Noile dispozitive trebuie să îndeplinească un numar de cerințe, printre care și abilitatea de a trage muniție ce perforează blindajul.
În acest moment, standard atât pentru Armata SUA, dar și pentru operatorii SOCOM, este modelul M16/M4, adoptat in anii 1960, și fabricat de Colt în diverse versiuni: o armă de asalt în calibrul 5.56 mm, cu pat ajustabil, selector de foc, răcire cu aer, încărcătoare tip STANAG, și capabilă de foc automat, obținut cu sistemul clasic de retur de gaze. M4 este de asemenea considerată o plaformă versatilă, ce acceptă accesorii si atașamente variate, datorită sistemului de șine RIS.
Inițiativa face parte dintr-un studiu început în 2014 prin care se doreste găsirea unei arme de asalt cu o putere de foc net superioară calibrului 5.56 mm, cunoscut pentru precizie, dar nu neapărat pentru capacitațile anti-armură sau puterea de oprire rapidă a atacatorului.
În afară de schimbarea de calibru, noua armă de asalt trebuie să foloseasca tehnologie similară cu cea a platformei M4, să poata sa utilizeze o teavă de 16 sau 20 inci (respectiv 40 sau 50 cm aproximativ) și să cântărească sub 12 pounds (5.4 kg) fară accesorii atașate.
Calibrul 7.62 mm nu este singurul luat în considerare, alți potențiali candidați fiind 260 Remington, 6.5 Creedmoor, 264 USA, precum și alte variante ce nu sunt momentan disponibile comercial.
Armata americană nu este la prima tentativă de acest gen, unul din proiectele similare ce le putem aminti: cercetarea și dezvoltarea calibrului 6.8 SPC, împreună cu Remington Arms.
Sursa: Army Recognition
Vlad Costache
Acum 4 -5 ani in urma ofiteri US Army facea o analiza a armelor de asalt folosite de USA in Afganistan. Acea analiza scotea in evidenta faptul ca in multe situatii, militarii US faceau fata cu greu talibanilor pt ca nu aveau o arma mai putetnica si cu bataia maxima mai mare. Reuseau oarecum sa iasa din situatie cu capul sus cand erau dotati si cu pusca mitraliera la nivelul grupei de infanterie. Concluzia principala era ca se impunea trecerea la un calibru superior, in speta 7.62.
In acelasi timp Ro Army insista si insista cu noua pusca de asalt calibru 5.65 standard NATO. Cred ca mai nimerit ar fi pastrarea cal. 7.62 la standard NATO. Prietenii nostri de la rasarit, cu care se presupune ca vom juca counter strike la resbel, folosesc p.a. cal. 7.62.
Nu folosesc doar 7.62 ci si 5.45. Iar ce se doreste pt USA e calibrul 300 BLK. Care deja l-au adoptat norvegienii.
“In acelasi timp Ro Army insista si insista cu noua pusca de asalt calibru 5.65 standard NATO. Cred ca mai nimerit ar fi pastrarea cal. 7.62 la standard NATO.” Pai insista pt ca 5.56 e standard NATO si cam toti o folosesc. Cat despre pastrarea 7.62 la standard NATO – nu prea avem ce pastra ca nu avem 7.62 la standard NATO. Noi avem tot standardul celalalt – EST.
“Prietenii nostri de la rasarit, cu care se presupune ca vom juca counter strike la resbel, folosesc p.a. cal. 7.62.” – Cine ti-a zis? Cica tot un calibru mai mic folosesc. Zice-se 5.45….
Exprimarea mea a fost defectuasa. Nu ,,pastrarea” calibrului 7,62 NATO ci ,,trecerea” la calibrul 7,62 NATO.
Prietenii dela rasarit pastreaza in proportie mare cal. 7,62, pentru ca sunt convinsi de avantajele lui. Calibrele mai mici sunt folosite in general la componente mai reduse ale armatei ruse.
Eventuala achizitie ia in vedere un singur cartus, 7,62×51, cu un proiectil nou dezvoltat de US Army. Trecerea la un calibru mai puternic nu are prea mult de a face cu situatiile din Afghnistan unde combatantii nu au armura individuala. Trecerea la un nou calibru este mai de graba fortata de faptul ca eventuale armate opozante au inceput sa aiba in dotare veste anti-glont care pot opri un M855, M855A1 sau un Mk218 Mod 0 SOST.
https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=b9307a94cc133202b117677113fe8e8f&_cview=0