Profitând cu nesimţire de absenţa mult prea stimabilului Julianos Iamandi, vom bârfi azi iarăşi pe tema „mijloace de deratizare”. Cum toată lumea a văzut în diverse producţii cinematografice, în teren urban (în oraşe, pentru necunoscători), lumea se împiedică de tot felu’ de indezirabili ce aruncă golăneşte cu diverse chestii, pornind de la bolovani, continuând cu gustoasele cocktailuri Molotov şi terminând cu grenade şi gloanţe.

Pentru eliminarea acestor golani ce nu înţeleg de vorba bună, făbricuţa norvegiană Nammo a preluat un vechi clasic american, l-a desfăcut, l-a îmbunătăţit pe ici pe acolo, în părţile esenţiale şi a scos pe piaţă noul, nemaipomenitul şi ultra-şmecherul M72, versiunea europeană A9.

Gândit ca o armă de unică folosinţă, uşoară (3,5 kg), ce poate fi cărat şi utilizat de către un singur soldat, M72 a fost bântuit de multe probleme în tinereţe, printre altele de explozia rachetei în zbor, câteodată cu consecinţe extrem de neplăcute pentru lansator. După preluarea Talley Defense de către Nammo, în portofoliul de produse s-a regăsit şi M72, deja produs de norvegieni şi de turcii de la MKEK sub licenţă, aşa că Nammo, deja convins de utilitatea acestui lansator în lupta urbană, a conceput noi versiuni anti-bunker/anti-structuri. Varianta A9 aduce un nou sistem de detonare, ce permite declanşarea încărcăturii după penetrarea zidurilor din cărămidă, pământ sau blocuri de beton, fiind extrem de eficient în eliminarea lunetiştilor. De asemenea, s-a realizat posibilitatea de a se trage din spaţii închise (FFE – Fire from enclosure), eliminând fumul şi flacăra rachetei în proporţie de 90%.

Varianta dedicată antitanc M72A7 aduce un motor cu capacitate mai mare, precum şi încărcături explozive îmbunătăţite, ce pot penetra 350 mm de blindaj omogen, fiind ideal împotriva IFV-urilor uşor blindate (transportoare blindate, etc.)

De asemenea, Nammo a realizat şi un vizor reflex, ce permite ochirea uşoară şi un procentaj ridicat de lovire a ţintelor. Vizorul poate fi folosit ambidextru, prin simpla culisare pe armă, după tragere fiind scos şi folosit pe alt lansator. iluminarea reticulului se face cu tritiu, astfel încât bateriile sunt eliminate.

Surse:

Nammo AS