Curtea Constituţională a autorizat armata germană să utilizeze mijloace militare pe teritoriul naţional împotriva eventualelor ameninţări teroriste în condiţii stricte, încălcând un tabu postbelic, potrivit unei decizii anunţate vineri, relatează adevarul.ro, care citează AFP.

Până în prezent, intervenţia armată pe teritoriul german în cazul unor ameninţări teroriste a fost rezervată forţelor de poliţie, în vederea separării clare a operaţiunilor de apărare naţională ale armatei şi a celor ale securităţii interne. Această separare se explică prin teama de o eventuală angajare a armatei împotriva popuilaţiei civile, moştenire a abuzurilor regimului nazist.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, situată la Karlsruhe (sud-vest), armata va putea interveni în teritoriu „în cazuri excepţionale de natură catastrofală”, o premieră de la sfârşitul celui de al doilea război mondial.

Această autorizare exclude deocamdată „pericolele ce ar putea emana de la o mulţime care protestează”.

Armata nu a fost autorizată nici să doboare un avion care transportă civili şi care ar fi putut fi deturnat de terorişti. Aceasta este autorizată să procedeze numai la focuri de avertisment în vederea aterizării.

Mobilizarea forţelor armate este posibilă numai „în ultimă instanţă”, potrivit legii fundamnetale germane. Guvernul în ansamblul său va estima cazul de urgenţă extremă care ar justifica o asemenea operaţiune, sarcină care nu poate fi delegată ministrului Apărării.

Această decizie a Curţii Constituţionale corectează o decizie precedentă din 2006 care excludea la modul general orice operaţiune a Parlamentului împotriva unui pericol intern.

Sursa: Semper Fidelis

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.