Armata americană va cheltui mulţi bani pentru a-și extinde arsenalul de arme de 84 mm, fără recul, Carl Gustaf, în anii următori, aproape înmulţind cu patru fondurile solicitate pentru achiziţia variantei modernizare M3E1s pentru a-şi respecta angajamentul de a aduce înapoi iconica bazooka în câmpul de luptă.

Cererea bugetară pentru 2019 conţine o alocare unitară de 23,3 milioane USD pentru înzestrarea Armatei şi Gărzii Naţionale cu 300 de sisteme M3A1 de arme fără recul, cu mecanisme de control al tragerii, şi adaptoare subcalibru şi piese de schimb. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 6,5 milioane USD alocaţi pentru MAAWS în solicitarea bugerară pentru 2018 şi zero în anii precedenţi.

Deşi cele 300 de arme pot să pară o nimica toată, față de cele 1111 arme fără recul M3E1 aprobate pentru achiziţie raportată în septembrie 2017, noile contracte cu producătorul sistemului suedez Carl Gustaf, Saab Dynamics AB, vor reprezenta aproape o treime din bugetul MAAWS.

Carl Gustaf M3E1

Carl Gustaf M3E1

Armata SUA nu a glumit cand a anunţat, prima dată în 2016, că e încântată să investească în acţiune fierbinte, tip bazooka.

De ce oare, vă veţi întreba? Motivele sunt multiple, potrivit cererii de alocare bugetară a Armatei SUA : “angajarea, neutralizarea şi distrugerea vehiculelor cu blindaj uşor, a veniculelor ușor protejate, a personalului din câmp deschis sau acoperit, şi a fortificaţiilor de pe teren, atât în medii deschise urbane cât şi rurale… marcarea ţintelor de ameninţare cu fum pentru sprijinirea armelor, orbirea armelor inamice şi iluminarea ţintelor”.

Deşi Carl Gustaf a fost arma preferată pentru forţele de operații speciale timp de decenii, M3E1 se poate dovedi foarte util pentru infanterie. Noua carcasa de titaniu a sistemului reduce greutatea cu 6 uncii şi lungimea cu 2,2 inci, şi le oferă militarilor capabilitatea de a trage salve multiple cu armament specializat, o mare diferenţa faţă de sistemul AT-4.

Rămâne de văzut când şi unde vor putea militarii să pună mâna pe noul Carl Gustaf, mai ales că din punct de vedere tehnic, contractele Saab vor intra în vigoare de abia in aprilie si decembrie 2018, potrivit solicitării bugetare a armatei SUA. Un lucru este însă sigur : achiziţia propusă indică clar că armata are de gând să se ţină de promisiunea că va dota fiecare pluton cu câte un Carl Gustaf.