Romania + Moldova, un motiv bun

La final de 2012 reluam seria de scenarii cu what if “Armageddon 2012” cu o tema care de data aceasta nu se bazeaza pe tactici si strategii.

Sa luam situatia reala. Pardon, situatiile reale de care anul asta a fost plin. Un inventar nu-si are rostul, caci avem memoria buna si le stim.

M-am tot gandit la sahul de pe harta mare-mare, mai ales la lipsa de raspuns ferm a aliantei Nord-Atlantice si chiar(mai ales a) SUA. Pe ici, pe colo, au frecat menta. Si-au tocit oare americanii dantura? S-au epuizat oare vistieriile? Depozitele s-au golit? Clara treaba, actiunea in contra defunctului colonel libian a evidentiat anumite carente…

Bun. So, tensiunile de pe harta au necesitat concentrari de forte si resurse in zonele respective.

Candva, se afirma ca SUA singura poate purta doua razboaie si jumatate. In opinia mea, in momentul acesta NATO intreaga ar avea probleme doar cu sustinerea inca unui conflict, unul despre care nu as spune ca ar fi major: o interventie in forta asupra jupanului Siriei.

Si atunci, in situatia actuala, sa introducem problema imaginara.

Pe scurt, ne apuca brusc si reciproc dorinta de unire cu republica Moldova. Fapt care este pe cale sa se si intample, la doar cateva zile de la apucatura, chiar intr-un moment deosebit: 1 Decembrie.

Problema o reprezinta o imaginara pozitie agresiva a Ucrainei fata de aceasta schimbare a hartilor si trecerea la actiune. Aidoma unui Pearl Harbour, ca deh, atentia este distrasa de importantul eveniment si toata lumea se uda cu apa de la atata bucurie.

Inceputul… incepe in momentul in care oficialii taie panglica, innoada drapelele, jura pe biblie, promit lapte si miere, etc.  Ucraina trece la actiune militara impotriva celor doua tari, pardon, impotriva reunitilor.

Si acum?

Ce va face NATO, avand in vedere ca restul situatiei de pe harta mare este identica fata de realitatea pe care o avem in acest moment?