armata cehiei

Armata Cehiei

Armata Cehiei va beneficia de o suplimentare a bugetului, lucru care va ajuta la modernizarea dotării și la creșterea efectivelor.

Până în 2025 cheltuielile militare sunt programate să ajungă la un nivel de 2% din PIB, de la 1,04% din PIB (1 miliard euro) cât va fi în 2016, ca un pas intermediar, bugetul apării ceh va fi in 2020 de aproximativ 1,89 miliarde euro, reprezentând un nivel de 1,4% din PIB-ul Cehiei prognozat pentru acel an.

In prezent Armata Cehiei este compusă din două brigazi de manevră, o brigadă mecanizată echipată cu vehicule blindate șenilate BVP-2 și tancuri T-72M4CZ, la care se adaugă o brigadă de infanterie dotată în principal cu transportoare blindate pe roți tip Pandur II, plus alte unități auxiliare (artilerie, geniu, comunicații).

Aviația cehă este în linii mari compusă dintr-o escadrilă de avioane de luptă JAS-39 Gripen, câteva escadrile dotate cu avioane de producție locală L-159 ALCA și L-39, 3 escadrile de elicoptere și alte 2 echipate cu avioane de transport, cărora li se adauga un regiment de apărare antiaeriană și un regiment radar.

Pentru îmbunătățirea dotării se au în vedere: achiziția într-un număr ridicat a armei de asalt CZ805 Bren, vehicule blindate șenilate care să înlocuiască MLI-urile tip BVP-2 începând cu anii 2019-2020, camioane Tatra, sisteme de artilerie calibru NATO 155 mm și se are în vedere modernizarea tancurilor T-72M4CZ.

Forțele Aeriene vor fi echipate într-un termen de 5-7 ani cu 12 noi elicoptere multirol care vor înlocui vechile aparate sovietice Mi-24 și Mi-8/17. Tipurile avute în vedere sunt AgustaWestland AW139M, UH-1Y Venom, Sikorski UH-60M Black Hawk și AS565 Panther, care vor fi operate pentru o perioadă în paralel cu elicopterele W-3 Sokol și Mil Mi-171Sz (ultimele beneficiind de instalarea unor echipamente americane, cum ar fi sistemul optoelectronic Star Safire III, radar TWR 850, avionică Rockwell Collins și mitraliere rotative M134D-H Minigun), ambele tipuri urmând să fie menținute în serviciu cel puțin 10 ani.

Două avioane pentru transport VIP sunt de asemenea avute în vedere, iar la orizontul anilor 2020-2025 se va decide dacă se va continua operarea avioanelor JAS-39 Gripen sau se va alege achiziția altora noi.

Apărarea antiaeriană va fi întărită undeva după anul 2020 prin achiziția unor sisteme SHORAD și VSHORAD, care vor înlocui sistemele de proveniență sovietică KUB respectiv Strela-10M.

Două radare Retia Revisor vor fi achiziționate pentru sprijinul sistemelor RBS-70.

Alte 10 radare mobile cu rază medie de acțiune se au în vedere să fie achiziționate începând cu perioada 2017-2018, acestea vor fi furnizate de către compania israeliana Elta în cooperare cu compania cehă Retia.

In privinta reorganizării, se are în vedere o creștere a efectivelor Armatei Cehiei cu 5.000 de oameni, lucru care va ajuta la înfințarea unei a treia brigăzi de infanterie ușoară ce va fi echipată cu vehicule blindate Iveco LMV și Land Rover 130 Kajman, creșterea efectivelor forțelor speciale și a unităților logistice.

sursa: Defence24.pl

– David Victor –