În contextul războiului din vecini, război care durează de un an fără câteva zile, Armata noastră are vești bune.

Cu ocazia unei vizte de lucru efectuată de către ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, la Regimentul 74 PATRIOT, biroul de presă al MApN ne informează în legătură cu programul de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT”.

Aflăm astfel că cel de-al doilea sistem MIM-104 Patriot a fost livrat, conform graficului, în cursul anului 2022 și că au fost finalizate testele de acceptanță și recepția în luna Decembrie a anului trecut.

Cât despre continuarea programului, livrările sistemelor trei și patru de rachete sol-aer Patriot au început de asemenea în cursul anului 2022 urmând ca testarea și recepționarea acestora să fie finalizate până la sfârșitul lunii Aprilie a anului curent.

În total, țara noastră achiziționează șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot în configurația 3+.

Adică sisteme noi, din producția curentă, nu cum afirmă pensionarii militari pro-ruși că ar fi fier vechi, second hand.

România a achiziționat cea mai modernă configurație hardware și software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Primul sistem Patrit a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană și împotriva rachetelor a spațiului aerian al României și al NATO.

Repet, ca să evidențiez: sistemele 3 și 4 au fost livrate parțial în cursul anului trecut, iar livrarea integrală, testarea de acceptanță și recepția urmând a se finaliza în luna Aprilie a anului în curs.

Adică, peste vreo două luni vom dispune de patru sisteme complete de rachete sol-aer Patriot.

Iulian Iamandi