Noile dispozitive trebuie să îndeplinească un numar de cerințe, printre care și abilitatea de a trage muniție ce perforează blindajul.

7.62 mm

7.62 mm

În acest moment, standard atât pentru Armata SUA, dar și pentru operatorii SOCOM, este modelul M16/M4, adoptat in anii 1960, și fabricat de Colt în diverse versiuni: o armă de asalt în calibrul 5.56 mm, cu pat ajustabil, selector de foc, răcire cu aer, încărcătoare tip STANAG, și capabilă de foc automat, obținut cu sistemul clasic de retur de gaze. M4 este de asemenea considerată o plaformă versatilă, ce acceptă accesorii si atașamente variate, datorită sistemului de șine RIS.

Inițiativa face parte dintr-un studiu început în 2014 prin care se doreste găsirea unei arme de asalt cu o putere de foc net superioară calibrului 5.56 mm, cunoscut pentru precizie, dar nu neapărat pentru capacitațile anti-armură sau puterea de oprire rapidă a atacatorului.

În afară de schimbarea de calibru, noua armă de asalt trebuie să foloseasca tehnologie similară cu cea a platformei M4, să poata sa utilizeze o teavă de 16 sau 20 inci (respectiv 40 sau 50 cm aproximativ) și să cântărească sub 12 pounds (5.4 kg) fară accesorii atașate.

Calibrul 7.62 mm nu este singurul luat în considerare, alți potențiali candidați fiind 260 Remington, 6.5 Creedmoor, 264 USA, precum și alte variante ce nu sunt momentan disponibile comercial.

Armata americană nu este la prima tentativă de acest gen, unul din proiectele similare ce le putem aminti: cercetarea și dezvoltarea calibrului 6.8 SPC, împreună cu Remington Arms.

Sursa: Army Recognition

Vlad Costache