La patru ani după semnarea contractului, Administrația Logistică a livrat Armatei Suediei patruzeci de mortiere autopropulsate CV90 Mjölner.

CV90 Mjolner

CV90 Mjolner

Numit Granatkastarpansarbandvagn (Omg…) Grkpbv 90 în Armata Suediei, Mjölner este echipat cu o turelă înarmată cu două mortiere calibrul 120 de milimetri. Grkpbv 90 a fost proiectat pentru sprijinul batalioanelor de infanterie mecanizată.

Producția primelor astfel de vehicule a demarat în toamna anului 2018, acestea fiind livrate în luna Ianuarie a anului 2019 pentru pregătirea viitorilor instructori și tehnicieni ai Forțelor Armate Suedeze. În Septembrie 2019 primele patru Mjölner au intrat în dotarea celui dintâi pluton de Grkpbv 90.

Mjölner este operat de un echipaj format din trei militari.

Vehiculul este echipat cu un sistem de încărcare mecanic care permite alimentarea mortierelor cu proiectile în orice situație de luptă.

Mjölner poate transporta cincizeci și șase de bombe de mortier cu care poate lovi la distanța maximă de treisprezece kilometri (cu muniție standard).

Prima bombă de mortier poate fi trasă la mai puțin de două minute, iar cadența maximă este de șaisprezece proiectile pe minut.

Vehiculul dispune de protecție CBRN.

Iulian Iamandi