Forta de Aparare Australiana s-a decis pentru achizitionarea si implementarea unor drone produse de AeroVironment. Testele cu modelul WASP au inceput inca din 2016, si aparent rezultatele au fost favorabile. Contractul actual se ridica la valoarea de 36,5 milioane de USD, include livrarea esalonata pe o perioada de 3 ani a aproximativ 200 de drone (cifra neoficiala conform Sydney Morning Herald), si include costurile de antrenament, mentenanta si garantie pentru urmatorii 10 ani.

Australian WASP

Australian WASP

Drona WASP AE cantareste 2,8 pounds (1.3 Kg) si poate opera maxim 50 de minute, pe o raza de 5 kilometri. Ehipata cu o camera Mantis i22 ce ii confera posibilitati de supraveghere video color si sistem infrarosu, drona se lanseaza manual, si poate ateriza atat pe pamant cat si in apa dulce sau sarata.

Vorbim deci despre o drona ultrausoara, fara capacitati ofensive, folosita pentru actiuni de recunoastere.

Decizia face sens, avand in vedere geografia unica a Australiei, cu toate acestea, dronele fabricate de AE sunt cunoscute ca fiind cele mai scumpe din aceasta clasa. Armata SUA foloseste de asemenea acest model de drona, dar are un program de achizitie mult mai restrans, deoarece la aproximativ 50.000 USD, un WASP reprezinta cea mai scumpa piesa de echipament pus la dispozitia unui infanterist.

Australian WASP

Australian WASP

Si alte armate din lume folosesc dronele produse de AeroVironment, modelul Raven fiind in acest moment cel mai raspandit UAV de tip militar, cu peste 20.000 de unitati in utilizare.

Australia nu se afla la prima intalnire cu sistemele UAV,  in octombrie 2014, a fost decisa inchirierea a 2 drone Heron TP, fabricate de Israel Aerospace Industries, pentru o perioada de 6 ani, la un cost de aproximativ 120 de milioane de dolari australieni. In vreme ce Heron TP nu dispune de armament instalat din fabricatie, IAI mentioneaza ca modelul Heron poate sa transporte orice incarcatura de pana la 450 de kg.

Sursa: sUAS News

Vlad Costache