Armata, probabil că aşa are să arate

Armata, probabil că aşa are să arate

Cei care își imaginau că vor vedea prototipul ARMATA anul acesta, vor mai avea de așteptat. Se pare că prototipul nu va fi expus publicului la ediția de anul acesta, din Septembrie a Russian Expo Arms de la Nijni Tagil, pe motiv de orbeală. Mai exact, meseriașii ruși nu au reușit sa pună la punct optica destinată noului tanc – bază a viitoarei familii de blindate rusești. Din același motiv sistemul de conducere a focului de pe Armata nu este gata.

Tancul va fi dezvăluit atunci când va fi complet funcțional, dar din cauza problemelor la sistemul de conducere a focului, acest lucru va fi imposibil de realizat până în Seprembrie când se va desfășura expoziția de armament de la Nijni Tagil, fiind necesară o amânare de aproximativ 6 luni. Astfel UVZ se gândesc serios la jucăriile produse de cei de la Peleng (care le livrează și SCF-urile pentru T-90S).

Sticlarii ruși – nu cei care fabrică recipiente pentru votcă, ci fabricanții de lentile – au mari probleme cu asigurarea calității. Așa că, făuritorii de tancuri de la Ural Vagon Zavod au început să-și arunce ochii peste gard, puțin mai la vest, în Belarus, opțiune devenită mai atractivă odată cu semnarea acordului interguvernamental Rusia-Belarus de anul trecut.

Reprezentantul Peleng a declarat pentru Izvestia că, deocamdată nu au semnat cu UVZ nici un contract de furnizare a echipamentelor electro-optice, dar că vor răspunde pozitiv unei eventuale cereri din partea rușilor.

De partea cealaltă, reprezentantul concernului Șvabe, responsabili cu dezvoltarea SCF-ului destinat Armata, aruncă pisica decedată în curtea furnizorilor de subansamble, motivând eșecul prin calitatea execrabilă a componentelor pe care le achizitionează de la terți.

Una peste alta, în cel mai fericit caz, conform declarațiilor Biroului de Proiectare Utilaje de Transport Ural (UKBTM),  o mână de inițiati ar putea vedea prototipul Armatei în septembrie, dar doar în parcul static.

– Marius Constantin –