Lansare RBS-70 (foto SAAB)

Armata irlandeză a efectuat un exerciţiu de trageri pe viu cu RBS70 şi cu cea mai nouă generaţie a sistemului, RBS 70 NG. Scopul tragerilor a fost de a întări capabilitatea soldaţilor irlandezi să angajeze ţinte atât aeriene, cât şi statice. Tragerile au avut loc la Centrul de Testări Bofors din Karlskoga, Suedia.

Timp de patru zile, ofiţeri, operatori şu tehnicieni din cadrul Corpului de Artilerie şi Corpului de Intendenţă al Armatei Irlandeze au vizitat zona de business Dynamics a Saab, pentru a-şi intări capabilităţile de apărare antiaeriană. Pe lângă antrenamentul simulat şi suportul tehnic, soldaţii au tras zece rachete împotriva unor ţinte aeriene şi statice de suprafaţă. Au fost trase opt rachete cu sistemul RBS 70 împotriva ambelor tipuri de ţinte, şi două rachete au fost trase cu RBS70 NG, din ultima generaţie, tot împotriva ambelor tipuri de ţinte.

„Tragerile au avut un succes uriaş, cu rezultate excepţionale pentru operatorii care angajau ţintele, atât cu RBS 70 cât şi cu RBS 70 NG. Noi lucrăm în strânsă colaborare cu Armata Irlandeză, sprijinindu-le dorinţa de a-şi perfecţiona capabilităţile de apărare antiaeriană, şi vom continua să facem asta şi în viitor. Suntem nerăbdători să mai efectuăm si alte trageri împreună cu clientul nostru”, spune Görgen Johansson, Vice Preşesinte Senior şi şeful zonei de business Dynamics a Saab.
„Sistemul RBS 70 este un sistem de apărare antiaeriană de încredere şi uşor de folosit. El este în serviciu în cadrul armatei noastre de mulţi ani şi l-am folosit în diferite medii, pentru protejarea evenimentelor naţionale şi a vizitelor de stat. Operatorii din cadrul Forţelor de Apărare îl consideră un sistem pe care se pot baza, indiferent de condiţiile meteo sau de contramăsuri”, spune Comandantul Greg Burns, din cadrul Armatei Irlandeze..

Portofoliul Saab de sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă şi baza la sol include RBS 70 şi modelul mai avansat, RBS 70 NG. Sistemul RBS 70 are o performanţă impresionantă pe piaţă. Un număr de 19 ţări au achiziţionat mai mult de 1.600 sisteme RBS 70, inclusiv peste 18.000 de rachete.