armata bulgara

Armata Bulgara

Armata Bulgara intenționează  să achiziționeze în perioada următoare vehicule blindate de teren și motoare pentru avioanele de luptă MiG-29.

Respectiv, un număr de 4 vehicule blindate pentru monitorizare tehnică, 2 vehicule blindate pentru transport, cărora li se vor adăuga 31 de stații radio VHF, laptopuri, antene pentru satelit.

Costul total al achiziției va fi de 16,5 milioane de leva, iar perioada de livrare cuprinsă între anii 2016-2018.

De asemenea, Ministerul Apărării de la Sofia intenționează să organizeze o licitație pentru achiziționarea a 6 motoare RD-33 noi care să echipeze avioanele de vânătoare MiG-29, la un preț deocamdată neprecizat.

Această licitație vine să completeze precedentul acord pe care Armata Bulgara l-a încheiat cu Polonia pentru repararea capitală a unui număr de 6 motoare RD-33, în cadrul unui contract de 12 milioane leva (în înțelegere a intrat și „împrumutul” a două motoare aparținând Forțelor Aeriene Poloneze), care au permis readucerea în stare de zbor a 3 aparate MiG-29.

Aceste două contracte vor da Bulgariei posibilitatea să folosească un număr de avioane MiG-29 cel puțin până în anul 2019, moment de la care MiG-urile 29 vor fi înlocuite cu un nou avion multirol de proveniență occidentală.

Licitația pentru cumpărarea unor motoare de MiG-29, vine după ce Polonia se pare că nu ar mai avea capacitatea de a repune în funcțiune alte motoare, potrivit unei declarații a ministrului bulgar al Apărării.

Pe lângă repararea avioanelor de vânătoare, Aviația Bulgară a început să deruleze un program de readucere în stare de zbor a elicopterelor de asalt Mi-24. Un prim aparat a fost readus în stare de zbor și predat Forțelor Aeriene Bulgare în 18 noiembrie 2015, acesta fiind și singurul elicopter de atac de care dispune la momentul actual Bulgaria.

Număr care în opinia unui pilot bulgar de Mi-24 este total insuficient, din moment ce numărul minim de elicoptere Mi-24 necesar desfășurării unei misiuni este de 2, iar numărul optim de 4.

In perioada următoare ar urma ca 6 elicoptere Hind să fie readuse în dotarea Armatei Bulgare.

sursa: armymedia.bg & SofiaGlobe

– David Victor –