvetian
Subscriu Radu,
La cum arata prototipul actualei arme de asalt romanesti, si eu as prefera ceva similar cu ce ai descris, derivat din AK-47.
Insa peste cativa ani, “noua arma” de Cugir s-ar putea sa faca niste “pui” interesanti, cu conditia ca intreprinderea sa supravietuiasca pana atunci prin deciziile strategice pe care si le asuma…
http://www.sigsauer.com/CatalogProductList/rifles-sig716.aspx
FN SCAR pentru ca poate trage atata cu cartuse de 5.56 × 45mm NATO (SCAR-L), cat si cu cartuse 7.62 × 51mm NATO (SCAR-H), plus ca producatorul o sa ne dea si licenta ca sa sparga gheata.
Fn scar l și h