IAR-330 Puma SOCAT

Fortele Aeriene Romane au in dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma produse la IAR Ghimbav inca din 1975, elicoptere destinate in principal transportului de trupe sau misiunilor de evacuare medicala. Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului in variante de atac (IAR 330L SOCAT). Pe langa acestea, in dotare mai exista si sase elicoptere IAR 316B Alouette, elicoptere si mai vechi, folosite in principal pentru antrenamentul pilotilor.

***

Elicopterele din dotare sunt destul de vechi, uzate moral si au nevoie de reparatii constante la IAR Ghimbav, insa cu toate acestea varianta achizitionarii unor noi elicoptere nu exista in planurile Ministerului Apararii ca proiect oficial, chiar si in contextul in care cheltuielile pentru Aparare au sporit in ultimii ani si accentul s-a dorit a fi pus mult pe inzestrarea fortelor.

In ultimele zile din 2016, Ministerul Apararii a publicat in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) patru contracte acordate direct, prin negociere fara anunt de participare. Cel mai substantial dintre contracte (circa 69,6 milioane euro) a fost acordat IAR Ghimbav si vizeaza modernizarea capitala a unor elicoptere IAR 330L. Celelalte trei vizeaza operatiuni de service si piese de schimb pentru alte elicoptere IAR 330 si IAR 316B.

***

MApN a precizat ca modernizarea vizeaza sapte elicoptere si “presupune executarea de inspectii pentru restabilirea parametrilor normali de functionare si modernizarea si/sau up-gradarea sistemelor de comunicatii, de decolare/aterizare, navigatie instrumentala, autoprotectie, identificare, cautare/salvare”.

***

In ultimii doi ani si jumatate, potrivit informatiilor publicate in SEAP si centralizate de HotNews.ro, Ministerul Apararii a acordat nu mai putin de 12 contracte directe pentru modernizari, reparatii si piese de schimb destinate elicopterelor Puma si Alouette – in total peste 135 de milioane de euro.

***

Pe langa acestea, in aceeasi perioada de timp, Apararea a mai reparat elicoptere si prin alte contracte in care au fost incluse operatiuni de service si piese de schimb pentru mai multe aeronave, inclusiv avioane. Astfel, in 14 contracte valorind in total 145 de milioane de euro sunt prinse pentru reparatii si piese si elicoptere de tipul IAR 330 si IAR 316B.

Extras dintr-un articol semnat Victor Cozmei