Douăzeci de tancuri ultramoderne T-14 Armata vor intra în arsenalul Rusiei până la finalul anului acesta, a informat adjunctul ministrului Apărării, Alexei Krivoruchko.

Tancul T-14 Armata

Tancul T-14 Armata

Separat, forțele terestre ale Rusiei vor primi în 2021 o brigadă de rachete operativ tactice Iskander-M, șaizeci și cinci de tancuri T-90M Proryv, precum și optisprezece drone medii și grele pentru misiuni de recunoaștere și atac.

Tancul T-14 Armata a fost prezentat pentru prima dată la Parada Victorie în luna Mai a anului 2015. Inițial, a fost anunțată livrarea a peste 2000 de astfel de vehicule de către Uralvagonzavod până în anul 2020…

Dar, anul următor, adică în 2016, a fost semnat un contract pentru numai o sută de tancuri T-14.

Mai rău, spre finalul aceluiași an, vicepremierul Yuri Borisov a declarat că Armata este prea costisitor pentru dotarea în masă a unităților de tancuri…

În anul 2018, adjunctul premierului Rusiei a declarat că este mai profitabil pentru Ministerul Apărării să modernizeze tancurile T-72 aflate în dotarea curentă.

Și tot în acel an a fost luată în considerarea adoptarea robotului de luptă Shturm pe șasiul tancului T-72BZ ca alternativă mai ieftină față de dotarea în masă cu noul tanc Armata.

Scump rău, nu?

Așa că, la începutul anului acesta, RIA Novosti a publicat o declarație din partea Ural Design Bureau of Transport Engineering, partea a Uralvagonzavod, prin intermediul căreia am aflact că prima serie de tancuri Armata va fi livrată trupelor în acest an, iar livrările în masă vor începe din 2022.

Tot anul acesta a fost obținută permisiunea de export pentru tancuri tip T-14 Armata.

Surse din industria militară a Rusiei informează că până în anul 2027 vor fi livrate trupelor proprii aproximativ cinci sute de tancuri T-14.

Adică… de patru ori mai puține decât s-a dorit inițial.

Scump. Scump rău.

Iulian Iamandi