Armata Romana

Armata Romana s-ar putea dota cu 272 de transportoare blindate

Boxer IFV cu turelă Lance

Conform Romania Libera, Ministerul Apararii ar putea achizitiona un numar de 272 de transportoare blindate 8×8, informatie care a fost comunicata in cadrul conferintei: Primul program de amploare pentru Armata României și industria națională: transportorul blindat 8X8.

Contractul ar urma sa fie semnat in anul 2017, vehiculele vor fi fabricate la uzina Automecanica Moreni printr-un parteneriat cu Rheinmetall, valoarea contractului ar fi de aproximativ 2 miliarde de euro iar productia ar putea incepe in anul 2019.

La sfarsitul anului 2016, Automecanica Moreni si Rheinmetall au infiintat societatea Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), al carui scop principal este livrarea catre MApN a unui numar de cateva sute de transportoare blindate produse la Moreni care sa inlocuiasca actualele TAB-uri aflate in dotare, lucru care ar marca demararea, dupa mai bine de un deceniu de tergiversari a unuia dintre cele mai importante programe de modernizare a Armatei.

– David Victor –

10 Comments

  • Lituania a cumparat masinutele cu tot cu munitie etc… Noi nu luam chiar Boxerul pur ci un derivat,il fabricam la noi cu componente dezvoltate partial de industria noastra.De asta ai per total costuri mai mici.PE inceput si pe hartie,cel putin.Mai vedem dupa.

   • Costuri mai mici doar la componentele aflate deja in productie, celelalte trebuie amortizate, in functie de cerintele tehnologice…

 • Tot nu inteleg de unde alea 2 mld.Si presupusul derivat exista macar in faza experimentala,alearga prin poligon?Ca termenul de fabricatie pare foarte strans,imposibil 2019.

  • Costul de 2 miliarde e dat pe program (care presupune livrarea a 600 de bucati). Asta ar fi doar primul lot. Despre termen…nu pare sa fie nerealist: carcasa blindata e gata si testata, mai ramane doar sa vina nemtii cu drive-line-ul si sa se faca integrarea si testarea finala.

   Potrivit RL:”Cele 272 de vehicule care vor fi contractate în anul 2017 vor reprezenta doar un prim lot, întrucât necesarul total de transportoare blindate al Forțelor Terestre Române este de circa 600 de bucați. Potrivit unei decizii care a fost deja adoptată în CSAT, valoarea totală a contractului va ajunge la două miliarde de euro.”

   • Termenul de 2019 e optimist – o fie pentru livrarea prototipului, nu a inceperii productiei de serie. Nu e posibil, decat daca fabrici aici modelul german 100%, dar si atunci iti trebuie linia de fabricatie finalizata, lantul de furnizori (daca integrezi in el si firme romanesti inseamna ca trebuie refacut). La multe piese, care nu sunt COTS, o ai un lead time de 6-12 luni de la furnizor.

    Altfel, trebuie proiectat noul vehicul, trebuie testat, integrat cu diverse sisteme, etc.

    Eu sper ca in 2019 sa aiba gata niste prototipuri care sa treaca testele si sa li se dea verde sa se apuce de treaba cu productia de serie.

    Ce ma ingrijoreaza e ca desi nu e o treaba cu costuri mari – cateva milioane pentru prototipuri, inca nu s-a pornit treaba. Sper sa se dea odata drumul la achizitia transportoarelor, dintre toate asta nici nu costa mare lucru dar se va da de lucru la mii de oameni in Romania si e si o chestie de moral pentru industria nationala, sa vezi ca lucreaza din nou Moreniul.

  • Nu e chiar nerealist avand in vedere ca un autovehicul este dezvoltat tot in 2 ani. Nemtii probabil au deja requirements freeze la variants de BOXER plutitoare si daca romanii nu o as I mai cumpere, vn altii la rand, nu suntem singura Tara dornica de echipamente de lupta.
   Daca semneaza Romania contractul e bine daca nu pa si altii la rand…

 • Eu pana nu il vad parcat in curtea unitatilor, nu mai cred nimc din ce zic astia. La cum ii vedem acum, ar fi instare sa renunte la achizitie si cand produsul ar fi gata intrat in productie. Motive se gasesc suficiente!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: