Da, știu, trăim viitor și trăim filme. Și exercițiul de aprovizionare cu drone nu mai pare cine știe ce… chestie. Numai că, treaba asta s-a desfășurat la o altitudine de 4500 de metri!

Aprovizionare cu drone in Tibet

Aprovizionare cu drone in Tibet

Armata chineză a desfășurat un exercițiu militar simulând condiții de război montan altitudinea de 4500 de metri, sub coordonarea Departamentului Logistic al Armatei Populare de Eliberare și a Comandamentului Logistic Tibet.

Situația tactică a fost reprezentată de blocarea de către focul inamic a unei coloane de vehicule și personal, unitatea întâmpinând dificultăți în continuarea deplasării.

În acel moment s-a ordonat intervenția unității de transport cu drone pentru a trimite provizii în zona de contact cu inamicul.

După primirea ordinului s-a trecut la pregătirea sistemelor și a dronelor, care au fost apoi pilotate până la convoiul blocat.

Unitatea de transport cu drone, subordonată Comandamentului Logistic Tibet al Armatei Populare de Eliberare, a transferat rapid hrană caldă, apă de băut, medicamente și alte materiale necesare urgent. Zborurile au fost executate succesiv în formații de luptă.

Zborurile nu au fost ușoare, din pricina condițiilor de vreme rea și a altitudinii înalte, operatorii fiind nevoiți să ia în calcul aspecte legate de teren, viteza vântului, temperatură, precum și alți factori.

De la începutul acestui an, Departamentul Logistic al armatei chineze a organizat mai multe teste de aprovizionare cu drone în condiții de altitudine mare precum cea din Tibet.

Este de așteptat ca în evoluția exercițiilor să se ajungă la aprovizionarea cu muniții transportate cu drone.

Până aici e bine, dar pentru alții

În urmă cu ceva ani se desfășurau exerciții mixte româno-chineze, cu vânători de munte și… cum s-or numi ai lor. Rușii fac treabă șold-la-șold cu pakistanezii, în mediul montan.

Românii noștri fac în continuare ceea ce știu mai bine, dar… nu atingem nivelul superior. Iaca, vorbim despre drone care fac aprovizionarea trupelor la altitudini inexistente la noi în hartă. Teoretic, ar trebui să ne fie mai ușor având în vedere că vârfurile cele mai înalte ale Carpaților noștri se situează cu vreo 2000 de metri sub nivelul la care exersează chinezii.

Numai că noi nu avem cu ce. Și nu am uitat de RQ-11 Raven cu cocarde tricolore.

RQ-11 Raven

RQ-11 Raven

După cum nu am uitat nici de prototipul Ultra-20 V-TOL al cercetătorilor români de la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.

Ultra-20 V-TOL

Ultra-20 V-TOL

Știu, Ultra-20 nu este destinat misiunilor de aprovizionare, dar poate reprezenta un început. Iar sistemul mixt de propulsie i-ar da o șansă în plus pentru înzestrarea Vânătorilor de Munte.

Prototipul agenției de la Clinceni dispune de patru motoare electrice pentru decolarea și recuperarea pe verticală (poate decola și ateriza la bordul unei nave) și de un motor termic cu injecție electronică.

Ultra-20 V-TOL poate atinge o altitudine maximă de 2500 de metri.

La momentul prezentării cu ocazia Zilei Armatei Române, în data de 25 Octombrie 2019, am aflat că acest prototip reprezintă extinderea capabilității sistemului țintă aeriană Ultra-20 pentru executarea de misiuni în domeniul AFG (AeroFotoGrammetrie) și ISR (Intelligence, Surveillance and Recconaissance).

Iulian Iamandi