Doamnelor, don’şoarelor şi domnilor, pentru că în curtea unchiului Bashar de la Damasc e halimai mare, vom relua astăzi ciclul de poveşti “despre proasta influenţă a Ursului în Şaormerie” şi vom vorbi despre o sculă de mare calibru şi greutate, una dintre stropitorile mele preferate, mitraliera sovietică DShK.

Apărută după înfrângerea forțelor roșii în războiul ruso-polonez din 1920, a fost gândită în primul rând ca armă antiaeriană, amintirea raidurilor piloților “mercenari” americani de origine polonă fiind foarte amară. Introdusă în înzestrare în 1938, a fost principala mitralieră grea a forţelor terestre şi  navale sovietice (forţele aeriene se bazau pe mitraliera Berezin UB). În 1946, DShK a fost modificată, apărând modelul DShKM sau DShK 1938/46.

DShK a fost folosită de sovietici ca armament secundar pe tancuri, pentru apărarea antiaeriană, fiind instalată pe tancurile grele IS2, IS3, precum şi pe autotunurile SU122 şi SU152, pe o montură specială cu contragreutăți, ce permitea ridicarea armei cu mare uşurinţă, servind şi pe post de absorbant de recul. Un număr de 5200 au fost folosite de forţele navale, dar cea mai largă utilizare a constituit-o apărarea coloanelor de aprovizionare, prin simpla instalare a mitralierei pe camioane, indiferent de model, fiind folosit afetul universal M1938.

După cea de-a doua mardeală mondială, DShKM a încoronat fiecare tanc T54/T55 produs, fiind armamentul secundar standard până la apariţia modelului Utos, în 1971. A fost folosită de forţele chineze în războiul din Koreea, de armata nord-vietnameză şi de VietCong împotriva elicopterelor americane Huey în războiul din Vietnam, iar invazia sovietică a Afganistanului a opus mitralierele sovietice contra celor furnizate de americani mujahedinilor, arme capturate de israelieni de la vecinii arabi.

Exportata de Rusia, China şi Iran, DShK şi-a făcut apariţia în toate colţurile lumii, în Africa, Asia, Europa de Vest (a fost folosită de IRA în atacuri împotriva bazelor britanice in Irlanda de Nord), fiind folosită de forţe militare, terorişti şi simpli bandiţi în locuri ca Somalia, Sudan şi Liberia, montată pe camionete gen Toyota Hilux, aceasta fiind cel mai des întalnită formă de putere de foc mobilă în locuri precum Libia, Siria sau Somalia.

O armă arhaică, depăşită la prima vedere, dar simplă, puternică  şi uşor de folosit, DShK îşi are încă un loc în primul rând al tuturor conflictelor unde este nevoie de o armă fiabilă şi nepretenţioasă.

– Sweeper –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;